Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

WalkingΟ καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κουτσιλιέρης εξηγεί την σημασία της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών καθώς και την λειτουργία της επιγενετικής. Φυσικά μιλάμε για την ήπια άσκηση και όχι για τον πρωταθλητισμό.

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 19:12

Ψηφιακή δημοκρατία;

digdem03Η άνοδος του Διαδικτύου σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, τα κοινοβούλια δεν είναι ο μόνος τρόπος να τοποθετούνται οι υπεύθυνοι. Καθώς η πολιτική δυσαρέσκεια αναπτύσσεται, είναι δυνατές νέες εναλλακτικές λύσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα για την ψηφιακή δημοκρατία;

synolakisΟ Κώστας Συνολάκης είναι ειδικός επί των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

Σε αυτό το βίντεο, δείχνει πως η γνώση των φαινομένων αλλά και η εμπειρία των παλαιότερων ανθρώπων μπορεί να μας δώσει τα εφόδια για την αντιμετώπιση τους.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 20:24

Να το κάνω ή να μην το κάνω;

Vaccine effectiveness HΟ φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης, μας εισάγει στον κόσμο των εμβολιασμών με γλαφυρό και μεθοδικό τρόπο. Ποια είναι η λειτουργία των εμβολίων, επιτυχίες και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πολιτικές ελέγχων και εμβολιοφοβία.

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, πάνε και έρχονται. Η συζήτηση αυτή παραμένει.

 Η απόφαση είναι δική σας.

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 19:33

Η δημιουργική πλευρά της απώλειας

foteinitsalikoglouΗ ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου μέσα από δικές της εμπειρίες αλλά και άλλων, εξετάζει το θέμα της απώλειας που όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε αντιμετωπίσει στην ζωή μας.
Προσπαθεί να αναδείξει το ανερμήνευτο κομμάτι της δημιουργίας μέσα από την αντιμετώπιση της έλλειψης  που συνεπάγεται  η απώλεια. Αλλά και πως μπορεί ο καθένας μας να είναι ένας εν δυνάμει δημιουργός, έστω και με την φαντασία του.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 17:44

Το μυστήριο της γήρανσης

tavernarakisΟ Νεκτάριος Ταβερναράκης στην σύντομη ομιλία του, εξηγεί τους λόγους που γερνάμε, απαντά στην ερώτηση που έχουμε όλοι μας «Αν μπορεί να αποφευχθεί η γήρανση» και ποια είναι η σχέση της γήρανσης με τις διάφορες παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

kdaskalakisΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, σε μια  συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Καρουζάκη, ειδικά για την ιστοσελίδα της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, αναφέρεται στη λύση του «Γρίφου του Nash», την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσωπική του πορεία.

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 18:24

Περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα

solar systemΜία σύντομη περιήγηση στην γειτονιά του Ήλιου, σε όλους του πλανήτες και τους δορυφόρους τους, από την Βάσω Παυλίδου  και τον Κώστα Τάσση, μέσα από το μάθημα : Ταξίδι στο Σύμπαν - Σταθμός πρώτος: Το ηλιακό μας σύστημα” που υπάρχει στο Mathesis.

PaxinosΟ Γιώργος Παξινός εξετάζει το θέμα της ελευθερίας της συνείδησης από την σκοπιά των νευροεπιστημών, απαντώντας στα αιώνια ερωτήματα των φιλοσόφων μέχρι σήμερα. 
Πόσο ελεύθερη είναι η βούληση μας; Σκεπτόμαστε και αποφασίζουμε ή έχουμε αποφασίσει και μετά σκεπτόμαστε; Πόσο υπεύθυνος για τις πράξεις του είναι ο κατηγορούμενος; Μπορούμε να αγαπάμε αυτόν που μας έβλαψε; Γιατί ο ερωτευμένος μπορεί να βάλει τέλος στην ζωή του;

Ch PapadimitriouΟ Χρίστος Παπαδημητρίου, συγγραφέας, μαθηματικός, επιστήμονας της πληροφορικής και καθηγητής πανεπιστημίου, παρουσιάζει τις περιπέτειες της λογικής και τους περιορισμούς της υπολογιστικής ικανότητας του ανθρώπου, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γκέντελ και τον Τούρινγκ.

Σελίδα 1 από 3