Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Τρώω-Τρώγομαι / Με τρως- Σε τρώω. Διάλεξη από την Εξαρμενία Παππά, στο studio Μαυρομιχάλη, στις 20.3

Δευτέρα, 20. Μάρτιος 2017, 09:00pm
Επισκέψεις : 175

mavrom“Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”
της Έρσης Νιαώτη

Σειρά συζητήσεων για τις διατροφικές διαταραχές

Εξαρμενία Παππά, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt
Θέμα: Τρώω-Τρώγομαι / Με τρως- Σε τρώω: 
Διατροφικές διαταραχές και η σχέση με το σώμα μου και τους άλλους.

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.
Η παράσταση πλαισιώνεται από σειρά συζητήσεων πάνω στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, με διαφορετικούς καλεσμένους από διάφορους χώρους. 
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, καλεσμένη στο Studio Μαυρομιχάλη για τη συζήτηση με το κοινό, θα είναι η Εξαρμενία Παππά, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner), Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). 
Η Ε. Παππά εργάζεται ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια από το 2003 σε πλαίσια ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής στην κοινότητα, καθώς και στο ιδιωτικό της γραφείο. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί με χρόνια ψυχικά ασθενείς σε νοσοκομείο ημέρας, καθώς και σε συμβουλευτική υπηρεσία του δήμου, παρέχοντας στήριξη σε ενήλικες και εφήβους. Στο Λονδίνο έχει εργαστεί σε κοινοτικές δομές επανένταξης ψυχικά ασθενών, καθώς και ως guest lecturer στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Mental Health Studies στο Kings College London. Πλέον, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και εργαστήρια που συνδυάζουν την κίνηση, το χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στη θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στο χορό και την κίνηση και να μελετάει το πώς μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.
Το θέμα της συζήτησης εστιάζει στις διατροφικές διαταραχές μέσω της σχέσης ανάμεσα στο σώμα και τους άλλους και τα δίπολα «Τρώω-Τρώγομαι / Με τρως- Σε τρώω».

Το έργο
Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός.
Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει.
Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φιστίκια.
Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες.
Του ίδιου ανθρώπου. 
Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά.
Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμός και ένας πορτοκαλής γάτος.
Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.
Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός και θαρραλέος μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει ταμπού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Στέλλα Κρούσκα
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί – Φωτογραφίες : Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνογράφου : Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 
 Κάθε Δευτέρα στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 8 ευρώ 
Άνεργοι, ατέλειες : 5 ευρώ

https://www.viva.gr/…/studio-m…/koimithika-me-ta-mallia-mou/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέση : Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, Αθήνα

Πίσω