Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας" στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, ημερίδα στις 13.4, έκθεση μέχρι 15.9

Σάββατο, 4. Μαίος 2019, 10:00am - 05:00pm
Επισκέψεις : 153

laskaridi1Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχοντας συγκεντρώσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 την ημερίδα:

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας.
Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 15.9

Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, να αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα 15cBookTrade του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Αντλώντας από την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από εκατό αρχέτυπα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα πλαισιώσει τις εργασίες της ημερίδας με έκθεση επιλεγμένων εκδόσεων.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).

Προθεσμία εγγραφής: Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί

Η έκθεση “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας”, που πλαισιώνει τη σχετική ημερίδα, παρουσιάζει 17 αρχέτυπα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού. Στην παρούσα έκθεση προβάλλονται έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία

  • αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των οικείων συλλογών (λογοτεχνία, γλώσσα, επιστήμες, ιστορία, θρησκευτικά θέματα)
  • αναδεικνύουν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έργων της πρώιμης τυπογραφίας, με έμφαση στην έντυπη και τη χειρόγραφη διακόσμηση
  • φωτίζουν τη δράση σημαντικών προσωπικοτήτων της τυπογραφικής τέχνης
  • φέρουν σημάδια-υλικές μαρτυρίες της ιδιαίτερης ιστορίας κάθε αντιτύπου και της πορείας του στον χρόνο.

Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.

Σήμερα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή αποτελείται από 102 τίτλους σε 107 αντίτυπα, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ιστορική Βιβλιοθήκη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ωράριο έκθεσης:

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.00

Σάββατο 20/4, 4/5, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9, ώρες 11.00-15.00, με ξεναγήσεις

Επιπλέον ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης  στο τηλέφωνο 216-9003700, εσωτ. 104

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25/4-1/5, 17/6, 12-16/8

Θέση : 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Πίσω