Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Αριστερός και δεξιός λαϊκισμός" από τον Ερίκ Φασσέν, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 11.5

Παρασκευή, 11. Μαίος 2018, 07:00pm
Επισκέψεις : 80

fassinΣας προσκαλούμε στη διάλεξη του Éric Fassin [Ερίκ Φασσέν],

καθηγητή Κοινωνιολογίας στα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Σπουδών Φύλου

στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes – Saint-Denis,

που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 19.00,

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 

στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία»
H διάλεξη έχει τίτλο 

«Αριστερός και δεξιός λαϊκισμός».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σία Αναγνωστοπούλου,

καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κύκλος διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο» διοργανώνεται από το Megaron Plus

σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Birkbeck με την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα.

Για δελτία εισόδου επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 2103709581 ή με e-mail στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  μέχρι την Τετάρτη 09 Μαΐου 2018.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική».

Το μότο της Μάργκαρετ Θάτσερ κέρδισε έδαφος, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες ακολούθησαν το παράδειγμα των συντηρητικών και ασπάστηκαν τον νεοφιλελευθερισμό. Κατά συνέπεια, η αντίθεση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς στην Ευρώπη υποχωρεί, υπονομεύοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας. Ο λαϊκισμός προβάλλει συχνά ως αντίδραση σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη λογική. Εξ ου και η απόπειρα εναντίωσης στο κύμα των δεξιόστροφων λαϊκισμών με εκδηλώσεις ενός αριστερόστροφου λαϊκισμού, από τους Podemos έως το La France Insoumise. Στον αντίποδα αυτού, ο Ερίκ Φασσέν ισχυρίζεται, πρώτον, ότι ο λαϊκισμός έχει νεοφιλελεύθερες ρίζες και, δεύτερον, ότι η σύγχυση ή συσκότιση της αντίθεσης μεταξύ δεξιάς και αριστεράς που ενέχει ο λαϊκισμός μόνο ενισχύει την αντιδημοκρατική λογική, η οποία αναδύεται στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

Ο Éric Fassin [Ερίκ Φασσέν] είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes – Saint-Denis. Συνεργάζεται επίσης με το Εργαστήριο Μελέτης του Φύλου και της Σεξουαλικότητας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). Συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα σχετικά με την έρευνά του: πολιτική του φύλου, σεξουαλικότητα, φυλή, μετανάστευση, εθνική ταυτότητα καθώς και αριστερή πολιτική και λαϊκισμός. Ανάμεσα στα πρόσφατα βιβλία του: Populisme : le grand ressentiment (2017), Gauche : l’avenir d’une désillusion (2014), Roms et riverains : une politique municipale de la race (συλλογικό, 2014), Démocratie précaire : chroniques de la déraison d’État (2012). Αναμένεται το Le genre français (2018). Άρθρο του έχει συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο Γυναίκες, φύλο, κοινωνίες: Τι γνωρίζουμε σήμερα (Μεταίχμιο, 2008). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

Πίσω