Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

ΚΑΛΛΟΣ. Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ, στο Κυκλαδικής, 29.9.21-16.1.22

Τετάρτη, 29. Σεπτέμβριος 2021, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 176

kikladikisΜέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό,

παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους»

στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας.

  Ο αρχαίος ελληνικός όρος που σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται με το γυναικείο αλλά και το ανδρικό φύλο. Όμως η έννοια αυτού του όρου σε ανώτατο επίπεδο δεν στέκεται μόνο στην ερμηνεία «ομορφιά». Πρόκειται για μια ιδέα που εξελίχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από την ποίηση των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος-6ος αι. π.Χ.) ποιητών και ενσωματώθηκε σιγά σιγά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, που αναφέρθηκαν στο «Κάλλος» ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της σειράς των πρωτοποριακών, αρχαιολογικών εκθέσεών του με επίκεντρο τον Άνθρωπο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει την αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 και πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

Μέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη σε έκταση έκθεση που θα καταλάβει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.  

 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης & Δρ. Ιωάννης Δ. Φάππας

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Δέσποινα Τσάφου
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: ΑΚΑ Apostolou Colakis architects

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 300 αρχαιότητες από Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού και διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος. 

Ο διευθυντής του Μουσείου Νικόλαος Σταμπολίδης μας ξεναγεί σε μία από τις πιο αναμενόμενες εκθέσεις του φθινοπώρου 

Πίσω