Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

«Θεϊκοί διάλογοι: Cy Twombly και ελληνική αρχαιότητα», 25 Μαΐου-3 Σεπτεμβρίου. στο Κυκλαδικής Τέχνης

Σάββατο, 27. Μαίος 2017, 08:00am - 05:00pm
Επισκέψεις : 454

kikladikisΟι «Θεϊκοί διάλογοι» που συντελούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι έκθεση υψηλών προδιαγραφών σαν εκείνες που διοργανώνονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και σε κάνουν να νιώθεις ευτυχής για την καταγωγή σου, για τα δημιουργήματα της τέχνης και τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες που ανοίγουν δρόμους. Η έκθεση θα βρίσκεται στη «γειτονιά» μας για τρεις μήνες και δεν πρέπει να τη χάσει κανείς.

Την οφείλουμε στον οραματιστή διευθυντή του μουσείου, τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, που τολμά να ανοίξει διάλογο ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη μοντέρνα τέχνη, με τρόπο υποδειγματικό.

Στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων φιλοξενούνται 27 σχέδια κυρίως μεγάλων διαστάσεων και γλυπτά του κορυφαίου εκπροσώπου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού Σάι Τουόμπλι (Βιρτζίνια 25/4/1928-Ρώμη 5/7/2011) τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Αμερικανός στην καταγωγή, γοητεύτηκε από τη Μεσόγειο -έζησε στην Ιταλία μετά το 1957- και λάτρεψε την Ελλάδα. Μελέτησε σε βάθος τη μυθολογία, τους αρχαίους συγγραφείς, τους σύγχρονους και ταξίδεψε σε πόλεις και νησιά μας όπου διέμεινε για μεγάλα διαστήματα. «Εχω απέραντη επιθυμία να δω και να αισθανθώ αυτά τα αρχαία θαύματα. Η δουλειά μου διψά για επαφή μαζί τους».

Οι δημιουργίες του ανήκουν στη σύγχρονη πρωτοπορία και ανοίγουν διάλογο με σημαντικά έργα της αρχαιότητας τα οποία συν-εκτίθενται στις τέσσερις αίθουσες πραγματοποιώντας σύζευξη των τεχνών, των τεχνοτροπιών, των εποχών.

Οι αντιπροσωπευτικές ενότητες έργων του «Αφροδίτη» (1975), «Παν» (1975), «Νίκη» (1980), «Απόλλων» (1975), «Διόνυσος» (1975), «Ορφεύς» (1979) κ.ά. «συνομιλούν» με έργα της αρχαιότητας, όπως «Κορμός Αναδυομένης Αφροδίτης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου), «Ανάγλυφο με παράσταση Ορφέως, Ευρυδίκης και Ερμή» (Αρχαιολογικό Νάπολης), «Αγαλμα Διονύσου», «Ειδώλιο πτερωτής Νίκης» (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) κ.ά.

Στο κέντρο της έκθεσης εκτίθεται ο Κρατήρας του Κλειτία, «η βίβλος της ελληνικής μυθολογίας, η επιτομή της αρχαιολογίας και της αγγειογραφίας». Φιλοτεχνήθηκε στην Αττική το 570 π.Χ. από τον Κλειτία και βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Al. Francois το 1844 στην πόλη Chiusi της Ιταλίας. Είναι αμετακίνητο έργο και βγήκε για πρώτη φορά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, «επειδή εμπιστευόμαστε τους Ελληνες και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η Αθήνα είναι ο μοναδικός τόπος όπου θα πρότεινα να εκτεθεί», είπε χθες ο Μario Lozzo, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φλωρεντίας. Το «αγγείο Francois», όπως επίσης ονομάζεται τιμής ένεκεν στον αρχαιολόγο που το έφερε στο φως, έχει πάρει τη θέση του στην ειδική προθήκη - μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά όπου ο καθρέφτης αποκαλύπτει το εσωτερικό και τις παραστάσεις που κοσμούν τις λαβές.

Θεωρείται το αξεπέραστο πρότυπο για την αρχαία αττική και γενικότερα για την ελληνική κεραμική. Στην επιφάνειά του υπάρχουν 131 επιγραφές και περισσότερες από 270 μορφές καθώς για πρώτη φορά ο Κλειτίας ζωγράφισε ό,τι ήταν γνωστό έως τότε από την προφορική παράδοση. Ετσι μορφοποίησε τον λόγο και δημιούργησε την παράδοση την οποία ακολούθησαν οι επόμενοι, δίνοντας τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε θεούς και ήρωες.

Επειτα από 2.500 χρόνια ο Σάι Τουόμπλι θα δημιουργήσει τον δικό του μινιμαλιστικό κώδικα για να αποδώσει την ελληνική μυθολογία μέσω της διαφορετικής εικαστικής γραφής του. Η έκθεση περιλαμβάνει επτά ενότητες. Την συνεπιμελήθηκαν ο Νικόλαος Σταμπολίδης και ο Jonas Storsve, επιμελητής στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι και της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Τουόμπλι που διοργανώθηκε εκεί.

Θέση : Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Επικοινωνία : Τηλ.: 210 7228321-3.

Πίσω