ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Β ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Στηρίζουμε όλες τις αποφάσεις των φορέων για να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής. Θυμίζω ότι η παράταση του χρόνου λειτουργείας τους έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε μάλιστα το αντικείμενο .
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε να μετεγκατασταθούν όλες οι επιχειρήσεις αλλού, μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο να συζητιούνται νέες σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Υπάρχει εκτός από την OIL ONE, η COSCO, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, η Ρεβυθούσα κλπ. Η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είναι ώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με έμφαση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Είναι απαραίτητη η εύρεση των σχετικών κονδυλίων από όλες τις πιθανές πηγές, με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης (που έχουν ήδη μπει αστικές Αναπλάσεις σε πολλές περιοχές και καμία για την περιοχή), τα διαρθρωτικά ταμεία (το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός), να διερευνηθούν δράσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να διεκδικηθούν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εχουμε δεσμευτεί ότι θα επεξεργαστούμε μαζί ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής και σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μαζί σας για την πρόταση μας.
Στόχος μας είναι να γίνει εδώ η μεγαλύτερη ανάπλαση της Μεσογείου, που θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθιστώντας την πρωτοπόρα στην μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε πιο συγκεκριμένα:

Για την βιομηχανική ζώνη, προτείνουμε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». Που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αποτελεί το «παράθυρο» της πόλης στον Αργοσαρωνικό. Με βιοκλιματικές εγκαταστάσεις μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Τα Λιπάσματα θα αποτελούν πρότυπο κλιματικής ουδετερότητας.
Στις εγκαταστάσεις τους θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι , κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία.
Χώροι πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης για να δώσουν πραγματική ανάσα στην πόλη.
Η πρόταση περιέχει την αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως αυτής εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, με την ανάδειξη του ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.