Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Ο "Απόστρατος" του Ζαχαρία Μαυροειδή online, 19-31.3

Κυριακή, 28. Μάρτιος 2021, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 45

athinorama24Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη πορεία στους κινηματογράφους, η οποία ωστόσο ανατράπηκε από την έλευση της πανδημίας που οδήγησε στο κλείσιμο των σινεμά.

Από τις 19 έως τις 31/3 όμως, η τρίτη ταινία του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη επιστρέφει διαδικτυακά, καθώς κυκλοφορεί online μέσω του viva.gr χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ο «Απόστρατος» αποτελεί μία από τις σπάνιες φορές που το ελληνικό σινεμά καταφέρνει να ισορροπήσει ιδανικά την arthouse αισθητική με το άνοιγμα σε ένα μαζικό κοινό. Μάλιστα, η ταινία είναι φτιαγμένη για να συγκινήσει όσο και να οδηγήσει σε ζωηρές συζητήσεις. Και αυτό επειδή ο κεντρικός ήρωας Άρης (Μιχάλης Σαράντης) είναι ένας τριαντάρης ο οποίος, βλέποντας τις επιχειρηματικές απόπειρές του να καταρρέουν, αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του πεθαμένου στρατιω­τικού παππού του. Αποκτά εμμονή μαζί του, με τις στολές και τα παράσημά του, αρχίζοντας σταδιακά να υιοθετεί το στιλ και τη συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρι να ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του.

Στην κριτική του για την ταινία, ο Χρήστος Μήτσης έγραφε μεταξύ άλλων: «Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα κινηματογραφικά ορθογραφημένο σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό σχόλιό του. Διότι όλα όσα περιτριγυρίζουν τον ήρωα (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) φέρνουν στο προσκήνιο μια αόρατη αντιπαράθεση που βιώνει, λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών, η Ελλάδα: τη σχέση της με το παρελθόν – ο Εμφύλιος, η Μεταπολίτευση, οι πασοκικές παχιές αγελάδες και η σύνδεσή τους με το χρεοκοπημένο παρόν».

Ασυγκίνητος από τον «Απόστρατο» δεν έμεινε ούτε ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν («Γλυκό Πεπρωμένο»), ο οποίος έχει δηλώσει σχετικά:: «Μία ταινία για τη σχέση μας με την οικογένεια, την ιστορία, την πολιτική. Συγκινητική, γεμάτη χιούμορ. Η υποκριτική της είναι δουλεμένη στη λεπτομέρεια, οι προσωπικές αποκαλύψεις των χαρακτήρων αναδύονται αβίαστα, συγκινούν. Ταινία υπέροχα γυρισμένη με ματιά καθαρή, γεμάτη δύναμη. Η αισθητική των χώρων εξαίσια, όπως κι η δουλειά στο σχεδιασμό του ήχου». 

Το κόστος θέασης της ταινίας είναι €5,5 και οδηγίες για την αγορά εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο «Απόστρατος» προβάλλεται συγκεκριμένες ώρες, τις εξής:
00.00 / 03.00 / 06.00 / 08.00 / 11.00 / 18.00 / 21.00

Μετά την ώρα έναρξης της ταινίας, ο θεατής έχει περιθώριο να την παρακολουθήσει για ακόμα 4 ώρες.

 

Πίσω