Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Πέντε ιστορικοί περίπατοι στην Αθήνα με ξεναγό τον Menelaos Charalampidis, 27.6 - 11.7

Σάββατο, 3. Ιούλιος 2021, 10:30am
Επισκέψεις : 113
fb39Πολλές φίλες και πολλοί φίλοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν θέση στους πρώτους περιπάτους που ανακοίνωσα πριν ένα μήνα. Για αυτόν τον λόγο ανακοινώνω νέες ημερομηνίες περιπάτων.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, συναντιόμαστε στις 10:30 το πρωί μπροστά στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου για να κάνουμε τον περίπατο με τίτλο «Η μάχη στου Μακρυγιάννη». Από εκεί θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή που έκαναν μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ στις 6 Δεκεμβρίου 1944, κατά την επίθεση του ΕΛΑΣ εναντίον τριών κτιρίων-στόχων στην Πλάκα και των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Πώς έγινε η μάχη στου Μακρυγιάννη; Γιατί δεν «έπεσαν» οι στρατώνες την πρώτη μέρα της επίθεσης, τότε που όλα έμοιαζαν ότι έχουν τελειώσει με νίκη του ΕΛΑΣ; Τι έγινε στις άλλες τρεις μικρότερες μάχες (Τμήμα Μεταγωγών, κτίριο Α΄ Σώματος Στρατού και Β΄ Αστυνομικό Τμήμα);
Το Σάββατο 3 Ιουλίου, συναντιόμαστε στις 10:30 στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής (μπροστά από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης). Από εκεί θα ξεκινήσουμε τον περίπατο με τίτλο «Η ¨πτώση¨ της Καισαριανής». Τι έγινε στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών στις 7 Δεκεμβρίου 1944; Πώς έφτασαν τα άρματα μάχης της Ορεινής Ταξιαρχίας στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής στις 18 Δεκεμβρίου και τι έγινε μετά; Τελικά, πώς η Καισαριανή «έπεσε» στα χέρια των Βρετανών στις 29 Δεκεμβρίου 1944;
Την Κυριακή 4 Ιουλίου, συναντιόμαστε στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής: οι Έλληνες πράκτορες των Ες-Ες, η οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς και η δίωξη των Εβραίων, τα Καζίνο της Κατοχής, οι Έλληνες φιλοναζιστές της ΕΣΠΟ, τα «Ελληνικά Ες-Ες» της πλατείας Κλαυθμώνος κ.α.
Το Σάββατο 10 Ιουλίου, συναντιόμαστε στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Από εκεί θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας στο κατοχικό Παγκράτι. Θα μιλήσουμε για τη συμβολή των ηθοποιών στην Αντίσταση, για τη δράση των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου Παγκρατίου, για το μπλόκο της Γούβας και τη μάχη της πλατείας Παγκρατίου, για την ομάδα Παπαγεωργίου και την αιματηρή της σύγκρουσή της με τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ.
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, συναντιόμαστε στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κολωνακίου. Από εκεί θα ακολουθήσουμε τα βήματα των διαδηλωτών του συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο υπήρξε η αφετηρία των Δεκεμβριανών. Τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα; Ποιοι πυροβόλησαν πρώτοι; Πόσοι ήταν οι νεκροί; Τι έγινε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς; Από ποια συνοικία ήταν το μπλοκ διαδηλωτών το οποίο δέχτηκε τα πυρά;
Μετά το τέλος κάθε περιπάτου ακολουθεί προβολή φωτογραφιών της περιόδου και συζήτηση σε ανοικτό χώρο (πάρκο).
Μπορείτε να κλείσετε θέση και να δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο των περιπάτων καθώς και άλλες πληροφορίες στο https://www.athenshistorywalks.com/.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Όριο συμμετοχής μέχρι 20 άτομα ανά περίπατο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σε όλη τη διάρκεια του περιπάτου φοράμε μάσκα (ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εμβολιαστεί) και κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Πίσω