Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

«You and AI»: Η τεχνητή νοημοσύνη φυτρώνει στο Πεδίον του Άρεως, από 24.6

Πέμπτη, 1. Ιούλιος 2021, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 119

athinorama45'Αγγελος Κλάδης: Παρότι η «επανάσταση των μηχανών» απέχει απ’ όσα φαντάστηκαν οι συγγραφείς κι οι σκηνοθέτες του περασμένου αιώνα, η εικόνα του παντοδύναμου ρομπότ με τις απρόβλεπτες διαθέσεις (ίσως και) για κυριαρχία αρνείται να διαγραφεί από τις ασυνείδητες σελίδες του μυαλού μας. Ενώ καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε νέους όρους, όπως machine learning, νευρωνικά δίκτυα και big data, διατηρούμε μια απόσταση ασφαλείας από την τεχνητή νοημοσύνη, θεωρώντας ότι ανήκει στο μέλλον.

Όμως είναι ήδη εδώ: οι αλγόριθμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες, η αναγνώριση προσώπου, οι προτεινόμενες διαδρομές στο GPS, η Alexa της Amazon είναι κάποια καθημερινά παραδείγματα, χωρίς καν να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα αυτοκινούμενα της Tesla, τα avatar support εταιρειών και τους τεχνητούς εγκεφάλους που έχουν αναπτύξει κέντρο φόβου.

Συμβιώνουμε μαζί τους, ακόμη κι αν το αγνοούμε. Σε αυτή την πραγματικότητα, όπως και στις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που ανοίγονται, στρέφεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης «You and AI: Through the Algorithmic Lens» στο Πεδίο: 3D γλυπτά, εγκαταστάσεις και, κυρίως, ψηφιακά έργα σε μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης αποικίζουν το πάρκο από 24 Ιουνίου (συν κάποια ακόμη έργα που θα παρουσιαστούν από 2 Ιουλίου), θίγοντας τρεις κύριες θεματικές: τη σχέση ατόμου και AI, το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και τη δύναμη των «μηχανών» πάνω στη φύση.

Η διαδρομή ξεκινάει από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, συνεχίζεται προς την κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι και την καντίνα «Γαρδένια», περνάει από την Υδάτινη Διαδρομή και καταλήγει στην Πλατεία Οικονομίδη, έξω από το Θέατρο Άλσος. Επίσης, έργα τοποθετούνται και στο θέατρο Αλίκη.

Εδώ  οι απόψεις των συμμετεχόντων: Mushon Zer-Aviv - Κι αν ο αλγόριθμος είναι προέκταση των δικών μας προκαταλήψεων; Anna RidlerΠώς θα ήταν ο χρόνος αν τα ρολόγια μας ήταν τα φυτά;  Catherine D’IgnazioΤι είναι ο φεμινισμός δεδομένων: Κυριακή ΓονήΈνας διάλογος πάνω στο σώμα της Σελήνης.

Οι ημερομηνίες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «You and AI» στο Πεδίον του Άρεως παραμένουν τελικά από 24/6 έως 18/7, αλλά λίγα έργα θα είναι προς θέαση από 2 Ιουλίου.

Πίσω