Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Το "Γάμο του Καραχμέτη" του Παπαδιαμάντη το απογειώνει η σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, on demand 25.2 - 6.3

Σάββατο, 27. Φεβρουάριος 2021, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 198

karaxmetis.jpgΟ Ιωάννης, ο τάχα μου βίαιος κι εγώ, ο εκ παραδρομής βίαιος, το είδαμε στο "Από Μηχανής" και βγήκαμε στην πραγματικότητα αληθινοί βίαιοι της εν τέλει φυσικής αγάπης. 'Αγγιξε και τις αισθήσεις μας και τις ψυχοπαραισθήσεις μας. Γι'αυτό και το συστήνουμε. 

Πολύ ωραία η απόφαση της Όλιας Λαζαρίδου και των συνεργατών της να φέρουν στις οθόνες μας, τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή το «Γάμο του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα διήγημα «διαμάντι», που ακουμπά στην παράδοση και προβάλλει τη δυνατότητα της συγχώρεσης. Είναι μια παράσταση που ακουμπά την ψυχή σαν χάδι. Από 25 Φεβρουαρίου ως και 6 Μαρτίου, παρουσιάζεται On demand στο viva.gr και είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» (€ 5).

Η εμπειρία των πρώτων παραστάσεων του «Γάμου του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου με πρωταγωνιστές τους Ιφιγένεια Γρίβα και Νίκο Χαλδαιάκη, στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα, το 2017, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική και απολαυστική. Όχι μόνο γιατί η θεατρική παράσταση κουβαλά την αυθεντική ευαισθησία του χειροποίητου, αλλά και για ένα επιπλέον λόγο, πλαισιωνόταν από το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη από τους καραγκιοζοπαίχτες Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη, το οποίο συνένωνε σκηνικά και δραματουργικά το παπαδιαμαντικό σύμπαν με την παράδοση του θεάτρου σκιών.

Η Όλια Λαζαρίδου διαχειρίζεται με επιδεξιότητα θεατρικά τη λογοτεχνία, τους αφηγηματικούς τρόπους και την παράδοση της ελληνικότητας και μέσα από την παράσταση επαληθεύει τα θεωρήματα για την ανθρώπινη συνείδηση, για το θαύμα της αγιότητας στον παράλογο κόσμο μας. Ξανά είδαμε τον «Γάμο του Καραχμέτη» στο Από Μηχανής Θέατρο του 2018 και διαπιστώσαμε πως με τον τρόπο που είναι φτιαγμένη, όπου κι αν παιχτεί, δεν μπορεί να χάσει την ποιητικότητα, ακτινοβολεί την παπαδιαμαντική απλότητα και ειλικρίνεια. Ο «Γάμος του Καραχμέτη» περιγράφει μια τυπική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας και την αγωνία της επιβίωσης στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το τέλος αποκαλύπτει το κλειδί για το μυστήριο της αγάπης και της αγιότητας….

Πίσω