Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου στο Σύνταγμα για την απόσυρση του νόμου Χατζηδάκη

Παρασκευή, 5. Ιούνιος 2020, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 67
perivalonΤην Παρασκευή 5 Ιούνη, στην παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βγαίνουμε ξανά στους δρόμους και ενώνουμε τις φωνές μας με τα κινήματα και τους αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που αντιστέκονται στις πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, το κλίμα και απειλούν τις ζωές μας προς όφελος του κέρδους.
Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εμφάνιση και αυτής της πανδημίας οφείλεται την καταστροφή του περιβάλλοντος με την μαζική αποψίλωση των δασών, τη συστηματική καταστροφή των φυσικών οικοτόπων και τις πιέσεις που δημιουργεί στα οικοσυστήματα η εξορυκτική βιομηχανία, η εντατική γεωργία και η βιομηχανική κτηνοτροφία με αποτέλεσμα την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ζωικών ειδών και αύξηση των πιθανοτήτων στενών και επαναλαμβανόμενων επαφών όσων ειδών καταφέρνουν να επιβιώσουν με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά σ’ αυτόν παθογόνων ιών.
Το πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, συνέχεια των μέτρων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά του τομέα της ενέργειας, είναι το δώρο της κυβέρνησης της ΝΔ στα αρπακτικά της αγοράς για να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον αδιαφορώντας για την υγεία και τις ζωές μας.
Καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000, δίνοντας τη δυνατότητα μεγάλων επενδυτικών δραστηριοτήτων (όπως τις εξορύξεις), τουριστικής και εμπορευματικής «αξιοποίησής» και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμοι, κτιριακές εγκαταστάσεις). Διευκολύνει και πριμοδοτεί, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, την αδειοδότηση και κατασκευή Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες χωρίς καν να εξασφαλίζουν παραγωγή ενέργειας. Καταργεί τους «εθνικούς δρυμούς», και την προστασία τους, με την μετονομασία τους σε «εθνικά πάρκα» για να μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Νομιμοποιεί τις αυθαίρετες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς καν άδεια από τη Δασική Υπηρεσία. Ακυρώνει τους ήδη υπάρχοντες δασικούς χάρτες για να μην αποτελούν εμπόδιο στη καταστροφή των δασών. Δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων, από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά και ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή έργων εντός της κοίτης των ρεμάτων με στόχο την «κιβωτοποίηση» ή/και το «μπάζωμα» τους. Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε Ανώνυμες Εταιρείες, ανάβει το «πράσινο φώς» στον Πατούλη και στη Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση των φαραωνικών σχεδίων επέκτασης της ήδη κορεσμένης χωματερής στη Φυλή, την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην Αν. Αττική και την μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές καθώς απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Και δίπλα σ’ αυτά, δίνουν άδεια στη COSCO για τη δημιουργία λιμανιού για κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή και επιδιώκουν να λεηλατήσουν πάρκα και ελεύθερους χώρους από του Φιλοπάππου μέχρι το Ελληνικό.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!
Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τα σχέδια τους να μείνουν στα χαρτιά. Σε όλη την Ελλάδα τα κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις προσπάθειες υλοποίησης αυτών των μαύρων σχεδίων. Από τις πόλεις και τα νησιά μέχρι τα βουνά ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στην εγκατάσταση των ΒΑΠΕ, στις εξορύξεις, στις χωματερές, στη καταστροφή των ρεμάτων. Οι πολλές και μεγάλες κεντρικές και τοπικές διαδηλώσεις δείχνουν ότι αυτά τα κινήματα έχουν και δύναμη και μαζικότητα. Τώρα είναι η ώρα του συντονισμού όλων αυτών των κινητοποιήσεων, τώρα είναι η ώρα να βγουν μπροστά τα εργατικά συνδικάτα γιατί η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος πάει χέρι – χέρι με την μάχη ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να φορτώσει στις πλάτες μας την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση του καπιταλισμού.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
- Να αποσυρθεί το ν/σ Χατζηδάκη. Αγώνας για να το ακυρώσουμε στην πράξη. Κλιμάκωση και συντονισμός των κινητοποιήσεων. Να σταματήσουν οι εξορύξεις και η εγκατάσταση ΒΑΠΕ του κάθε Μπόμπολα και Μυτιληναίου. Καμία δραστηριότητα στα δάση και στις περιοχές NATURA 2000. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα ρέματα. Όχι στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων. Όχι στο ξεπούλημα των λιμανιών και στα σχέδια νέων λιμενικών εγκαταστάσεων σε αστικές περιοχές. Όχι λιμάνι στη Πειραϊκή.
- Να κλείσουν όλες οι χωματερές. Από τη Φυλή μέχρι το Βόλο: Όχι νέοι ΧΥΤΑ, όχι στην ταφή και καύση των σκουπιδιών. Έξω οι ιδιώτες από την διαχείριση των απορριμμάτων. Δημόσιος, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
- Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, καμία ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Ενέργειας, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όπου η παραγωγή και η διανομή της θα σέβεται το περιβάλλον και η χρήση της θα είναι προσβάσιμη και δικαίωμα όλων.
- Ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Να σταματήσει τώρα η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Φίλτρα προστασίας και ενίσχυση της τεχνολογίας που να μειώνει τους ρύπους που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Ενάντια στο λόμπυ του πετρελαίου και των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενίσχυση και επέκταση των δημοσίων συγκοινωνιών, ενίσχυση και προσανατολισμό της έρευνας και τεχνολογίας προς αξιοποίηση των δυνατοτήτων για προγραμματισμένη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής χωρίς να αλλοιώνουν ή/και να καταστρέφουν το περιβάλλον.
Να συγκρουστούμε με τις επιλογές των κυβερνήσεων και ενός συστήματος που βουτηγμένο στη κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική καταστροφή που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Για να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της κοινωνίας για να βάλουμε πάνω από τα κέρδη των λίγων τις ζωές και τα συμφέροντα των πολλών, από την οικονομία μέχρι το περιβάλλον.

Πίσω