Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

The AfroGreeks Live: Την Κυριακή η Αθήνα γίνεται σκηνή για την ποίηση και ενάντια στον ρατσισμό, στις 21.3 δωρεάν

Κυριακή, 21. Μάρτιος 2021, 09:30am - 09:00pm
Επισκέψεις : 25

ertΣυντονιστείτε στο ertnews.gr

ή με τη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/ertnews 

με τους Αφροέλληνες που γιορτάζουν σε όλη την Αθήνα την ποίηση και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και παρακολουθήστε από εδώ ζωντανά όλες τις εκδηλώσεις.

H Αθήνα γιορτάζει την εαρινή ισημερία, την Κυριακή 21/3/21, μια μέρα αφιερωμένη στην ποίηση και στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Η άδεια πόλη γίνεται το σκηνικό για να στεγαστεί το συλλογικό έργο – σε εξέλιξη – “the AfroGreeks” που οργανώνει μια ολοήμερη δράση τιμώντας τα σημαντικά μηνύματα της μέρας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποκαθιστά τη διαταραγμένη ισορροπία στα παραπάνω δημιουργώντας εναλλακτικές και διαδραστικές συνδέσεις που θα κάνουν τους έγκλειστους Αθηναίους (και όλους τους Έλληνες) να συμμετάσχουν στον μαζικό εορτασμό της μέρας σαν να μπορούν να περιφέρονται ελεύθεροι στην πόλη συμμετέχοντας σε μουσικά δρώμενα και συζητήσεις.

Πρωταγωνιστές θα είναι οι ήρωες του έργου “the AfroGreeks” που θα κάνουν όλη μέρα δράσεις μικρής διάρκειας σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την πόλη σηματοδοτώντας αιτήματα, ανάγκες, ελλείψεις, οράματα, συναντήσεις και νέες διασυνδέσεις. Οι δράσεις αυτές επιμένουν πως το τέλος των περιορισμών πρέπει να μας βρει περισσότερο ελεύθερους, απαλλαγμένους από στερεότυπα και προκαταλήψεις, έτοιμους να αφεθούμε στην ποίηση και στην αποδοχή της διαφορετικότητας και διαρκώς καλλιτέχνες που διεκδικούν πεισματικά όσα ονειρεύτηκαν: όσα ψάχνουν καθημερινά οι ήρωες του έργου “the AfroGreeks”. 

Το έργο the AfroGreeks” ξεκίνησε το 2015, ως µέρος ενός δηµόσιου διαλόγου, στην Κυψέλη, για την Αφρικανική κοινότητα στην Αθήνα και συνεχίζεται µε την παρουσία του σε εκθέσεις τέχνης ως εγκατάσταση βίντεο και εργαστήριο που συνοδεύεται από ζωντανές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Οι 140 Αφροέλληνες που πρωταγωνιστούν στα βίντεο της εγκατάστασης του έργου ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, διεκδικούν το δικαίωµα να είναι καλλιτέχνες και πασχίζουν µε κάθε τρόπο να εκφραστούν.

 ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ της 21/3/21

       9.30  Πεδίο Άρεως. Θεατρικό παιχνίδι με ποιήματα και μουσικές από την Αφρική και την Θράκη από τον ηθοποιό Σαμουήλ Ακίνολα, την ηθοποιό & σκηνοθέτη Ελένη Μαυρίδου, τον μουσικό Γιώργο Μαυρίδη και 6 μικρούς Αφροέλληνες μαθητές των σχολείων της Κυψέλης.

        11.30  Δημαρχείο Αθήνας. Θρησκευτικά τραγούδια gospels από τον τραγουδιστή Στήβεν Αντερίντο που παίζει πιάνο και τραγουδάει.

       13.00 Πλατεία Μοναστηρακίου. Street dance από τους χορευτές Μικέλ Εργκάρ και Κόφι Γιαντόμ.

       15.00  Περιστύλιο Ζαππείου. Προφορική ποίηση, body percussion και χορός afrobeats από ομάδα 4 κοριτσιών (Τζέσικα Ανοσίκε, Γκρέις Νουόκε, Ντεμέλζα Οκότζι, Μαρία Σακέι,) και την ανθρωπολόγο χορού Νατάσα Μάρτιν.   

       16.30  Ταράτσα βιβλιοπωλείου Literature House στην Κυψέλη. Mουσικό δρώμενο με τραγούδια και ποίηση από τον συνθέτη McYinka.

       18.00  Αίθριο Μουσείου ΜπενάκηΤραγούδια με τις Αφροελληνίδες Ελένη Νζάνγκα και Γκρέης Νουόκε και τον Στήβεν Αντερίντο στο πιάνο. «Εισβάλλει» αιφνιδιαστικά ο McYinka.

20.00         Διαδικτυακή συζήτηση με τους καλλιτέχνες του έργου και κοινό· θέμα η ζωή και οι δυσκολίες των καλλιτεχνών στην εποχή των περιορισμών του Covid19.

 Η δράση γίνεται από τον σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την ομάδα Døcumatism, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το ΥΠΠΟΑ, τον Δήμο Αθηναίων και την Humanrights360.  

Πίσω