Ράνια Ροκιά

Ράνια Ροκιά

plimirq1Βίβιαν Στεργίου. Η «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» είναι φράση που κολλάει παντού. Κάτι που λες με προβληματισμένο ύφος και όλοι κάνουν πως καταλαβαίνουν. Δεν χρειάζεται να μπεις στην ουσία των πραγμάτων.

 Οι κακές ειδήσεις σχετικά με το περιβάλλον καθημερινές. Φωτιές, πλημμύρες, καύσωνας. Πρέπει απλώς να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά πίνοντας νερό από πλαστικό μπουκάλι με πλαστικό καπάκι και καφέ σε πλαστικό με πλαστικό καλαμάκι.

Ανταποκρίσεις από τις θάλασσες που αδειάζουν από ψάρια και γεμίζουν σκουπίδια έρχονται συχνά. Η κατάσταση ίσως και να συνηθίζεται.

lifo226Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) αποκάλυψε τους 16 νικητές των Διεθνών Βραβείων Αριστείας για το 2021. Τα βραβεία, που δίνονται κάθε δύο χρόνια, αναγνωρίζουν ως τα πιο σημαντικά και εμπνευσμένα έργα σε όλο τον κόσμο.

Τα βραβεία RIBA International είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε αρχιτέκτονα για χώρους οπουδήποτε στον κόσμο (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως αυτό καθορίζεται από το RIBA Stirling Prize). Τα έργα πρέπει να συνδυάζουν τον άρτιο σχεδιασμό και το αρχιτεκτονικό όραμα και να έχουν σημαντική κοινωνική επίπτωση στο μέρος στο οποίο κατασκευάζονται.

peiraiasΈργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων, την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έλαβαν έγκριση χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CΙΝΕΑ) στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί στην ανταγωνιστική πρόσκληση του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEFTransportMAPCall2020) και έλαβαν έγκριση σκοπιμότητας από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2021.

lazarou1Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.

lifo217Μ.Hulot. Οι διασημότεροι Έλληνες κιθαρίστες έκαναν 19 παγκόσμιες περιοδείες κι έπαιξαν στις πιο γνωστές αίθουσες του κόσμου. Ζουν στην Ηλιούπολη.

Γεννηθήκαμε εγώ (σ.σ. Λίζα) στο Μεσολόγγι και ο Ευάγγελος στο Αγρίνιο. Κανείς από την οικογένειά μας δεν είχε γνώσεις μουσικές, αλλά οι πατεράδες μας, παρ’ όλο που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, ούτε και με τη μουσική, λάτρευαν την όπερα.

Ε.: Θυμάμαι τον πατέρα μου που ξυριζόταν και τραγουδούσε Ριγκολέτο και Τραβιάτα. Δεν υπήρχαν τα σημερινά ακούσματα εκείνη την εποχή, ούτε καν ραδιόφωνο δεν υπήρχε, ωστόσο οι γονείς μας αγαπούσαν τη μουσική.

lifo201Οι πρωταθλητές των ατομικών αθλημάτων, ειδικά του τένις που απαιτεί πολύωρο και αλύπητο performance, δεν μπορούν να κρυφτούν μέσα σε μια ομάδα και εμφανίζονται διαρκώς εκτεθειμένοι, εντός και εκτός παιχνιδιού.

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ το συννεφιασμένο ΠΣΚ σε βουνά, παραλίες και απομονωμένους προορισμούς, μακριά από οθόνες και αλλεπάλληλες αθλητικές μεταδόσεις ασυνήθιστης κρισιμότητας που παγίδεψαν εμάς τους υπόλοιπους σε μια διαρκή υπερδιέγερση και σε μια σχιζοειδή εναλλαγή έντονων και αλληλοσυγκρουόμενων συναισθημάτων.

lifo195Ήταν αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν για τη σύγχρονη τέχνη. Η Sara Hildén συγκρότησε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές και τη δώρισε στη γενέτειρά της, το Τάμπερε.

Οι Matteo Arietti και Andrea Bulloni, που διευθύνουν το αρχιτεκτονικό γραφείο Space Travellers σχεδίασαν το νέο μουσείο τέχνης Sara Hildén για να τιμήσει την γυναίκα επιχειρηματία και συλλέκτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Τάμπερε της Φινλανδίας, στο οποίο έζησε όλη της τη ζωή. Με το όνομα «Sara Hildén's Eye» (S.H.E.), το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ορόσημο και καταλύτης για την περιοχή, ένα έργο τεράστιο, τολμηρό και άμεσα αναγνωρίσιμο που δεν χάνει την κομψότητά του.

mpokoros-6Χρήστος Παρίδης. H έκθεση «1821, η γιορτή» του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μπενάκη ξεκινάει με μια τεράστια γαλανόλευκη με λουρίδες κόκκινες στην είσοδό της. Προχωρώντας, βρίσκεσαι σε έναν σκοτεινό χώρο όπου γίνεσαι μάρτυρας μιας μυσταγωγίας εικαστικής αλλά ίσως και μεταφυσικής. Η αντιπαράθεση φωτός και σκοταδιού, τα επαναλαμβανόμενα πορτρέτα του Σολωμού και του Καραϊσκάκη, τέσσερα μικρά, υποφωτισμένα κάδρα από παλιές ξύλινες αχρηστευμένες αγιογραφίες και άλλα κομμάτια ξύλου που παριστάνουν το κλέος, το αίμα, τον ίσκιο του αφανούς ήρωα, όλα αυτά οδηγούν στον κυρίως χώρο, όπου, περιμετρικά, σειρά λευκών τελάρων αναπαριστά τραπέζια με αφανείς συνδαιτυμόνες.

tuniΑγαπητή α,μπα,

Είδα πρόσφατα ένα δικό σου κείμενο για την Τουνη και για την υπερσεξουαλικοποιηση της και το αν θα βοηθούσε να μην ανεβάζουν οι γυναίκες τόσο προκλητικές φωτογραφίες, με το οποίο και προφανώς συμφώνησα με την απάντηση σου, το προφίλ της κάθε γυναίκας στα σοσιαλ μίντια δεν συνδέεται με την κουλτούρα του βιασμού. Η συζήτηση αυτή μου δημιούργησε την παρακάτω ερώτηση (που έχω αναζητήσει απαντήσεις πολλές φορές και μόνη μου) και έχει να κάνει γενικότερα με τον φεμινισμό και ένα είδος αισθητικής και κουλτούρας που εγώ αντιτίθεμαι. Τι εννοώ:

axalinotopΈνα υπέροχο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου ''Μια μάνα που είχε ένα γιο'' από την χτεσινή διαδικτυακή unplugged συναυλία μας στον 9,84 με την Αναστασία Μουτσάτσου, το Ζαχαρία Καρούνη, το Βασίλη Κετεντζόγλου, το Ντίνο Χατζηιορδάνου, το Νίκο Κατσίκη και εμένα. Στον ήχο ο Νίκος Λαγός. Manos Achalinotopoulos 

Σελίδα 1 από 37