Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 16:38

Τελικά φαίνεται ότι βρέθηκαν τα 200εκ. ευρώ για το μεγάλο έργο στο Φαληρικό όρμο

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

falirikos ormos 2

Σ.Δ. Αν είσαι εν ζωή, μπορεί και να σε βάλει σε σκέψεις το ρεπορτάζ που ακολουθεί, για το ποιες άραγε να'ναι οι κινητήριες δυνάμεις και σχέσεις που ωθούν πολίτες και θεσμούς να παίρνουν συστηματικά  αποφάσεις όπως αυτή. Αποφάσεις για μεγάλες δημόσιες αλλά και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις έργων που αναμφίβολα ανεβάζουν την ποιότητα του δημόσιου χώρου στις περιοχές του νότιου κι ανατολικού Πειραιά, εκεί στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ παρόμοιες ενέργειες απουσιάζουν διαχρονικά για έργα στον Δ. Πειραιά. Μία εξήγηση από τις σωστές, είναι πως οι κάτοικοι του Δ.Πειραιά κατούρησαν σε πηγάδι. Μία άλλη είναι αυτή που εκφράζει ο στίχος του Σαββόπουλου από τη "Μαύρη θάλασσα", "....φταίνε τα τραγούδια του, φταίει και ο λυράρης μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός που είναι μαραζιάρης". Φυσικά υπάρχουν κι άλλες πιο επαρκείς και εμβριθείς, αλλά το θέμα μας είναι πως μπορεί ν'αλλάξει η κατάσταση που αναβαθμίζει την μία περιοχή και υποβαθμίζει την άλλη στο να αναβαθμίζει δίκαια και ισότιμα και τις δύο. 

Στο « τσακ» απέφυγαν οι δήμοι Καλλιθέας-Μοσχάτου αλλά και όλο το Λεκανοπέδιο να «κληρονομήσουν» στην « Αττική Ριβιέρα» αντί για μια ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου , μια απέραντη έκταση με μπάζα.

Στο έργο, που ξεκίνησε άρον –άρον επί Δούρου και που φαινόταν ότι θα έμενε ημιτελές , λόγω της τεράστιας χρηματοδότησης που απαιτείται για τη β΄φάση, δόθηκε το «φιλί της ζωής».
Με κυβερνητική απόφαση , θα χρηματοδοτηθεί - 200 εκατομμύρια ευρώ - από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

Η κυβερνητική παρέμβαση , ήταν απαραίτητη λόγω της « δυσθυμίας» του Περιφερειάρχη Αττικής , Γιώργου Πατούλη , να το χρηματοδοτήσει από « ιδίους πόρους» .Κάτι που είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση σύσσωμων των Δημοτικών Συμβουλίων του Μοσχάτου και της Καλλιθέας .
Κυρίως με τη Δημοτική Αρχή του πρώτου να πιέζει περισσότερο και να σηκώνει το θέμα , σ΄αντίθεση με τους « χαμηλούς τόνους» δημόσια , της διοίκησης Κάρναβου, προφανώς λόγω της πολιτικής « συγγένειας» της με τον κ. Πατούλη.

Έτσι, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού , Ιωάννη Τσακίρη το έργο, εντάσσεται στο ΠΔΕ 2021 της Περιφέρειας με το ποσό των 200 εκ. ευρώ και προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί και να ενταχθεί ώριμο και με σύμβαση στο υπό κατάρτιση νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους..
Σύμφωνα με το σχεδιασμό το έργο αφορά αναπλάσεις, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Όρμο. Βασικοί άξονες της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της Φύσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Το έργο θα συμβάλει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης θα εξασφαλίσει χώρους πρασίνου και πρόσβαση στον Φαληρικό Όρμο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 06:33
Σούζη Παλαιοκώστα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζη Παλαιοκώστα

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 18-05-2021 19:45
.
Οι πολίτες του Δυτικού Πειραιά κατουράνε αλλά, επίσης, ψηφίζουν.
Θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο να μην κατουράνε στο πηγάδι.
Επίσης θα ήταν πιο χρήσιμο να προσέχουν πού ρίχνουν την ψήφο τους τις ελάχιστες φορές που τούς δίνεται η ευκαιρία (μία μέρα κάθε 1.461).
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση