Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

s pinkerΟ Steven Pinker είναι ένας καναδικός-αμερικανικός γνωστικός ψυχολόγος, γλωσσολόγος και συγγραφέας της εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και είναι γνωστός για την υπεράσπιση της εξελικτικής ψυχολογίας και της υπολογιστικής θεωρίας του νου.

ContiΈνα ταξίδι στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας από τον μελλοντολόγο Μωρίς Κόντι, όπου τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα δουλεύουν δίπλα-δίπλα για να ολοκληρώσουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Όπου θα έχουμε υπολογιστές που θα βελτιώνουν την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε και ρομποτικά συστήματα που θα δημιουργούν νέα ριζοσπαστικά σχέδια για γέφυρες, αυτοκίνητα και πολλά άλλα.

 

 

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 19:12

Ο Βιβάλντι και το Μπαρόκ

vivaldiΗ Ευτυχία Τσεσμελή παρουσιάζει ένα βίντεο για έναν από τους πιο μεγάλους συνθέτες της εποχής του Μπαρόκ, τον Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741). Τον συνθέτη που απογείωσε την προγραμματική περιγραφική μουσική. Τον παρουσιάζει κυρίως μέσα από τις «Τέσσερις Εποχές». Επίσης δίνει και κάποιες πληροφορίες για την εποχή του Μπαρόκ.

 

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:43

Το παράδοξο της επιλογής

BarrySchwartz

Ο ψυχολόγος Barry Schwartz αναφέρεται σε ένα κεντρικό δόγμα των δυτικών κοινωνιών: την ελευθερία επιλογής. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Schwartz, η δυνατότητα επιλογής, μας έκανε να  είμαστε πιο ελεύθεροι, αλλά πιο παράλυτοι να δράσουμε. Αντί για πιο ευτυχισμένους μας έκανε πιο δυσαρεστημένους. Το πρόβλημα της πολλαπλής επιλογής στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

WalkingΟ καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κουτσιλιέρης εξηγεί την σημασία της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών καθώς και την λειτουργία της επιγενετικής. Φυσικά μιλάμε για την ήπια άσκηση και όχι για τον πρωταθλητισμό.

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 19:12

Ψηφιακή δημοκρατία;

digdem03Η άνοδος του Διαδικτύου σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, τα κοινοβούλια δεν είναι ο μόνος τρόπος να τοποθετούνται οι υπεύθυνοι. Καθώς η πολιτική δυσαρέσκεια αναπτύσσεται, είναι δυνατές νέες εναλλακτικές λύσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα για την ψηφιακή δημοκρατία;

synolakisΟ Κώστας Συνολάκης είναι ειδικός επί των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

Σε αυτό το βίντεο, δείχνει πως η γνώση των φαινομένων αλλά και η εμπειρία των παλαιότερων ανθρώπων μπορεί να μας δώσει τα εφόδια για την αντιμετώπιση τους.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 20:24

Να το κάνω ή να μην το κάνω;

Vaccine effectiveness HΟ φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης, μας εισάγει στον κόσμο των εμβολιασμών με γλαφυρό και μεθοδικό τρόπο. Ποια είναι η λειτουργία των εμβολίων, επιτυχίες και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πολιτικές ελέγχων και εμβολιοφοβία.

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, πάνε και έρχονται. Η συζήτηση αυτή παραμένει.

 Η απόφαση είναι δική σας.

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 19:33

Η δημιουργική πλευρά της απώλειας

foteinitsalikoglouΗ ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου μέσα από δικές της εμπειρίες αλλά και άλλων, εξετάζει το θέμα της απώλειας που όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε αντιμετωπίσει στην ζωή μας.
Προσπαθεί να αναδείξει το ανερμήνευτο κομμάτι της δημιουργίας μέσα από την αντιμετώπιση της έλλειψης  που συνεπάγεται  η απώλεια. Αλλά και πως μπορεί ο καθένας μας να είναι ένας εν δυνάμει δημιουργός, έστω και με την φαντασία του.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 17:44

Το μυστήριο της γήρανσης

tavernarakisΟ Νεκτάριος Ταβερναράκης στην σύντομη ομιλία του, εξηγεί τους λόγους που γερνάμε, απαντά στην ερώτηση που έχουμε όλοι μας «Αν μπορεί να αποφευχθεί η γήρανση» και ποια είναι η σχέση της γήρανσης με τις διάφορες παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

Σελίδα 1 από 3