Οδυσσέας

Οδυσσέας

Οδυσσέας

odysseas2Πόσο υπομονή πρέπει να έχουμε για να καταπίνουμε όσα μας σερβίρουνε;

Δεν είναι θεμιτό. Δεν είναι ηθικό.

Είναι σκανδαλώδες.

Πόσες φορές και πόσοι αβαντάρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από ζαβό (δεν τον  λέμε εμείς),  τον έχουν αναγάγει σε πετυχημένο πρωθυπουργό;

Πόσες φορές ; Πόσοι; Ποιοί;

Πόσοι και ποιοί επικοινωνιολόγοι προσπαθούν να  μας πείσουν για την επάρκειά του. Πώς και με ποιά τεχνάσματα, μετατρέπουν έναν καταγέλαστο πολιτικό, σε λαοπρόβλητο ηγέτη; Σε λαϊκό είδωλο;

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 15:48

Την κάτσαμε τη βάρκα αδέλφια

odis3Να μια ανάρτηση που έκανε το φιλαράκι μου η Δήμητρα στο φέησμπουκ, την οποία καταθέτω αυτολεξεί και βεβαίως την προσυπογράφω: "Ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι να είστε καλοί άνθρωποι, μην είστε μουνόπανα". Μ' αυτό το ερέθισμα  να πω κι εγώ λίγα πραγματάκια.

Ας αφήσουμε στην άκρη το τι λέει ο Τσιόδρας (Πες μας Σωτήρη}, ο Σύψας, η Λινού, ο Βασιλακόπουλος, ή ο Τζανάκης. Ας αφήσουμε στην άκρη τι μας πασάρουν οι επιτροπές, οι επαΐοντες, οι στατιστικές, οι έρευνες. Ας αφήσουμε στην άκρη τι λέει ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας. Στην άκρη τα ποσοστά των εμβολιασμένων, των αρνητών, των ψεκασμένων.

Στην άκρη ακόμα και το τι σκατά βλέπουν στα σκατά μας  και από αυτά που βλέπουν μας τρομοκρατούν ή μας χαλαρώνουν.

sosivio1Στην πρεμιέρα του "Δώρα" (Μετά από κάμποσες παλινωδίες, αποφάσισα να μην μη το ξαναπώ "Μελίνα"), βρέθηκα μ' ένα τσούρμο κορίτσια δίπλα μου. Όμορφα κορίτσια! Πίσω μου, μπρος μου, αριστερά μου. Ανάμεσα τους η Βαρβάρα, η Φωτεινή, η Θένα, η Φραντζέσκα.

Είπα, πρώτη ταινία του φετινού καλοκαιριού είναι, πάμε να δούμε ένα φιλμάκι. 'Οτι και να 'ναι.

Εκεί την πάτησα.

Με το που άρχισε να παίζει η ταινία, αντί για έργο τα μάτια μου έβλεπαν ένα ποταμάκι. Γεμάτο με λάγαρο, πεντακάθαρο, αμόλυντο, λυτρωτικό νεράκι. Που άρχισε να περιδιαβαίνει τις πλαγιές του Πηλίου.

Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 15:35

Ζέτα

         zeta1Το καλοκαίρι εξάπτει τα πάθη. Η πανσέληνος το ίδιο.  Ο συνδυασμός αυτών των δυο "σκοτώνει" . Ένα μικρό ερέθισμα φτάνει. Σκέψου να δεις και την πηγή του πόθου σου, εδώ μπρος στα μάτια σου. Ολοζώντανη. Σε μια εφηβεία που τα είδωλα πάνε κι έρχονται. Είδωλα που πηγάζουν και εκπορεύονται από ένα λίκνισμα, ένα χαμόγελο, ένα απόμακρο χάδι, ας μη πάμε σε πιο χοτ καταστάσεις. Σε μια εφηβεία που, οτιδήποτε εξιτάρει τις αισθήσεις σου μένει για πάντα στη μνήμη σου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και να ξέρεις, τα είδωλα δε γερνάνε ποτέ. Εσύ μεγαλώνεις τα είδωλα όχι.

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 18:19

Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν

odis2Προ Κορωνοϊού είχαμε την εποχική γρίπη. Μπροστά στον φόβο αυτής της απαίσιας ίωσης, υπήρχαν κάποιοι που προφυλάσσονταν με μάσκες. Δεν ήσαν πολλοί . Ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες το γάλα. Το καρέ συμπλήρωναν από πάντα οι επαγγελματίες μασκοφόροι:  Oι ελαιοχρωματιστές, αυτοί που δούλευαν ματσακόνι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι βαφιάδες αυτοκινήτων, οι καταδότες στην κατοχή, ο Μπάτμαν, ο Ζορό.

odis1Αύριο Τετάρτη 07-10-2020 στο Εφετείο Αθηνών στις 11 η ώρα το πρωί, θα ανακοινωθεί η απόφαση για την δίκη της Χρυσής  Αυγής. Μιας δίκης που με διάφορα τερτίπια και τακτικισμούς, κράτησε σε εκκρεμότητα την καταδίκη μιας εγκληματικής οργάνωσης για πεντέμισι ολόκληρα χρόνια.

Η Δικαιοσύνη, όσο κι αν είναι τυφλή, δεν μπορεί να μην είδε τις ανομίες της Χρυσής Αυγής σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης της, οι οποίες εκτροχιάστηκαν μετά την εκλογική της "καθιέρωση" και την εγκατάσταση της στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για τους άφρονες ψηφοφόρους της, ας μη μιλήσουμε τώρα που το σίδερο ζεματάει.

Είναι αδύνατο να μην είδε τα τάγματα εφόδου σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Τάγματα εφόδου που αποτελούνταν από αφελείς νέους,  που επιστρατεύτηκαν στο όνομα μιας κάποιας πατρίδας.

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 04:16

Πέντε λεπτά πριν

odis

"Του 'παν θα βάλεις το χακί".

Έβλεπε βέβαια στρατιώτες στη στράτα του, αλλά που να καταλάβει τι κρύβονταν κάτω από το χακί.

Αεράτος έφτασε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως. Μια μπάρα χώριζε το στρατόπεδο από τον έξω κόσμο. Κάτω από τη μπάρα μια νοητή γραμμή χώριζε την ελευθερία από τον καταναγκασμό. Με το που πέρασε τη νοητή γραμμή και κατέβηκε η μπάρα του 'φυγε όλη η μαγκιά. Έτσι στα καλά καθούμενα. Τίποτε συνταρακτικό δεν συνέβη που να δικαιολογεί την τόσο μεγάλη αλλαγή της ψυχολογίας του, επί τα χείρω. Σαν από διαίσθηση, ένα βήμα ήταν αρκετό, για να υποψιαστεί  πού πήγε και τι τον περιμένει. Ένα μόλις βήμα. Πριν τη μπάρα και μετά απ' αυτήν. Έξω απ' αυτήν και μέσα απ' αυτήν.

podos2Φιλμάκι 10' σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά με την ιστορία του Πόντου.

Αφήγηση: Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Το φιλμάκι προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης

στην 8η συνάντηση ποντιακών χορών στο ΟΑΚΑ

στις 13/12/2012.

Κυριακή, 03 Μαΐου 2020 10:19

Κανείς δεν μας είπε χέστηδες

odis28Άπειρες οι εγχώριες και παγκόσμιες αναγνωρίσεις για τον πληθυσμό της χώρας μας, σε ότι αφορά την ανταπόκριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντιμετώπιση που πρόκρινε όλος ο πολιτικός κόσμος.

Μας χαρακτήρισαν, ντόπιοι και ξένοι, συνετούς, υπεύθυνους, πειθαρχημένους, υπάκουους, υπομονετικούς, και πειθήνιους. Κάποιοι, έκπληκτοι, μας παρομοίασαν με τους Σουηδούς.

Κανείς δεν μέτρησε ότι αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να ήταν απόρροια ενός  μπολιάσματος από υπερβολικές δόσεις φόβου. Ενός φόβου πρόσφορου για περιορισμούς και απαγορεύσεις άλλων εποχών, με κυριότερο εργαλείο αυστηρά και απαγορευτικά πρόστιμα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε και η Αντιπολίτευση συμφώνησε σε οριζόντια μέτρα στη λογική: "Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι".

jukebox1"Κάτσε μέσα ρε βούρλο."

Μου φωνάζει ο Χαρδαλιάς κάθε απόγευμα. Και δεν έχει καθόλου ευγένεια, ούτε τρόπους να μου το πει και να με πείσει. Μόνο που χρησιμοποιεί έτσι επιθετικά την προστακτική φωνή, φτάνει. Φαίνεται να "την βρίσκει". Φτιάχνεται. Σαν μύγα με κοιτάει πίσω από τα πρεσβυωπικά  γυαλιά του. Φοράει και κάτι ρούχα σαν κι αυτά που φόραγε ο Καμένος όταν ήταν Υπουργός Άμυνας και σκιάζομαι.

 "Αν θες να βγεις, για λίγο, στείλε SMS" μου τονίζει αυστηρά.

 "Τι SMS να στείλω καλέ, γέρος άνθρωπος!"

Σελίδα 1 από 8