Για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και για το πάρκο στο Καστράκι

 

Όσοι έχετε περπατήσει στο λιμάνι του Πειραιά είναι πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πως το κτίριο του Υπουργείου – με λίγα λόγια – Ναυτιλίας, μοιάζει με πλοίο. Από την αρχή η θέση, το σχήμα, τα υλικά και τα χρώματα αυτού του κτιρίου μας άρεσαν.  
Μακάρι και τα νέα κτίρια στα οποία θα μετασχηματιστούν οι για πολλά χρόνια αχρησιμοποίητες αποθήκες να μας αρέσουν, αν όχι πιο πολύ, τουλάχιστον το ίδιο. 
Αυτές οι αποθήκες/σιλό βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του λιμανιού, προς τη μεριά της Δραπετσώνας. Είναι τρεις μεγάλες και μία μικρή, η αποκαλούμενη Πέτρινη.  

Στο χώρο μέσα στο λιμάνι που βρίσκονται οι αποθήκες αυτές και στο χώρο που είναι έξω από το λιμάνι και δίπλα στην Ηετιώνεια Πύλη υπάρχουν δυο τρία ακόμα κτίρια του ΟΛΠ και το Καστράκι. Σε όλους αυτούς τους χώρους ο ΟΛΠ σχεδιάζει να δημιουργήσει την Πολιτιστική του Ακτή. Μεγαλεπήβολο σχέδιο, οπωσδήποτε ενδιαφέρον και όχι φυσικά δίχως προβλήματα, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν οι χώροι της Πολιτιστικής Ακτής που αγκυροβολούν τα πλοία τώρα και του χώρου που θα αράζουν μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου Διότι αν όντως προκύψει ανάγκη μεταφοράς της θέσης αγκυροβόλησης τότε μία από τις υποψήφιες θέσεις είναι και η περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Η ακτή της περιοχής αυτής είναι αυτή που τα τοπικά κινήματα των πολιτών ζητούν να διαμορφωθεί ως χώρος περιπάτου και ήπιας αναψυχής και όχι να μετατραπεί σε λιμάνι. 

Τα νέα τώρα σχετικά με την Πολιτιστική Ακτή είναι καλά. Τους τελευταίους μήνες διεξήχθη ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που αφορούσε την μετατροπή της παλιάς αποθήκης σιτηρών σε Μουσείο και του περιβάλλοντος χώρου σε ελεύθερο και ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας. Στον διαγωνισμό αυτόν πήραν μέρος 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλον τον κόσμο. Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ο ΟΛΠ επικύρωσε το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής καθηγητής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Φατούρος. Η επιτροπή αυτή έπειτα από 16 συνεδριάσεις βράβευσε πέντε προτάσεις. 

Το πρώτο βραβείο το απέσπασε η πρόταση τριών αρχιτεκτονικών γραφείων και οι αρχιτέκτονες Ε. Αντωνόπουλος, Θ.Βέττα , Γ.Γαβαλάς, Μ.Ρήγα, Α. Σταμούλη και Μ.Πυλαρινού. Αυτοί θα εκπονήσουν την οριστική μελέτη για τη δημιουργία του μουσείου που θα εκτείνεται σε 13.000τ.μ εκ των οποίων τα 6.500τ.μ θα καλύπτουν τους εκθεσιακούς χώρους. Το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα σχέδια θα θυμίζει καράβι.

Η αποθήκη αυτή θα γίνει το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, δηλαδή θα στεγάζει αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας και τώρα είναι διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα μουσείο που τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα θα είναι μοναδικό. Στο μουσείο αυτό θα στεγαστούν τουλάχιστον 2.000 ενάλια αντικείμενα. Θα υπάρχουν χώροι για θεματικές εκθέσεις, όπως επίσης και χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εξυπηρέτησης των επισκεπτών, χώροι επιστημονικών δράσεων, εργαστήρια συντήρησης, μελέτης και αποθήκες ευρημάτων. Στον εξωτερικό χώρο θα διαμορφωθούν αυλές για τους επισκέπτες και προβλέπεται και η δημιουργία χώρου τεχνικής κατάδυσης. 

Τα άλλα δύο μουσεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν στο χώρο της Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά είναι το Θεματικό Αρχαιολογικό Λιμένος και το Μουσείο Μετανάστευσης. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ.Ανωμερίτης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως το 2013 θα είναι το έτος που θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και οι προκηρύξεις για όσα έχουν αποφασιστεί ότι θα συγκροτούν την Πολιτιστική Ακτή. 

Το θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι πως η πόλη μας και οι κάτοικοι θα επωφεληθούν από τη λειτουργία της Πολιτιστικής Ακτής επηρεάζοντας όμως κι αυτοί όσο γίνεται πιο θετικά το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στο πρώτο λιμάνι της χώρας είναι κάτι που θα υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια, θα απευθύνεται σε τουρίστες και σε κατοίκους τουλάχιστον της Αττικής και ως εκ τούτου θα πρέπει όλες οι κινήσεις να είναι καλά μελετημένες και να έχουν συζητηθεί με όσο πιο πολλούς ενδιαφερόμενους. Εκ των πραγμάτων ένας από τους βασικούς ενδιαφερόμενους λόγω θέσης είναι και ο δήμος μας. Νομίζουμε πως δεν είναι ακόμα αργά να πάρει την πρωτοβουλία η Δημ.Αρχή και να συζητηθεί το θέμα της Πολιτιστικής Ακτής όσο πιο πλατεία και υπεύθυνα γίνεται. Το άφθονο πράσινο, οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, η καλαισθησία και η εύκολη πρόσβαση από την μεριά της πόλης μας, νομίζουμε πως είναι κάποια από τα πρωτεύοντα θέματα που θα πρέπει να έχει ως αιτήματα ο δήμος μας. 

Στα αρχικά σχέδια της Πολιτιστικής Ακτής υπήρχε και μία αναφορά για το Καστράκι. Είναι αυτός ο υπέροχος ελεύθερος χώρος που βρίσκεται στην άκρη της Δραπετσώνας και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης. Ο χώρος αυτός έχει μία καταπληκτική θέα στο λιμάνι, ανήκει στον ΟΛΠ, αλλά έχει δοθεί για χρήση στον Δήμο. Χρόνια πολλά ήταν ένας χώρος εγκαταλελειμμένος. Είχαν γίνει κάποια αρχικά σχέδια επί Χρονόπουλου, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Κάποια καλοκαίρια στον χώρο αυτόν στήνανε μία εξέδρα και γινόντουσαν κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Πέρσι πληροφορηθήκαμε πως ο ΟΛΠ σχεδίαζε να διαμορφώσει ένα πάρκο σ’αυτόν τον χώρο, που μάλιστα θα το ονόμαζε πάρκο «Θ. Αγγελόπουλου». Κατόπιν θα το παραχωρούσε στο δήμο μας για να το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Εδώ όμως και δύο μήνες έχουν μπει μέσα στον χώρο αυτόν – που παρεμπιπτόντως την άνοιξη γεμίζει από υπέροχες μαργαρίτες - εκσκαφείς και μπουλντόζες και πάνε κι έρχονται άνθρωποι και του δήμου επιβλέποντας (;) τα έργα που γίνονται. Επί του παρόντος το ολοφάνερο που κάνουν είναι η ολοκλήρωση ενός υπαίθριου μικρού θεάτρου που είχε μείνει ημιτελές. Πινακίδα που να λέει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι αυτού του έργου, τι θα γίνει και πόσο θα κοστίσει δεν υπάρχει. Ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς που είναι πιο κοντά στα δημοτικά πράγματα αλλά σαφή απάντηση δεν πήραμε. Τελευταία μάθαμε πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να βάλει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο.

Φαίνεται όμως πως ο Δήμαρχος έχει γίνει εξπέρ στο να προχωράει θέματα αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι το διάλογο στο Δημ.Συμβούλιο. Ίσως αυτό να είναι και μία από τις αιτίες που το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, που το ένα σκάνδαλο δίνει τη σκυτάλη στο άλλο. Το τελευταίο ήταν το ΚΕΚ, δηλαδή η ανώνυμη εταιρεία του Δήμου που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του. Πλήθος παραβάσεις κι εκεί, όπου η μία καταγγελία δεν πρόφταινε ν'αφομοιωθεί κι ακολουθούσε άλλη. Κάτι πήρε τ’αυτί μας και για έναν εισαγγελέα που όπου νάναι θα περάσει την πόρτα της ΚΕΚ, όχι φυσικά για κουβεντούλα με καφεδάκι. Ευτυχώς σε από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημ.Συμβουλίου ψηφίστηκε από 19 συμβούλους και καταψηφίστηκε από 9 μία πρόταση όλης της αντιπολίτευσης. Η πρόταση αυτή ζητούσε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα το Δ.Σ που εκχωρούσαν αρμοδιότητες και χρήση χώρων στο Κ.Ε.Κ. Με βεβαιότητα ισχυριζόμαστε πως όσο αφορά τα πράγματα του δήμου μας αυτό είναι μία καλή αρχή. Με έναν καλό συντονισμό και με μια διάθεση συζήτησης όπου ο κύριος στόχος θα είναι το καλό του δήμου, ίσως καταφέρει σύσσωμη η αντιπολίτευση να σταματήσει την κατρακύλα που τον οδηγεί ο κ.Τζανής και οι περί αυτόν.