Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

oikonomou2 0Ο Γιάννης Οικονόμου σήμερα ζει στις Βρυξέλλες, όπου και εργάζεται ως μεταφραστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εδώ αναφέρεται στον λαβύρινθο της γλώσσας και πως με την Αριάδνη ( την γλωσσολογία) βρίσκει το νόημα των λέξεων. Είναι από μια διάλεξη του στο TEDx Chania.

Κατάγεται από την Κρήτη, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

Τελειώνοντας τη Φιλοσοφική του ΑΠΘ, έγινε δεκτός στο Columbia στη Νέα Υόρκη για να κάνει γλωσσολογία  ενώ τον επόμενο χρόνο μετέβη στο Harvard για να σπουδάσει ιστορικο-συγκριτική γλωσσολογία. Έχει κάνει πολλά ταξίδια σε διάφορες χώρες και γνωρίζει ήδη 32 γλώσσες.

 

ChrousosGΤο στρες μπορεί να οριστεί ως η διαταραχή της «δυναμικής ισορροπίας» ενός οργανισμού, της ομοιόστασης. Το χρόνιο στρες μετατρέπεται σε άγχος με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό.

Ο ιατρός Γιώργος Χρούσος εξηγεί τους βασικούς μηχανισμούς της ομοιόστασης και των διαταραχών της.

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 09:47

Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά

bingbangΤο κανάλι του Youtube  "Astronio" και ο Παύλος Καστανάς (αστροφυσικός), παρουσιάζουν την επικρατούσα θεωρία για την προέλευση και εξέλιξη του σύμπαντος ( θεωρία του Big Bang ) - θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Σε αυτό το επεισόδιο  ( 7:19 λεπτά)   γνωρίζουμε τη θεωρία αυτή μέσα από τις εντυπωσιακές παρατηρήσεις του Edwin Hubble.

pre-language2“Ο άνθρωπος διήνυσε εκατομμύρια χρόνια ζωής ως τροφοσυλλέκτης και κυνηγός πριν γίνει -σχεδόν χθες-γεωργός και εφευρέτης μηχανών. Στην διάρκεια του μακρού αυτού χρόνου κέρδισε την όρθια στάση και τη βάδιση στα δύο πόδια, κατοίκησε σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, βρήκε τρόπο να ταξιδεύει στην ξηρά και στη θάλασσα, ξεπέρασε περιόδους ξηρασίας, πλημμυρών και παγετώνων, δημιούργησε εργαλεία, απέκτησε θεσμούς, κατέκτησε γνώσεις και τέχνες. Πριν προβληματιστεί από το άφατο των θρησκευτικών του συλλήψεων, αντιμετώπισε τη φύση σε όλες της τις προκλήσεις και τις εκφάνσεις. Με τα όπλα αυτά, στάθηκε, στη συνέχεια, απέναντι στο μεγαλύτερο θεριό: τον εαυτό του”. 

Μαρία Ευθυμίου

thalis3Στην εκδήλωση, Επιστημονικές έρευνες | Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία που διοργάνωσε η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Μουσείο των Ηρακλειδών, ο Καθηγητής Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέτρος Δελλαπόρτας, αναρωτήθηκε, αρχικά, για το πόσο δύσπιστοι είμαστε όταν διαβάζουμε τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής μελέτης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αξιοπιστία των ερευνών και στην εμπιστοσύνη μας απέναντί τους.

traxanasΤο «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
 
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 21:53

Ο Έλληνας Γκέρσουϊν και η Σταγόνα

Πώς συνδέονται ο Τζώρτζ Γκέρσουϊν και η Τζαζ με την Ελλάδα και την Σταγόνα;

 

Μεσολαβεί η Ολλανδία.

 

 

Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 11:35

5ο) Μέχρι το τέλος του κόσμου

Ήρωες που κινούνται στην Λισαβόνα, το Βερολίνο, τη Μόσχα, το Τόκιο, το Σαν Φρανσίσκο, την Αυστραλιανή ενδοχώρα.

 Μία συσκευή που συλλέγει εικόνες για τυφλούς και καταλήγει να καταγράφει τα όνειρα των ανθρώπων οι οποίοι και εθίζονται να τα παρακολουθούν. Καταδίωξη, περιπλάνηση, μυστήριο και μια αξιόλογη μουσική. Ο Βιμ Βέντερς προσπαθεί να συνθέσει τα είδη που τον απασχολούν.

 

 

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 06:23

Η συνέχεια του μύθου του Πρωταγόρα

 Το ερώτημα για την φύση του δημόσιου βίου, το ζητούμενο της διακυβέρνησης και οι ευθύνες των πολιτών, εδώ και 2500 χρόνια μέσα από μία μυθική διάσταση, σήμερα που ξεθωριάζουν έννοιες όπως η δημοκρατία.

 Το κείμενο αυτό είναι συνέχεια του “Μύθου του Πρωταγόρα” που δημοσιεύθηκε στη “Δροσιά του αποσπάσματος” της Σταγόνας. Το πλήρες απόσπασμα του παραπάνω μύθου, μπορείτε να το διαβάστε και μετά το τέλος αυτής της δημοσίευσης.