Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Η φυσική φιλοσοφία στα Βαλκάνια κατά τον 18ο και 19ο αιώνα" από την ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, στο Ηρακλειδών, στις 18.10

Παρασκευή, 18. Οκτώμβριος 2019, 07:00pm
Επισκέψεις : 75

thalis5Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και το Μουσείο των Ηρακλειδών σας προσκαλούν

την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ.

στο Μουσείο των Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16)

στην εκδήλωση

Η φυσική φιλοσοφία στα Βαλκάνια

κατά τον 18ο  και 19ο αιώνα

Όλο και κάτι νέο βγαίνει στο φως…


Ομιλητής: Γιώργος N. Βλαχάκης
 

Από την αυγή του 18ου αιώνα, η οποία στην Ευρώπη αλλά και συνακόλουθα στην καθ’ ημάς Ανατολή χαρακτηρίστηκε ως ο Αιώνας των Φώτων, μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα όπου ο ενιαίος βαλκανικός χώρος τεμαχίζεται στα εθνικά κράτη που αποκτούν την ανεξαρτησία τους σταδιακά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι επιστήμες, τα μαθηματικά και η φυσική φιλοσοφία αποτελούν όχημα όχι μόνο για την απόκτηση γνώσης αλλά και για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης.

Ειδικότερα, η φυσική φιλοσοφία αποτελεί το βασικό μέσο για την καταπολέμηση της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας, και σημαντικοί λόγιοι της εποχής επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη διάχυση της νέας γνώσης που έρχεται από τη Δύση. Κάποιες φορές, αυτές οι προσπάθειες αντικαθρεφτίζονται και σε κείμενα ξένων περιηγητών οι οποίοι επισκέπτονται την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εντυπωσιάζονται από την ύπαρξη σημαντικών σχολείων όπου διδάσκονται επαρκώς και τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες.

Σήμερα, ύστερα από περίπου μισό αιώνα συστηματικής διερεύνησης του θέματος από τους ιστορικούς της επιστήμης, φαίνεται ότι ακόμα υπάρχουν στοιχεία που έρχονται αναπάντεχα στο φως και πλουτίζουν την εικόνα που έχουμε για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο. Αξίζει, τελικά, να προσπαθήσουμε να τη φέρουμε στο επίκεντρο, καθώς μάλιστα πλησιάζει και η 200ή επέτειος από την Επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα γίνει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 19.00, στο Μουσείο Ηρακλειδών, (Ηρακλειδών 16) στο Θησείο

Ο Γιώργος Ν. Βλαχάκης είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι πρόεδρος της International Commission of Science and Literature / International Union of History and Philosophy of Science, γραμματέας του History of Physics Group / European Physical Society και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας των Επιστημών.

Πίσω