Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 10:49

Τα fake news στην ζωή μας

fake-newsΤα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό των πηγών και των περιεχομένων της ενημέρωσης, σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά  και στην Ελλάδα, εμφανίζονται στη δημοσιότητα, ιδιαίτερα στα λεγόμενα νέα μέσα, διαρκώς περισσότερα γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως ψευδείς ειδήσεις.
Επίσης πολλαπλασιάζεται και η συζήτηση γι’ αυτές τις ειδήσεις στα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια, ενώ δημιουργούνται ποικίλοι οργανισμοί και συνεργασίες για την αποκάλυψη των ειδήσεων που θεωρούνται ψευδείς, της έκτασής τους, αλλά και των επιπτώσεων τους στην κοινωνική ζωή.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 18:41

Η μάχη των εμβολίων κατά του covid-19

covid01Ο ιατρός – γαστρεντερολόγος Αντώνης Κογεβίνας, σε αυτό το βίντεο εξηγεί στο κοινό την λειτουργία των εμβολίων κατά του covid-19. Η ιδέα ξεκίνησε με την πρόθεση να απαντηθούν ερωτήσεις ασθενών και φίλων. Προσπαθεί να  απαντήσει σε αμφιβολίες και απόψεις που κυκλοφορούν.
Σε τι διαφέρουν τα mRNA εμβόλια από το άλλα. Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις αυτών των εμβολίων μέχρι σήμερα. Θα πετύχει η εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού;

Στο τέλος δίνει τα βασικά στοιχεία για τους τύπους μασκών που κυκλοφορούν. 

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 18:12

Τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού

ThTasisΟ λέκτωρ της φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης συνομιλεί με την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.  Τα θέματα είναι η ηθική της πανδημίας, τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού μέσα στον  «ψηφιακό ανθρωπισμό» ( όρος του Θ. Τάση ) και ο αναστοχασμός του βίου μας.
Ποια είναι η σχέση του υβριδικού μας υποκειμένου, φυσικού και ψηφιακού, με την σύγχρονη πραγματικότητα.

 
 
 
 
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 18:10

Υπάρχει αντίδοτο στον φόβο του θανάτου;

giosafatΜια συζήτηση του ψυχίατρου – ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ με την Τασούλα Επτακοίλη, για την ελληνική οικογένεια, την παιδική ηλικία, τον φόβο του θανάτου και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή μας.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας.  Έζησε στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Βιέννη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967.  Πήγε για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε δεκαπέντε χρόνια.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 10:55

Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα

ianstewartΜια συνομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Ian Stewart με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας της ομάδας, που τιτλοφορείται «Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα». Αφορά την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και σε διάφορες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας.

gregerΟ Michael Greger, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, ξεδιπλώνει την λογική των πανδημιών και δείχνει την αιτιολογία τους. Η ομιλία του αυτή το 2008, δεν θα λέγαμε ότι ήταν προφητική αλλά επιστημονικά εύλογη. Δείχνει την αναπόφευκτη πορεία που έχει πάρει το νέο κύμα πανδημιών τα τελευταία χρόνια, μετά από μια περίοδο ύφεσης μεταπολεμικά. Υποδεικνύει σαν κύριο υπεύθυνο της έξαρσης την αλόγιστη  εκτροφή των ζώων και κυρίως των πουλερικών. Είναι αναμενόμενη πορεία και το μόνο που δεν είναι προβλέψιμο είναι το πότε θα ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 11:26

Εκλεκτές συγγένειες στην μουσική

hpapageorgiouΗ κινηματογραφική μουσική είναι μόνο συνοδεία της εικόνας ή είναι η νέα κλασική μουσική;
Ποιες είναι οι συγγένειες και αντιγραφές από συνθέτη σε συνθέτη.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει μουσικά θέματα από ταινίες, που έγιναν πασίγνωστα χρησιμοποιώντας μοτίβα από άλλες ταινίες ή μουσικά έργα.

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 13:00

Από τα Quarks μέχρι το Σύμπαν

ouruniverseΜια παράθεση σημερινών απόψεων για τα θέματα κοσμολογίας από επιστήμονες  με την συμβολή της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας "Ωρίων".
Τι γνωρίζουμε για το πολύ μικρό και το πολύ μεγάλο, από τα quarks έως τις μελανές οπές.  Μέχρι που φτάνει η αντίληψη μας για τα όρια του σύμπαντος μας.  Θα μπορέσουμε κάποια στιγμή κα καταλάβουμε τα μυστικά που κρύβει ο κόσμος μας;
Επιμέλεια του Κωνσταντίνου Φλαμή.

class01Τα προβλήματα της τηλ-εκπαίδευσης τι δείχνουν;  Ότι το υπάρχον μοντέλο του σχολείου με την ζωντανή διδασκαλία στην τάξη είναι ορθό;

Από την άλλη, η επιτυχημένη (σε μερικές περιπτώσεις)  τηλ-εκπαίδευση, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεταφέρει  επακριβώς το υπάρχον μοντέλο του δασκαλοκεντρικού συστήματος στο διαδίκτυο.

Στο άρθρο «Η πανδημία κλονίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» της Βάσως Μιχοπούλου στο in.gr, παρουσιάζονται οι απόψεις του Βασίλη Φθενάκη,  ο οποίος ανέπτυξε καινοτόμα προγράμματα για πολλά γερμανικά κρατίδια και θεωρείται ο κατ’ εξοχήν ρυθμιστής της εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής στη Γερμανία.

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 10:32

Τα τρομερά παιδιά του Μπλέτσλεϊ Πάρκ

pdellaportasΟ Β’ παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται στο απόγειο του. Τα γερμανικά υποβρύχια βυθίζουν στον Ατλαντικό τα πλοία με την Αμερικανική βοήθεια που ερχόταν στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες στα υποβρύχια στέλνονται από τους Γερμανούς κωδικοποιημένες με την κρυπτογραφική συσκευή Enigma.
Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park), κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, η ομάδα των ταλαντούχων επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες, με προϊστάμενο τον Άλαν Τούρινγκ, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συσκευή Enigma.

Σελίδα 1 από 6