Ράνια Ροκιά

Ράνια Ροκιά

politismosΗ ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ): "Την Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

abaΗ ιστορία της Παράδειγμα προς Αποφυγή όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Χαιρετώ όλη την παρέα του ampa και φυσικά την Ρένα. Σας ευχαριστώ που υπάρχετε!
Η ερώτησή μου είναι λίγο φιλοσοφικού περιεχομένου, θα ήθελα όμως ειλικρινά τις απόψεις σας για το αν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι διαφορετικά.

Είμαι παντρεμένη με 3 παιδιά και εργάζομαι καθημερινά 8ωρο σε απαιτητική δουλειά που εχει να κάνει με εξυπηρέτηση κοινού. Πριν 2 χρόνια, αποφάσισα να κάνω ένα μεταπτυχιακό λόγω του ότι α) πάντα το είχα απωθημένο και β) θα με βοηθούσε στην δουλειά μου. Ο άντρας μου με στήριξε πολύ (μαγείρεμα, φασίνα, νταντεμα παιδιών όσο εγώ ήμουν κλεισμένη στο υπνοδωμάτιο με το laptop αγκαλιά) οπότε το ξεκίνησα και μετά από πολύ ξενύχτι, κούραση και ταλαιπωρία, κατάφερα να το ολοκληρώσω και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό.

shatgptΣοφία Χαλδαίου. Σε μια «σκοτεινή» μεριά του διαδικτύου, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χρήστης USDoD ένιωθε περήφανος και λίγο νευρικός ταυτόχρονα. Είχε φτιάξει τον πρώτο του κώδικα και τον παρουσίαζε στους «συναδέλφους» του. «Μοιάζει πολύ με κώδικα OpenAI», παρατηρεί ένας πιο έμπειρος χρήστης. «Ναι, το OpenAI μού έδωσε ένα χεράκι για να τελειώσω το script», απαντάει ο φέρελπις χάκερ.

 

Mπορεί να κυκλοφορεί μόλις δύο μήνες, αλλά οι ασύλληπτες δυνατότητες του ChatGPT και τα νέα πεδία που ξεκλειδώνει έχουν προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στις αρνητικές του χρήσεις: ήδη εγείρεται ζήτημα στην εκπαίδευση, καθώς μπορεί να γράψει έτοιμες εργασίες χωρίς να λάβει υπόψη του τους κανόνες για τη λογοκλοπή και την πνευματική ιδιοκτησία, ενώ ερωτήματα έχουν τεθεί και για την ασφάλεια της ίδιας της δημοκρατίας.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 05:40

"Το σπουργίτι" του Ιβάν Τουργκένιεφ

spurgitiΕπέστρεφα από το κυνήγι βαδίζοντας στην αλέα του κήπου. Ο σκύλος έτρεχε μπροστά μου. Ξαφνικά, έκοψε τον βηματισμό του και προσπάθησε να περάσει απαρατήρητος, σαν να οσφραινόταν μπροστά του κάποιο θήραμα. Κοίταξα κατά μήκος της αλέας και είδα ένα νεαρόσπουργίτι μ’ ένα κίτρινο γύρω από το ράμφος και χνούδι στο κεφάλι του.  Είχε πέσει απ’ τη φωλιά του (ο αέρας κλυδώνιζε δυνατά τις σημύδες στην αλέα) και καθόταν ακίνητο, τεντώνοντας αβοήθητα τα νεογέννητα φτερά του. Ο σκύλος μου το πλησίασε αργά, όταν ξαφνικά, ορμώντας από ένα κοντινό δέντρο, ένα ηλικιωμένο, μαυρόστηθο σπουργίτι έπεσε σαν πέτρα μπροστά ακριβώς από τη μουσούδα του – και αναμαλλιασμένο, παραμορφωμένο, με μια απελπισμένη και αξιολύπητη κραυγή, αναπήδησε δύο περίπου φορές μπροστά από τα δόντια του ανοιχτού στόματος του σκύλου.

eubarometerΤο αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί σε όλη την Ευρώπη τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σήμερα. Στην Ελλάδα το 100% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν το σπιράλ ακρίβειας, εξαιτίας του πληθωρισμού, ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 93%.

Ακολουθούν η απειλή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην ΕΕ). Την ίδια ώρα, η στήριξη των πολιτών για την ΕΕ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πολίτες περιμένουν από την Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων.

babiniotisΈνα εξαιρετικό βίντεο με τον καθηγητη Γιώργο Μπαμπινιωτη να αναλυει την ετυμολογία της λέξης Αποθήκη ανέβασε η Βίκυ Φλέσσα στο διαδίκτυο που έχει γίνει ήδη viral.  

 «Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα» @hellenicParlTv.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 19.00-20.00. ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 15.00-16.00 (επανάληψη).

ΕΔΩ olympia.gr

sevastakis1Χριστούγεννα μεν, αλλά η πόλη γίνεται φόντο, στο «κινηματογραφικό» φονικό. Εκτός από την χολυγουντιανή βιομηχανία φόνων, τις συμμορίες στην Μασσαλία, τις μαφίες στη Νάπολη, τους χολερικούς δολοφόνους στο Λονδίνο, άπειροι πρωταγωνιστές εγκλημάτων και παραγωγοί φόνων στην ευρωπαϊκή και διεθνή φιλμογραφία, έχουν εξοικειώσει τον έλληνα θεατή με ένα είδος μπαρόκ εγκλήματος. Υπερβολικού, πληθωρικού, ακροβατικού εγκλήματος. Στα άπειρα φιλμς που  έχουν γυριστεί, με την τελευταία μόδα των αξύριστων μπάτσων και των κομψών δολοφόνων, μάρτυρες, αντίζηλοι, επαγγελματικοί ή ερωτικοί ανταγωνιστές, δολοφονούνται, κλείνουν παλιοί λογαριασμοί.
Συχνά, κάποιες πόλεις αποτελούν το εγκληματικό φόντο πολλών ταινιών και σειρών και συγχρόνως αποτελούν την εγκληματογόνο πραγματικότητα, που αναπαρίσταται.

trivoliΔέσποινα Τριβόλη 

Ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος (αρχή Ερμού, πλατεία Κηφισιάς)

Πρόκειται για τους πρώτους διδάξαντες, με λαμπρή ιστορία που κρατά τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί πλέον και, εκτός από την πιάτσα δίπλα στα ΜcDonald’s, δουλεύουν σε διάφορα πόστα στην Ερμού μέχρι το ύψος περίπου της οδού Βουλής. Συνήθως σε σταματάνε «για μια ερώτηση» ή «τραβάς έναν λαχνό;» και ως διά μαγείας κερδίζεις «γιατί είσαι γουρλού».

Έχουν γραφτεί πολλά σουρεαλιστικά ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει προκειμένου να σε πείσουν να τους δώσεις χρήματα, αλλά και πάλι, αν δεν σου συμβεί, μάλλον δεν το πιστεύεις. Με το που καταφέρουν να σε ανεβάσουν στα γραφεία τους, ξεδιπλώνεται ένας κόσμος τρέλας. Μια κουστωδία χαρακτήρων επιστρατεύεται για να σε κρατήσει εκεί και να σε πείσει να υπογράψεις συμβόλαιο.

vurla1Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει επί 40 ' με τον Κώστα Βλησίδη για «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας», το βιβλίο που υπογράφει μαζί με τον Σπύρο Παπαϊωάννου.

Λειτούργησε για περισσότερο από 60 χρόνια στη Δραπετσώνα, ως γκέτο σεξεργασίας. Σε μια έκταση 7,5 στρεμμάτων, σε κτίρια που θύμιζαν άσυλο, οι εργατικές πολυκατοικίες, το γκέτο των Βούρλων στέγασε τις σεξεργάτριες του Πειραιά με στόχο τον υγειονομικό, αστυνομικό και κοινωνικό έλεγχό τους. 

Οι συγγραφείς Σπύρος Παπαϊωάννου και Κώστας Βλησίδης παρουσιάζουν, μετά από πολυετή έρευνα, την ιστορία του γκέτο των Βούρλων στο βιβλίο τους «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας», που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων.

lifo6Η ιστορία της Λουκίας όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα Ρένα!

Έχω θέμα… μπαίνω σε διαδικασίες σύγκρισης με όλες τις πρώην του αγοριού μου. 7 είναι όλες κι όλες αλλά είναι όλες…πανέμορφες!

Δεν ξέρω γιατί αλλά συνέχεια τις ψάχνω και με συγκρίνω μαζί τους εξωτερικά. Δεν με θεωρώ κατώτερη απ’όλες εξωτερικά. Μπορώ αντικειμενικά να πω ποιά πραγματικά είναι πιο όμορφη αλλά και ποιά όχι, απλά δεν μ΄αρέσει που μπαίνω σε αυτή την διαδικασία…είναι αρκετά περίεργο και καταλήγω και χαλιέμαι.

Μήπως ξέρεις γιατί μπορεί να το ξκάνω αυτό; Θεωρείς είναι φυσιολογικό; Πώς ξεπερνιέται; Βασικά…ξεπερνιέται;

 

Σελίδα 1 από 48