ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΚΕ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

Το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη πριν 2,5 μήνες ανέδειξε ότι για το κέρδος των καπιταλιστών δεν υπολογίζεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό αφορά τόσο την αδιαφορία εκσυγχρονισμού κρατικών υποδομών όσο και την τήρηση συνθηκών προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας της χώρας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μεγάλες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις και τα Τέμπη το αποδεικνύουν.
Παράλληλα ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα που συσσωρεύονται χρόνια και για τα οποία τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς προειδοποιούν χρόνια.
Γιατί εργατικά ατυχήματα γίνονται κάθε μέρα, χάνονται ζωές και οι αιτίες και τα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται υπέρ των λαϊκών αναγκών, αλλά κάθε κυβέρνηση της τελευταίας 15ετιας έβαλε το λιθαράκι της στη σημερινή κατάσταση.
Σαν ΚΚΕ, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού γνωρίζουμε ότι όσο κριτήριο της ανάπτυξης θα παραμένει το κέρδος, τόσο θα συνθλίβονται οι ανάγκες μας. Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους για ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας και στο κέντρο διεκδίκησης να είναι ο άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του .
Η διαχείριση υποδομών στη μέγγενη του κέρδους, φαίνεται και στο λιμάνι του Πειραιά και με το master plan της Cosco, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης. Όταν την περίοδο 2009–2012 είχαμε την παραχώρησητης Προβλήτας ΙΙ και της κατασκευής της Προβλήτας ΙΙΙ από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Όταν το 2016 πήγαμε στην ιδιωτικοποίηση όλου του λιμανιού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το 2021 έγινε η παραχώρηση του επιπλέον 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Με κυριαρχία της εργολαβικής απασχόλησης με δουλεμπορικά ουσιαστικά γραφεία, φθηνά μεροκάματα, εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές κρύβονται κ.ο.κ. Δηλαδή βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Μια πορεία που και από τα ίδια τα γεγονότα φαίνεται ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έως τώρα έχουν βάλει το λιθαράκι τους για την σημερινή κατάσταση. Αυτή η διαδρομή είναι που φέρνει και την έκδοση του ΠΔ στις 25/1/23 που ολοκληρώνει έναν κύκλο επίθεσης στο λαό της Δραπετσώνας αλλά και του Πειραιά συνολικότερα.
Σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά αναπτύσσεται ένα σχέδιο επένδυσης για να μπορέσει να κάνει το λιμάνι του Πειραιά πιο ανταγωνιστικό, όπως λένε, αλλά ξεχνάνε να πούνε τι σημαίνει αυτό για εμάς τους Πειραιώτες.
Ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Γνωρίζει ότι αυτή η «ανάπτυξη» για τα κέρδη των ομίλων στηρίζεται στις ίδιες μας τις ζωές.
Απόδειξη αποτελεί ότι 8 χρόνια τώρα βλέπουμε μέσα από την ανάπτυξη των καζανιών και των εγκαταστάσεων της OilOne να εμφανίζεται δυσοσμία, που κρύβει καρκινογόνα παράγωγα στους ανθρώπους, όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες. Κρύβουν τον κίνδυνο ύπαρξης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης εμβέλειας και παράλληλα κρύβουν την αλήθεια, ότι όλος ο χώρος των λιπασμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχουμε φτάσει. Έχουν βάλει το χέρι τους στην παράδοση ενός τόσο πλούσιου κομματιού στα μεγάλα συμφέροντα των ομίλων. Έχουν δώσει το πράσινο φως στην μόνιμη χρήση γης από την OilOne που επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για απόβλητα πετρελοειδών που ρυπαίνουν, αλλά και άλλες βιομηχανικές μονάδες να μολύνουν την περιοχή μας. 80000 στρέμματα δίνονται για δημιουργία κέντρου logistics ακριβώς πίσω από το Κέντρο Υγείας.
Τεράστιες ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές τόσο του Περάματος όσο και του Κερατσινίου Δραπετσώνας. Μάλιστα, ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κρύφτηκε πίσω από τις προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ ταυτόχρονα συνδράμει στην πράξη σε ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή για τόσους μήνες παραμένει άφωνος, για ένα τόσο σημαντικό για την προστασία της δημόσιας υγείας και την καθημερινότητα του λαού θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό δε πώς στο δημοτικό συμβούλιο – που έγινε μετά από την πίεση των κομμουνιστών εκλεγμένων για την πραγματοποίηση του – προσπαθούσε να πείσει ότι καμία αλλαγή δεν γίνεται με αυτό το ΠΔ, που να αφορά το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Ακριβώς για να κρύψει ότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί με τις επενδύσεις που γίνονται στο λιμάνι, αλλά με τον τρόπο που γίνονται.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε συμπόρευση και ενίσχυση του αγώνα, με όλες του τις δυνάμεις για να βελτιώσει πραγματικά την ζωή του. Γιατί, εφικτό και αναγκαίο είναι ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Εφικτό και αναγκαίο είναι να έχουμε ελεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή, χωρίς πτητικά αέρια που να προκαλούν καρκίνο. Εφικτό είναι σήμερα συνολικά το λιμάνι να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού στη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων με φτηνά κόμιστρα και όχι τα κέρδη ενός μονοπωλίου ή ενός εχθρικού απ’ όλες τις απόψεις κράτους. Αναγκαίο για τη ζωή μας είναι να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα καζάνια του θανάτου, που είναι μέσα στον οικιστικό ιστό και δίπλα στα σχολεία .
Η θέση του ΚΚΕγια άμεση κοινωνικοποίηση του λιμανιού και παράλληλα της αξιοποίησης των 640 στρεμμάτων, με απαλλοτρίωση του χώρου χωρίς αντίτιμο και η απόδοσή του στο λαό της περιοχής, μπορεί να είναι η μόνη λύση, για να πάρουμε ανάσα αξιοποιώντας το χώρο με υποδομές για άθληση, παιδεία, υγεία, πολιτισμό, πράγματα δηλαδή που έχει ανάγκη τόσο ο δημότης όσο και ο εργαζόμενος στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.
Με αυτή την αφετηρία το ΚΚΕ αγωνίζεται με συνέπεια στο πλευρό του λαού της Δραπετσώνας – και της ευρύτερης περιοχής – και μέσα από τη Βουλή με παρεμβάσεις και επίκαιρες ερωτήσεις για την δυσοσμία, τις εγκαταστάσεις της oilone αλλά και έξω από την Βουλή, με κινητοποιήσεις, θεματικές εκδηλώσεις, εξορμήσεις έως και ανάδειξη του θέματος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται μέσα στο χώρο των λιπασμάτων.
Παράλληλα οι κομμουνιστές αγωνιζόμαστε και στο εργατικό μαζικό κίνημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο και σύλλογο, ώστε μαζί με περισσότερους ανθρώπους να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν.
Σε αυτή την κατεύθυνση και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε λίγο πριν τις εθνικές εκλογές όλα τα παραπάνω,οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, οι θέσεις των κομμάτων, η θέση και του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για το λαό της περιοχής.