Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Αυτοδιοικητικό διήμερο Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς, 6-7/3

Πέμπτη, 7. Μάρτιος 2019, 03:00pm - 09:00pm
Επισκέψεις : 43

pulantzas1«Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις & εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις:

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία»

Ένα διήμερο αφιερωμένο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των ευρωπαϊκών πόλεων και τις εναλλακτικές απαντήσεις που αναζητούνται μέσω της αυτοδιοίκησης, διοργανώνει στις 6 και 7 Μαρτίου το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με το δίκτυοTransform!Europe.

Μέσα από μία σειρά θεματικών κύκλων, γύρω από την κοινωνική πολιτική, τη στέγη, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό, τα κοινά αγαθά, τον πολιτισμό και την τοπική δημοκρατία, το διήμερο φιλοδοξεί να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις προσπάθειες του κινήματος της «νέας αυτοδιοίκησης» (new municipalism), να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές αριστερές και προοδευτικές απαντήσεις που έχουν προταθεί στο επίπεδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και να αναδείξει καλές πρακτικές από την ελληνική και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στους θεματικούς κύκλους θα συμμετάσχουν ξένοι ομιλητές από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βαρκελώνη, Νάπολη), αλλά και Έλληνες αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και επιστήμονες (Ρένα Δούρου, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Μπελαβίλας, Σέργιος Γκάκας, Δανάη Κολτσίδα), ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του διημέρου θα πραγματοποιηθεί κλειστό σεμινάριο σχετικά με πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, κατάρτισης συνδυασμών, οικονομικής διαχείρισης κ.λπ., για το οποίο δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://goo.gl/forms/bPwfLnMAwSDmqteG2).

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου :

cid:image002.jpg@01D4CE91.7BC36610

 

Αυτοδιοικητικό διήμερο

Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις & εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις:

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία

 

Πρόγραμμα


Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

 

17.00-18.30Α’ συνεδρία: Πολιτιστική δημιουργία και τοπική αυτοδιοίκηση

 

·Â «Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απόλαυση της τέχνης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης», Σέργιος Γκάκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Χαλανδρίου

·«Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πολιτισμού σε περιφερειακό επίπεδο. Το παράδειγμα της Αττικής», Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

Συντονίστρια: Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος εφ. «Η Αυγή»

18.30-18.45 Διάλειμμα

18.45-20.15Â Β’ συνεδρία: Η Αυτοδιοίκηση ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας

 

·«Η κοινωνική πολιτική στο Δήμο της Αθήνας. Ελλείμματα και δυνατότητες», Νάσος Ηλιόπουλος, πρώην Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων

·«Το δικαίωμα στη στέγη στη σύγχρονη πόλη. Airbnb και κοινωνικές πολιτικές στέγασης», Μαξίμ Κοσάρ (Maxime Cochard), σύμβουλος πολιτικής του Αντιδημάρχου Στέγασης του Δ. Παρισιού (Γαλλία)

Συντονιστής: Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), πρ. Δήμαρχος Παλλήνης


20.15-20.30 Διάλειμμα


20.30-21.00Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση


 

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019


15.00-17.00 Σεμινάριο: «Αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Κατάρτιση συνδυασμών, οικονομική διαχείριση, δικαιώματα και υποχρεώσεις»

 https://goo.gl/forms/bPwfLnMAwSDmqteG2

 

17.30-19.00     Γ’ συνεδρία: Εργαλεία βιώσιμης και δίκαιης τοπικής ανάπτυξης


·Â «Ο αστικός σχεδιασμός ως αναπτυξιακό εργαλείο. Παραδείγματα από το Λεκανοπέδιο», Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Δ.Σ. «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

·«Κοινά αγαθά και τοπική αυτοδιοίκηση: Προς την αυτονομία των πόλεων. Η εμπειρία του Δήμου της Νάπολι », Ενρίκο Πανίνι (Enrico Panini), Αντιδήμαρχος Δ. Νάπολι (Ιταλία)


Συντονιστής: Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω


19.00-19.15 Διάλειμμα


19.15-20.45Δ’ συνεδρία: Η δημοκρατική και ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση και η πρόκληση της «από τα κάτω» κοινωνικής αλλαγής


·«Νέοι θεσμοί τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής», Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

·«Το κίνημα της “νέας αυτοδιοίκησης” (new municipalism) στην Ευρώπη. Η εμπειρία του Δήμου της Βαρκελώνης», Ρικάρτ Φερνάντεζ Οντιβέρος (Ricard Fernández Ontiveros), Διευθυντής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Πρόνοιας Δ. Βαρκελώνης (Ισπανία)


Συντονιστής : Άγγελος Τσέκερης, δημοσιογράφος, διευθυντής εφ. «Η Αυγή»

Θέση : Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Πίσω