
Ράνια Ροκιά
Η πολιτισμική ένδεια των ημερών μας
Τάσης Παπαϊωάννου* Είναι στιγμές που ’χεις την αίσθηση ότι βαριά κατάρα επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας. Σαν να οφείλουμε ένα σημαντικό χρέος στο παρελθόν και να μην το έχουμε ακόμη ξεχρεώσει. Σαν να πληρώνουμε λάθη πολλών δεκαετιών που ολοένα και περισσότερο συσσωρεύονται πάνω μας ως απειλητική χιονοστιβάδα, η οποία από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει το καταστροφικό της κατρακύλισμα, παρασύροντας κάθε τι στο πέρασμά της. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η τύφλωση, ο αυτοκαταστροφικός δρόμος πάνω στον οποίο πορευόμαστε με εγκληματική άγνοια και ασύγγνωστη απρονοησία.
«Ματιές» στον Εξπρεσιονισμό, από Olga Severin
Εξπρεσιονισμός: «Καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό ρεύμα που επιδιώκει να εκφράσει και να απεικονίσει την πραγματικότητα όχι στη ρεαλιστική της μορφή (ιμπρεσιονισμός), αλλά μέσα από το πρίσμα της προσωπικής ευαισθησίας και των εσωτερικών συναισθημάτων του καλλιτέχνη. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1911, αλλά οι ρίζες του κινήματος μπορούν να ανιχνευτούν στο Βαν Γκογκ και τον Γκογκέν (1880), καθώς και στο φωβισμό. Προσεγγίζοντας το θέμα, παραδοσιακές περί κάλλους και αρμονίας παραβλέπονται, ούτως ώστε οι καλλιτέχνες να μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους πιο έντονα, με τρόπους όπως παραμορφώσεις, αταίριαστα και έντονα χρώματα, απουσία προοπτικής, οξύτητα των γραμμών κ.λπ.»
Το Drive & Listen μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή για όσους τους λείπουν πολύ τα ταξίδια
Tα ταξίδια είναι εξαιρετικά περιορισμένα για ευνόητους λόγους ενώ ακόμη και οι μετακινήσεις στις περισσότερες πόλεις του κόσμου είναι περιορισμένες. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και sites/εφαρμογές όπως το Drive & Listen.
Το εν λόγω μέσο σου δίνει την ευκαιρία να "οδηγήσεις" σε 50 διαφορετικές πόλεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από την οθόνη σου.
Ωδή στις γυναίκες που παίρνουν τους δρόμους χωρίς κατοικίδιο , της Αργυρώς Μάντογλου
Μια γυναίκα, τις μέρες της πανδημίας, φοράει κατάλληλα παπούτσια, κασκόλ, γάντια και μια μάσκα και «παίρνει τους δρόμους». Στον νου της έρχονται σημαντικές ηρωίδες μυθιστορημάτων, οι οποίες βγαίνουν από το σπίτι και με αληθινή αίσθηση ελευθερίας περιφέρονται –συχνά άσκοπα–, και παίρνουν αποφάσεις ζωής.
Εδώ και καιρό είχα την επιθυμία να γράψω ένα κείμενο για τις γυναίκες που «παίρνουν τους δρόμους». Αυτές που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες ή διαβάζουμε σε μυθιστορήματα να περπατούν μόνες στην πόλη ή στην ύπαιθρο, χωρίς ιδιαίτερο λόγο,
Η Μίλντρεντ εκεί στο Μιζούρι με τις τρεις πινακίδες ψήφισε Τραμπ
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει σιγά σιγά τον Λευκό Οίκο –όταν αποφασίσει να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών–, ωστόσο το κομμάτι εκείνο της Αμερικής που τον ψήφισε παραμένει ασφαλώς στη θέση του. Ισως μάλιστα και να ενισχύθηκε στο μεταξύ, εάν συνυπολογίσει κανείς πως ο απερχόμενος πρόεδρος συγκέντρωσε σχεδόν 9 εκατ. ψήφους παραπάνω από ό,τι το 2016. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν αρκετές οι κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες αποτέλεσαν αντίδραση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε όσα πρέσβευσε ο ανοικονόμητος Τραμπ, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα φυλετικών και άλλων διακρίσεων. Από την άλλη, υπήρξαν κι εκείνα τα φιλμ τα οποία αντί να καταδικάσουν απλώς, προσπάθησαν να κατανοήσουν το φαινόμενο, ρίχνοντας μια ματιά στην πίσω αυλή της Αμερικής, η οποία εκτός από τα γνωστά γκέτο περιλαμβάνει και λευκούς πληθυσμούς που νιώθουν ξεχασμένοι από μια υπεροπτική κεντρική εξουσία.
Έλλη Ανδριοπούλου: Με την κουλτούρα του «εμείς» προχωράει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου
Μάρω Βασιλειάδου. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η επαγγελματική ζωή της είναι στενά συνδεδεμένη με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) η Ελλη Ανδριοπούλου ήταν συνυπεύθυνη των δωρεών του Ιδρύματος στο γραφείο της Αθήνας, αλλά πολύ σύντομα αφιερώθηκε πλήρως στη δωρεά του ΚΠΙΣΝ. Οταν το έργο βρισκόταν υπό κατασκευήν, ο ρόλος της ήταν να προετοιμάσει τη λειτουργία του: το πλάνο, τη στελέχωση και τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των αρχιτεκτόνων. Από τα μέσα Ιουνίου του 2020 είναι μία από τους επτά του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ.
Η αφροαμερικανή φωτογράφος Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020
Αργυρώ Μποζώνη. Η αφροαμερικανή Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020 που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το ίδρυμα Solomon R. Guggenheim. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων ενώ στη νικήτρια θα διοργανωθεί και μία ατομική έκθεση στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη, και το έργο της θα παρουσιαστεί σε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, που θα οργανωθεί από κοινού από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA PS1) και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστώνης το 2021.
Δραπετσώνα, η πόλη που θέλει να ανθήσει, του Νικόλα Ζώη
Είναι βέβαια κλισέ, από εκείνα όμως που διατηρούν τη γοητεία τους: φτάνοντας σήμερα στη Δραπετσώνα, αφήνοντας τη βουή του λιμανιού του Πειραιά, το τραγούδι που πιθανότατα έχεις στα χείλη σου, είναι το πασίγνωστο ζεϊμπέκικο του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, που πρωτοτραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το 1960. Να το θυμίσουμε; Μιλάει για ένα σπίτι που «το ’δερνε αγέρας κι η βροχή», αλλά που κάθε βράδυ, όταν το ζευγάρι του γυρνούσε απ’ τη δουλειά, τους πρόσφερε «γλυκιά απαντοχή». Πού ακριβώς να βρισκόταν όμως, σε μια συνοικία που πλέον διαθέτει όχι μόνο προσφυγικές πολυκατοικίες, αλλά και μερικές νέες και υπερσύγχρονες, όχι μόνο ξεθωριασμένες επιγραφές, αλλά και μοντέρνα εμπορικά καταστήματα; Τι δουλειά να έκαναν οι ένοικοι του σπιτιού της «Δραπετσώνας» και ποια να ήταν τα όνειρά τους;
wwf greece: Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα διατροφής - οι προτάσεις μας
|
|
Άννα Κ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής συζητάμε με την μαγείρισσα Μαρίνα Χρονά για την υγιεινή διατροφή, τον σωστό προγραμματισμό, το food wasting και την αξία των λαικών αγορών. Επίσης η Μαρίνα δίνει 4 εύκολες γευστικές συνταγές και μερικά tip για καλή διαχείριση του φαγητού.
Podcast / Υγιεινή διατροφή, food wasting, λαϊκές αγορές και το παράδειγμα του παππού μου
On line o κατάλογος της έκθεσης στο Κυκλαδικής, "takis, γλύπτης του Μαγνητισμού, του Φωτός και του Ήχου"
Ο κατάλογος της έκθεσης
διαθέσιμος online.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει online με ελεύθερη πρόσβαση στα ελληνικά και στα αγγλικά το υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου» σε ένα δυναμικό microsite.