Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Εκδόσεις Θεμέλιο: "Η κατάρρευση του "υπαρκτού" και η διάσπαση του ΚΚΕ το '91" στο σινέ Μελίνα, στις 23.9

Δευτέρα, 23. Σεπτέμβριος 2019, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 68

zagarasτη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο

«Μελίνα» (Σωκράτους 65, Δραπετσώνα). [Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα

πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης», Μ. Ασίας 24, Κερατσίνι].

Θα μιλήσουν οι:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ, πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, δημοσιογράφος,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος,

και ο συγγραφέας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΑΡΑΣ, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος.

Θα συντονίσει η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΥΡΑΚΟΥ, πολιτική επιστήμονας.Ο Κ. Ζαγάρας είναι πολύ σχολαστικός στην έρευνά του κι αυτό ο αναγνώστης το διαπιστώνει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου του.

Το επίκεντρο της μελέτης του είναι η διάσπαση του 1991. Εντούτοις η έρευνα επεκτείνεται στο παρελθόν και καλύπτει όλη την περίοδο από το 1956 και μετά.

Το ΚΚΕ στη μεταπολεμική ιστορία του πέρασε τρεις μεγάλες διασπάσεις και αρκετές τοπικές ή πανελλαδικές μικρότερης εμβέλειας. Η πρώτη μεγάλη διάσπαση των Ελλήνων κομμουνιστών ξεκίνησε το 1956 με την επέμβαση -στα εσωτερικά του ΚΚΕ- του ΚΚΣΕ και άλλων πέντε κομμουνιστικών κομμάτων από τις χώρες το υπαρκτού σοσιαλισμού, την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη και όσα άλλα επακολούθησαν.

Η δεύτερη έγινε το 1968, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύο κομμουνιστικών κομμάτων στη χώρα. Του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Η τρίτη μεγάλη διάσπαση έγινε τη διετία 1989-1991. Το 1989 με κύριο χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση από τα αριστερά της πολιτικής του κόμματος.

Η κύρια εκδήλωση εκείνης της διάσπασης αφορούσε την ΚΝΕ αλλά επηρέασε και το ΚΚΕ, με αποχωρήσεις μελών της Κ.Ε., στελεχών και απλών μελών του κόμματος. Το 1991 η διάσπαση εκδηλώθηκε από τα δεξιά. Το ΚΚΕ χωρίστηκε σχεδόν στη μέση κι ένα πολύ μεγάλο μέρος μελών και στελεχών του, που ακολούθησε τη λεγόμενη ανανεωτική ομάδα, αποκόπηκε από τον κύριο κομματικό κορμό και συνέχισε την πολιτική του δράση μέσα από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (το μετωπικό σχήμα που φτιάχτηκε το 1989 κυρίως από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ) χωρίς ποτέ να καταφέρει να δημιουργήσει έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο του Κ. Ζαγάρα είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια κάθε κομμουνιστή, αριστερού και προοδευτικού πολίτη, καθώς παρέχει αναγκαίες και αναντικατάστατες γνώσεις για την ιστορική αυτογνωσία της σημερινής Αριστεράς στο σύνολό της. Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση-πρόσκληση σε διάλογο, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση.

Πίσω