Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Κύκλοι Ιστορίας της Τέχνης: Ανακοίνωση του φετινού προγράμματος (Ιανουάριος-Μάιος 2022) της Πινακοθήκης Νίκαιας.

Τρίτη, 30. Νοέμβριος 2021, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 52

matisΚύκλοι Ιστορίας της Τέχνης 2021-2022 

 Οι Κύκλοι Ιστορίας της Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ντίνος Κατσαφάνας» θα πραγματοποιηθούν και φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης. Με έναρξη τον Ιανουάριο του 2022 ένας Κύκλος πέντε μηνιαίων ανοιχτών μαθημάτων θα διεξαχθεί μέσω της εφαρμογής Webex. Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα διεξάγονται ημέρα Τρίτη, στις 19.00, με διάρκεια 60΄.

Οι ΚΙΤ είναι μια επιμορφωτική δραστηριότητα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη που παρέχεται δωρεάν, μετά από ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Τη φετινή χρονιά δεν θα διανεμηθούν σημειώσεις.

 Επιμέλεια ύλης – διδασκαλία: Μαρία Πούλου, ιστορικός της τέχνης

Δηλώσεις συμμετοχής: Στέλνετε ηλεκτρονικό μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και το προσωπικό σας μέιλ επικοινωνίας στην ηλ. διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

Κύκλος 2021-2022

Το θέμα και οι προσεγγίσεις του: σταχυολογήματα μορφών και ιδεών 

Το περιεχόμενο του φετινού Κύκλου είναι πολυσυλλεκτικό, με συνισταμένη το θέμα του καλλιτεχνικού έργου. Για τις τέσσερις από τις πέντε ενότητες την αφορμή δίνουν μεγάλες θεματικές κατηγορίες που απασχολούν διαχρονικά τον άνθρωπο. Η αναπαράσταση του σώματος ως σημαίνοντος ενός αξιακού συστήματος, το φύλο ως κοινωνική κατασκευή, η βία ως συστατικό κοινωνικό στοιχείο, η μεταβαλλόμενη αντίληψη για την έννοια της λαϊκότητας κ.ά. είναι οι έννοιες που θα θίξουμε. Θεμελιώδη πεδία όπως αυτά, κάθε άλλο παρά καλύπτονται στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης. Σκοπός του Κύκλου είναι να επιχειρήσει μια πρώτη νύξη, μια εισαγωγή σε θεματικές αρχετυπικού χαρακτήρα, εστιάζοντας στην αλληλεξάρτηση μορφής και ιδεών με σταχυολογήσεις από την ευρωπαϊκή κυρίως αλλά και την παγκόσμια τέχνη. Από το σύνολο παρεκκλίνει η πέμπτη ενότητα, που προσεγγίζει τη στροφή σύγχρονων καλλιτεχνών στη σκηνοθετημένη φωτογραφία. Ο σχολιασμός θα επικεντρωθεί στην κριτική και αποδομητική λειτουργία της φωτογραφίας αυτής.

 Τρίτη 18 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.:  Το γυμνό

Επιλογές από την τέχνη μη ευρωπαϊκών πολιτισμών, τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη.

Θα δοθεί έμφαση στην αμφισβήτηση του κλασικιστικού γυμνού από τους νεωτερικούς καλλιτέχνες κατά τον 19ο αιώνα και στην απεικόνιση του γυμνού κατά τον 20ό αιώνα υπό την επίδραση της φωτογραφίας, της ψυχολογίας και των σύγχρονων ρευμάτων σκέψης.

 Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.: Η γυναίκα

Επιλογές από την τέχνη μη ευρωπαϊκών πολιτισμών, τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη.

Θα δοθεί έμφαση στις φεμινιστικές θεωρητικές προσεγγίσεις των Linda NochlinLaura Mulvey και Griselda Pollock.

 Τρίτη 15 Μαρτίου, 7 μ.μ.: Η φωτογραφία ως σκηνοθετημένη αναπαράσταση

Επιλογές από τη σύγχρονη τέχνη: η αμφισβήτηση της φωτογραφίας-ντοκουμέντου, η φωτογραφία ως κριτική της ρητορικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ως κριτική της υψηλής τέχνης.

 Τρίτη 12 Απριλίου, 7 μ.μ.: H βία και ο τρόμος

Επιλογές από τη μεσαιωνική, τη νεότερη ευρωπαϊκή και τη σύγχρονη τέχνη.

Η βία ως τελετουργία, ο τρόμος ως τιμωρία της αμαρτωλής ανθρωπότητας, ο αντίκτυπος των επιδημιών, ο ψυχολογικός χαρακτηρισμός της βίας, η κριτική στην κρατική βία.

 Τρίτη 10 Μαΐου, 7 μ.μ.: Ο άνθρωπος του λαού, η Vanitas και άλλες ιστορίες

Μια καλειδοσκοπική παρουσίαση με αντιπαραβολές καλλιτεχνικών έργων πάνω σε διάφορα θέματα.

Τα μέλη των Κύκλων καλούνται να προτείνουν έργα τέχνης με κοινό θέμα αλλά διαφορετική μορφική προσέγγιση και νοηματικό περιεχόμενο, τα οποία επιθυμούν να σχολιάσουμε. Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν έως 15 ημέρες πριν την διεξαγωγή της ενότητας.

Περιοχή συνημμένων
 
 
 

Πίσω