Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Έκθεση των Forensic Architecture: «Βία, Γρήγορη και Αργή», έως 23.11

Κυριακή, 20. Οκτώμβριος 2019, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 41

forensic-architectureΓνωστοί στην Ελλάδα για τις έρευνές τους για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Zak/Zackie Κωστόπουλου, οι FA θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα διεθνών υποθέσεων, που αναλήφθηκαν από το 2011 όταν ιδρύθηκε η ομάδα από τον Eyal Weizman. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε μια βασική πτυχή της έρευνας των FA, την οποία ονομάζουν «χαρτογραφίες βίας»

Με χαρά υποστηρίζουμε τους Forensic Architecture υποψήφιοι για το βραβείο ΤΑΤΕ Turner το 2018, στην πρώτη τους ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Βία, Γρήγορη και Αργή», που θα παρουσιαστεί στο State of Concept Athens, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη. Η έκθεση θα παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα διεθνών υποθέσεων που έχουν αναλάβει και επικεντρώνεται σε μια βασική πτυχή της έρευνας τους, την οποία ονομάζουν «χαρτογραφίες βίας».

Στo ισόγειο του εκθεσιακού χώρου, έρευνες των Forensic Architecture που επικεντρώνονται στη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα του Ισραήλ/Παλαιστίνης θα φέρουν στο προσκήνιο περιπτώσεις που αφορούν στον ρόλο του κράτους στη δολοφονία πολιτών, στη χρήση ζιζανιοκτόνου στον τοξικό πόλεμο και στην καταστροφή της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα έργα που παρουσιάζονται στον κάτω όροφο του ινστιτούτου, τα οποία αναλήφθηκαν σε συνεργασία με την ομάδα Forensic Oceanography, επικεντρώνονται σε έρευνες που εντοπίζουν την ποινικοποίηση των ΜΚΟ που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο από τις ιταλικές και λιβυκές αρχές.

Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20.00

Έκθεση

 

Οι Forensic Architecture (FA) είναι μία ερευνητική ομάδα που έχει έδρα το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και αποτελείται από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, δημοσιογράφους, προγραμματιστές λογισμικού, επιστήμονες, δικηγόρους και ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών από διάφορους τομείς. Ιδρύθηκε το 2010 από τον καθηγητή Eyal Weizman και εστιάζει στη δημιουργία και διάδοση νέων τεχνικών τεκμηρίωσης. Αναλαμβάνει αρχιτεκτονικές και πολυμεσικές έρευνες για λογαριασμό διεθνών εισαγγελέων, ομάδων της κοινωνίας, των πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ομάδων πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch, το B’tselem, το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «forensic architecture» (εγκληματολογική αρχιτεκτονική) αποτελεί επίσης ένα ανερχόμενο πεδίο που αφορά την παραγωγή και δημοσίευση αρχιτεκτονικών τεκμηρίων σε νομικά φόρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, και για λόγους υπεράσπισης.

Μέσα από τη λεπτομερή δουλειά τους, οι Forensic Architecture παρουσιάζουν πως παράγεται η δημόσια πραγματικότητα/αλήθεια – τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά και αισθητικά – και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την εκάστοτε εξουσία και να αποκαλύψει νέες μορφές κρατικής βίας.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου–Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

State of Concept Athens, Τουσά Μπότσαρη 19, Κουκάκι, Αθήνα

Θέση : State of Concept Athens, Τουσά Μπότσαρη 19, Κουκάκι, Αθήνα
Επικοινωνία : 213 0318576

Πίσω