Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

dinopoulos 700Τα κατασκευαστικά σφάλματα στα έμβια όντα είναι αρκετά. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ήταν σκόπιμα ή ξέμειναν μέσα στην μακριά αλυσίδα της διαδρομής αυτών των οργανισμών. Περνώντας από τους απλούστερους στους συνθετότερους οργανισμούς, αυτά τα σφάλματα έμειναν επειδή τα πλεονεκτήματα άλλων χαρακτηριστικών των όντων, τους έδωσαν την δυνατότητα να επιβιώσουν.
Ο Κάρολος Δαρβίνος έλεγε : «Τι βιβλίο μπορεί να γράψει ένα υπηρέτης του διαβόλου για τα αδέξια, γκαφατζίδικα, κακόγουστα και φρικωδώς σκληρά έργα της φύσης».

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 19:59

Σκοτεινό διαδίκτυο (2ο μέρος)

The-Deep-WebΕπειδή κάποιοι, βλέποντας το προηγούμενο βίντεο, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το σκοτεινό διαδίκτυο, συνεχίζουμε με κάποιες επεξηγήσεις:
Το γνωστό μας internet χωρίζεται χονδρικά σε δύο μέρη:

α) Τον επιφανειακό ιστό και β) τον βαθύ ιστό (deep web). Φανταστείτε κάτι σαν παγόβουνο. Το φανερό κομμάτι είναι ο επιφανειακός ιστός και το κρυμμένο κομμάτι είναι το deep web, που είναι και μεγαλύτερο.
Το deep web έχει ένα μικρό κομμάτι που λέγεται σκοτεινό διαδίκτυο (dark web).

darkwebΤο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) αναπτύσσεται και συνυπάρχει μαζί με το φανερό διαδίκτυο. Δύο παράλληλες αλλά συναφείς περιοχές στον κυβερνοχώρο, η κάθε μία με τους κανόνες της.  Το σκοτεινό διαδίκτυο, ο χώρος για τους παράνομους κάθε είδους αλλά και αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν την ιδιωτικότητα τους και την μυστικότητα της επικοινωνίας. Κοινός σκοπός τους να αποφύγουν την παρακολούθηση. Υπολογίζεται ότι είναι πολύ πιο εκτενέστερο και μεγαλύτερο από το φανερό διαδίκτυο. Ο Alan Pearce προσπαθεί να καταγράψει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους του.

newtonΤο βίντεο αυτό είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της ζωής και του έργου του Ισαάκ Νεύτωνα.
Είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε σκηνοθεσία Πάνου Ανέστη. Στον ρόλο του Νεύτωνα ο Κωνσταντίνος Λάγκος.
Παρακολουθούμε το πολιτικό σκηνικό, την φυσική φιλοσοφία, την θρησκεία, τις αντιπαλότητες του Νεύτωνα με τις άλλες προσωπικότητες της εποχής και την μάχη του για την καθιέρωση των νόμων της σύγχρονης φυσικής.

dspinellisΣε αυτό το βίντεο, ο  Διομήδης Σπινέλλης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τις βασικές αρχές κατασκευής του μηχανισμού των Αντικυθήρων και παρουσιάζει μια ψηφιακή προσομοίωση αυτού του μηχανισμού στον υπολογιστή.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 10:49

Τα fake news στην ζωή μας

fake-newsΤα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό των πηγών και των περιεχομένων της ενημέρωσης, σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά  και στην Ελλάδα, εμφανίζονται στη δημοσιότητα, ιδιαίτερα στα λεγόμενα νέα μέσα, διαρκώς περισσότερα γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως ψευδείς ειδήσεις.
Επίσης πολλαπλασιάζεται και η συζήτηση γι’ αυτές τις ειδήσεις στα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια, ενώ δημιουργούνται ποικίλοι οργανισμοί και συνεργασίες για την αποκάλυψη των ειδήσεων που θεωρούνται ψευδείς, της έκτασής τους, αλλά και των επιπτώσεων τους στην κοινωνική ζωή.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 18:41

Η μάχη των εμβολίων κατά του covid-19

covid01Ο ιατρός – γαστρεντερολόγος Αντώνης Κογεβίνας, σε αυτό το βίντεο εξηγεί στο κοινό την λειτουργία των εμβολίων κατά του covid-19. Η ιδέα ξεκίνησε με την πρόθεση να απαντηθούν ερωτήσεις ασθενών και φίλων. Προσπαθεί να  απαντήσει σε αμφιβολίες και απόψεις που κυκλοφορούν.
Σε τι διαφέρουν τα mRNA εμβόλια από το άλλα. Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις αυτών των εμβολίων μέχρι σήμερα. Θα πετύχει η εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού;

Στο τέλος δίνει τα βασικά στοιχεία για τους τύπους μασκών που κυκλοφορούν. 

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 18:12

Τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού

ThTasisΟ λέκτωρ της φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης συνομιλεί με την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.  Τα θέματα είναι η ηθική της πανδημίας, τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού μέσα στον  «ψηφιακό ανθρωπισμό» ( όρος του Θ. Τάση ) και ο αναστοχασμός του βίου μας.
Ποια είναι η σχέση του υβριδικού μας υποκειμένου, φυσικού και ψηφιακού, με την σύγχρονη πραγματικότητα.

 
 
 
 
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 18:10

Υπάρχει αντίδοτο στον φόβο του θανάτου;

giosafatΜια συζήτηση του ψυχίατρου – ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ με την Τασούλα Επτακοίλη, για την ελληνική οικογένεια, την παιδική ηλικία, τον φόβο του θανάτου και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή μας.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας.  Έζησε στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Βιέννη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967.  Πήγε για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε δεκαπέντε χρόνια.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 10:55

Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα

ianstewartΜια συνομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Ian Stewart με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας της ομάδας, που τιτλοφορείται «Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα». Αφορά την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και σε διάφορες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας.

Σελίδα 1 από 6