Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Σιωπή - Η αναπνοή του νου" της Ρενέ Ρεβάχ με τη Σχεδία, έως 17.2

Σάββατο, 9. Φεβρουάριος 2019, 11:00am - 09:00pm
Επισκέψεις : 32

Από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, μία έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μάς ταξιδεύει στον κόσμο της εύγλωττης σιωπής, στο βυθό των εσωτερικών μας συναισθημάτων, καλώντας μας να πάρουμε βαθιά ανάσα και να κολυμπήσουμε στα ζεστά νερά της ενσυναίσθησης.  

Βυθίζεται στο νερό και ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο, μέσα της. Τον κόσμο της σιωπής και του υποσυνείδητου. Η Ρενέ Ρεβάχ βουτάει στα βαθιά, με μια κάμερα στο χέρι, για να αναδυθεί η εσωτερική της αλήθεια. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία –και μάλιστα την υποβρύχια–, με ελεύθερη κατάδυση, εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η γνωριμία της με τη «σχεδία» έδωσε μια άλλη οπτική στις λήψεις και τα πορτρέτα της. «Προσπαθώ να βγω στην επιφάνεια», της είπε ένας άνδρας με το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας» κάποιο βράδυ στην είσοδο ενός κινηματογράφου. «Τα λόγια αυτά ήταν σαν αποκάλυψη», θα πει η Ρενέ. «Συνειδητοποίησα πως οι μορφές στις φωτογραφίες μου ταυτίζονται ψυχικά με τον αγώνα να αναπνεύσει κανείς ελεύθερα». Και πρότεινε στη «σχεδία» να κάνει μια έκθεση φωτογραφίας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της. «Οι άνθρωποι της “σχεδίας” αγκάλιασαν την πρότασή μου και, μέσα από συμπτώσεις, βρέθηκαν τα πρόσωπα που πλαισιώνουν και βοηθούν να υλοποιηθεί αυτή η έκθεση. Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον Άλεξ Παπαϊωάννου, που έχει αναλάβει την επιμέλεια, βουτώντας καθημερινά στον δικό του βυθό», αναφέρει με ενθουσιασμό η Ρενέ, «κολυμπώντας» στη «Σιωπή – Η Αναπνοή του Νου», όπως ονομάζει την έκθεσή της. 

Η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπή – Η Αναπνοή του Νου» της Ρενέ Ρεβάχ, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία», θα πραγματοποιηθεί στο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, από Σάββατο 2 έως Κυριακή 17 Φεβρουαρίου (καθημερινά από τις 11:00 ώς τις 21:00, ενώ τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 19:30 το απόγευμα). Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τους σκοπούς του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Την έκθεση θα συνοδεύουν κείμενα με μαρτυρίες των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ενώ, κατά τη διάρκειά της, θα λάβουν χώρα μια σειρά από καλλιτεχνικά δρώμενα. Ένα από αυτά και το «Εδώ», μία παρουσίαση υπό τη μορφή παράστασης μουσικού θεάτρου με τη συμμετοχή ανθρώπων της «σχεδίας» και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και σε σχεδιασμό/συντονισμό της ηθοποιού Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου και του μουσικού Δημήτρη Κλωνή, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00. Με εφαλτήριο τον αυτοσχεδιασμό και με αφορμή χωρία του βιβλίου «Οι αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, δημιουργούνται σκηνές γόνιμης διάδρασης λόγου και ήχου, ιστοριών και τραγουδιών, θεάτρου και μουσικής. Η παρουσίαση πραγματοποιείται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο 2018) στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Athens Culture Net.

Θέση : Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Πίσω