Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 17:34

Το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας

 pkastanas1Πως οδηγήθηκαν οι επιστήμονες στην ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας; Τι ακριβώς παρατήρησαν ώστε να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται επιταχυνόμενα; Το ταξίδι στο μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας ξεκινά το 1917 με την εφαρμογή των εξισώσεων του Einstein στο σύνολο του σύμπαντος. Το βίντεο αυτό από το κανάλι Astronio και ο Παύλος Καστανάς μας εισάγουν στο θέμα.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 18:23

Μπορεί να πρασινίσει η έρημος;

deserticicationΟ Allan Savory είναι ένας βιολόγος που πιστεύει ότι διαθέτει την μοναδική πρόταση για να πρασινίσουν πάλι οι έρημοι. Η ερημοποίηση συμβαίνει στα δύο τρίτα των λιβαδιών του κόσμου, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή και το κοινωνικό χάος. Ο Savory έχει αφιερώσει τη ζωή του για να  σταματήσει αυτό. Τώρα πιστεύει - και η μέχρι τώρα δουλειά του δείχνει - ότι ένας εκπληκτικός παράγοντας μπορεί να προστατεύσει λιβάδια και ακόμη να ανακτήσουμε την υποβαθμισμένη γη που κάποτε ήταν έρημος. Αλλά και να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 19:20

Ο ύπνος είναι η δύναμη σου

 sleepupΟ ύπνος είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής σας και η καλύτερη προσπάθεια της Μητέρας Φύσης, λέει ο επιστήμονας του ύπνου Matt Walker. Σε αυτή την εισαγωγή  στην επιστήμη του ύπνου, ο Walker μοιράζεται τα υπέροχα καλά πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε - και τα ανησυχητικά κακά πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν το κάνουμε, τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα μας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο του ύπνου στη μάθηση, τη μνήμη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ακόμη και τον γενετικό σας κώδικα - καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές.

s pinkerΟ Steven Pinker είναι ένας καναδικός-αμερικανικός γνωστικός ψυχολόγος, γλωσσολόγος και συγγραφέας της εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και είναι γνωστός για την υπεράσπιση της εξελικτικής ψυχολογίας και της υπολογιστικής θεωρίας του νου.

ContiΈνα ταξίδι στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας από τον μελλοντολόγο Μωρίς Κόντι, όπου τα ρομπότ και οι άνθρωποι θα δουλεύουν δίπλα-δίπλα για να ολοκληρώσουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Όπου θα έχουμε υπολογιστές που θα βελτιώνουν την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε και ρομποτικά συστήματα που θα δημιουργούν νέα ριζοσπαστικά σχέδια για γέφυρες, αυτοκίνητα και πολλά άλλα.

 

 

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 19:12

Ο Βιβάλντι και το Μπαρόκ

vivaldiΗ Ευτυχία Τσεσμελή παρουσιάζει ένα βίντεο για έναν από τους πιο μεγάλους συνθέτες της εποχής του Μπαρόκ, τον Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741). Τον συνθέτη που απογείωσε την προγραμματική περιγραφική μουσική. Τον παρουσιάζει κυρίως μέσα από τις «Τέσσερις Εποχές». Επίσης δίνει και κάποιες πληροφορίες για την εποχή του Μπαρόκ.

 

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:43

Το παράδοξο της επιλογής

BarrySchwartz

Ο ψυχολόγος Barry Schwartz αναφέρεται σε ένα κεντρικό δόγμα των δυτικών κοινωνιών: την ελευθερία επιλογής. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Schwartz, η δυνατότητα επιλογής, μας έκανε να  είμαστε πιο ελεύθεροι, αλλά πιο παράλυτοι να δράσουμε. Αντί για πιο ευτυχισμένους μας έκανε πιο δυσαρεστημένους. Το πρόβλημα της πολλαπλής επιλογής στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

WalkingΟ καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κουτσιλιέρης εξηγεί την σημασία της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών καθώς και την λειτουργία της επιγενετικής. Φυσικά μιλάμε για την ήπια άσκηση και όχι για τον πρωταθλητισμό.

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 19:12

Ψηφιακή δημοκρατία;

digdem03Η άνοδος του Διαδικτύου σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, τα κοινοβούλια δεν είναι ο μόνος τρόπος να τοποθετούνται οι υπεύθυνοι. Καθώς η πολιτική δυσαρέσκεια αναπτύσσεται, είναι δυνατές νέες εναλλακτικές λύσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα για την ψηφιακή δημοκρατία;

synolakisΟ Κώστας Συνολάκης είναι ειδικός επί των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

Σε αυτό το βίντεο, δείχνει πως η γνώση των φαινομένων αλλά και η εμπειρία των παλαιότερων ανθρώπων μπορεί να μας δώσει τα εφόδια για την αντιμετώπιση τους.

Σελίδα 1 από 4