Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 17:44

Το μυστήριο της γήρανσης

tavernarakisΟ Νεκτάριος Ταβερναράκης στην σύντομη ομιλία του, εξηγεί τους λόγους που γερνάμε, απαντά στην ερώτηση που έχουμε όλοι μας «Αν μπορεί να αποφευχθεί η γήρανση» και ποια είναι η σχέση της γήρανσης με τις διάφορες παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

kdaskalakisΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, σε μια  συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Καρουζάκη, ειδικά για την ιστοσελίδα της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, αναφέρεται στη λύση του «Γρίφου του Nash», την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσωπική του πορεία.

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 18:24

Περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα

solar systemΜία σύντομη περιήγηση στην γειτονιά του Ήλιου, σε όλους του πλανήτες και τους δορυφόρους τους, από την Βάσω Παυλίδου  και τον Κώστα Τάσση, μέσα από το μάθημα : Ταξίδι στο Σύμπαν - Σταθμός πρώτος: Το ηλιακό μας σύστημα” που υπάρχει στο Mathesis.

PaxinosΟ Γιώργος Παξινός εξετάζει το θέμα της ελευθερίας της συνείδησης από την σκοπιά των νευροεπιστημών, απαντώντας στα αιώνια ερωτήματα των φιλοσόφων μέχρι σήμερα. 
Πόσο ελεύθερη είναι η βούληση μας; Σκεπτόμαστε και αποφασίζουμε ή έχουμε αποφασίσει και μετά σκεπτόμαστε; Πόσο υπεύθυνος για τις πράξεις του είναι ο κατηγορούμενος; Μπορούμε να αγαπάμε αυτόν που μας έβλαψε; Γιατί ο ερωτευμένος μπορεί να βάλει τέλος στην ζωή του;

Ch PapadimitriouΟ Χρίστος Παπαδημητρίου, συγγραφέας, μαθηματικός, επιστήμονας της πληροφορικής και καθηγητής πανεπιστημίου, παρουσιάζει τις περιπέτειες της λογικής και τους περιορισμούς της υπολογιστικής ικανότητας του ανθρώπου, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γκέντελ και τον Τούρινγκ.

nikolas-xristakis-620x330Τα ανθρώπινα δίκτυα φτιάχνουν δομές που ξεπερνούν τις ιδιότητες των επιμέρους ατόμων που το συναποτελούν. Αποκτούν δικά τους χαρακτηριστικά που αναδύονται από την πολυπλοκότητα.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ανθρώπινα δίκτυα για να προβλέψουμε επιδημίες, μόδες, εκλογικές συμπεριφορές, τάσεις παχυσαρκίας, εξάπλωση συναισθημάτων κ.α.

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 18:22

Εισαγωγή στο Bitcoin

bitcoin introΤο Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, είναι ένα δύσκολο και ανεξερεύνητο ακόμα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ο όρος κρυπτονόμισμα δεν έχει να κάνει με απόκρυφες πτυχές  και παρανομία. Προέρχεται από τις μεθόδους κρυπτογραφίας που εφαρμόζονται προκειμένου να παραχθεί και καταγραφεί το νόμισμα.

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 20:01

Ευχή ή κατάρα;

StRussellΟ Στιούαρτ Ράσελ είναι ένας επιστήμονας υπολογιστών, γνωστός για τη συμβολή του στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ και αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Ίδρυσε και ηγείται του κέντρου για την ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη (CHAI) στο Μπέρκλεϊ.

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 16:32

Πως συνδέεται ο λόγος με την αλήθεια

VKalfasΟ Βασίλης Κάλφας (καθηγητής Φιλοσοφίας), στο βίντεο «Σοφιστές – Αλήθεια» αναλύει το θέμα της σύνδεσης των λόγων και της αλήθειας.

Για τους σοφιστές, η αρετή συνδέεται με την τέχνη των λόγων. Είναι ένα όπλο για την άσκηση μιας μορφής δύναμης. Το πιο σίγουρο που έχουμε για τους σοφιστές, είναι ότι ανέδειξαν στην εποχή τους, την τεράστια σημασία της τέχνης των λόγων. Στην Αθηναϊκή δημοκρατία που είναι μια εξουσία των λόγων, ο σοφιστής είναι αυτός που πραγματικά θεωρείται χρήσιμος, είναι ο δάσκαλος ο οποίος θα ασκήσει τους φιλόδοξους Αθηναίους σ’ αυτό το νέο είδος επικράτησης

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 16:23

Μαύρες τρύπες και σχετικότητα

black-holesΟ αστροφυσικός Παύλος Καστανάς εξηγεί σε 8 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα την ύπαρξη των μαύρων τρυπών στο σύμπαν και την ερμηνία αυτών μέσω της θεωρίας της Σχετικότητας.

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το κανάλι Αστρόνιο του youtube.

 

 

 

Σελίδα 1 από 3