Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

napoli 1973Σ.Δ. Αυτός είναι σε ανάπτυξη ο τίτλος του άρθρου του Άρη Χατζηστεφάνου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Στντακτών στις 31.7.21. Σε τι αναφέρεται; Στον ρόλο που έπαιξαν οι Ιταλοί κομμουνιστές στην επιδημία χολέρας που ξέσπασε στη Νάπολη το 1973. Το γεγονός αυτό δεν το θυμάμαι καθόλου. Ίσως και να το έγραψαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής αλλά τότε δεν ξεκοκαλίζαμε τις εφημερίδες μιας και καμία εμπιστοσύνη δεν είχαμε σ'αυτά που έγραφαν ένεκα της χουντικής λογοκρισίας και το καλύτερο στο οποίο εξασκηθήκαμε ήταν που διαβάζαμε πίσω από τις γραμμές. Ήταν εκείνη η εποχή που άλλες ειδήσεις δεν έβλεπαν καθόλου το φως της δημοσιότητας, σε άλλες αποσιωπούσαν σημαντικές πλευρές του θέματος που παρουσίαζαν και σε άλλες παραποιούσαν στοιχεία. 

ntouskosΌταν κάποιες φορές τυχαία έπεφτα στην εκπομπή που παρουσίαζε ο Γιώργος Καπουτζίδης στην ΕΡΤ  «Ο δρόμος για το Τόκιο -Team Hellas» την έβλεπα και πάντα την ευχαριστιόμουνα και για όσα μάθαινα και για τον άμεσο κι ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο που τα μάθαινα. Η εκπομπή αυτή έχει ως επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 και παρουσίασε όλα τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, καθώς και την προσπάθειά τους μέχρι να γίνει το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς πραγματικότητα.

kalokeri1Νίκος Σεβαστάκης. KΑΝΟΝΙΚΑ, ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ, οι άνθρωποι ημερεύουν κι ενδίδουν σε καλοσύνες ασυνήθιστες, προσπαθώντας να πετάξουν από πάνω τους ένα παχύ στρώμα κούρασης. Και ας βρίσκουν να βασανίσουν με άλλους τρόπους τα κορμιά τους κουβαλώντας ομπρέλες θαλάσσης και θεόρατες τσάντες μέσα στην ντάλα του μεσημεριoύ, βαδίζοντας σε τσιμέντα και άμμο που βράζουν, για να φτάσουν στον «στόχο» τους.

Δεύτερο καλοκαίρι με πανδημία, όμως, και το χάσμα μεταξύ επαγρύπνησης και αμεριμνησίας είναι ξανά παρόν. Ας πούμε πως δεν μπορούμε να ησυχάσουμε ούτε να πλησιάσουμε εύκολα τους άλλους, κυρίως τους αγνώστους μας. Μόνο και μόνο αυτό δείχνει πως έχει υπάρξει μια τομή. Και όσοι και όσες πάνε να υποδυθούν τα στυλ ενός κλασικού, προ-Covid καλοκαιριού, βγάζουν ξαφνικά μια παράξενη επιθετικότητα που τους προδίδει, μαρτυρώντας πως περισσότερο θέλουν να αντιδράσουν παρά να ζήσουν όπως πριν, σαν να μην υπάρχει «αυτό».

prasino61ο) Η πρόσκληση του δήμου: Προσκαλείσθε σε 18η ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 (ώρα έναρξης: 19:15 και ώρα λήξης 23.00.).

2ο) Το θέμα; Όπως μας πληροφόρησε ο Παντελής Καμάς το θέμα είναι "ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ" ή με άλλα λόγια το αστικό πράσινο στο δήμο. Και μας πληροφόρησε ο Π.Καμάς πρώτον, διότι αυτός θα είναι ο εισηγητής αυτής της συνεδρίασης και δεύτερον, διότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 26.7 δεν υπήρχε η σχετική ανακοίνωση ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στη Διαύγεια ούτε στην σελίδα του στο fb. Όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ τις αναρτούσε ο δήμος τρεις τέσσερις μέρες πριν την ημέρα της διεξαγωγής τους. Όλες εκτός από μία, αυτής της προηγούμενης, που εισηγητής ήταν ο Γ.Τσιρίδης για το θέμα της ανάπλασης. Τώρα το κακό δευτέρωσε, μάλλον γιατί εισηγητής θα'ναι ο Π.Καμάς.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 15:57

Στο μυαλό ενός... μύστη

ets38Σπύρος Μανουσέλης. Στο προκλητικό ερώτημα τι διαφοροποιεί τις μυστικές εμπειρίες ενός μύστη από τις εξίσου μυστικές εμπειρίες ενός χρήστη ψυχοτρόπων ουσιών, ο Ανδρέας Παπανικολάου ( Μούλκι Κορινθίας, 1950) απαντά ευθέως: «Η ομοιότητα των μυστικών εμπειριών, ανεξαρτήτως τρόπου αποκτήσεώς τους, προκύπτει από την κοινή τους φαινομενολογία. Συγκεκριμένα, το υποσύνολο των χαρακτηριστικών της μυστικής εμπειρίας, τα οποία μαρτυρούνται από όλους τους μύστες, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών ή των μεταφυσικών τους πεποιθήσεων, δηλαδή τα διυποκειμενικώς αξιόπιστα χαρακτηριστικά τα οποία ορίζουν την εμπειρία ως αυθεντικώς μυστική, είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει μεταξύ τους κάτι που να διαφοροποιεί τις θρησκευτικές από τις φαρμακογενείς εμπειρίες».

ineqΣ.Δ. Όταν ακούμε κουβέντα να γίνεται για ανισότητες το μυαλό μας πάει κατ'ευθείαν στις οικονομικές και δεν κάνει λάθος, μιας και αυτές είναι πιο ορατές στο κοινό βλέμμα και πιο άμεσα πιεστικές. Οι περισσότεροι όμως έχουμε μάθει εμπειρικά και για άλλες ανισότητες, όπως αυτές στην εκπαίδευση, στις πληροφορίες, στην πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, στην ψυχαγωγία/αναψυχή/πολιτισμό, στην ασφάλεια, στο περιβάλλον, κ.α. Όλες αυτές οι ανισότητες που αλληλοεπηρεάζονται, συνυπάρχουν και μέσα στην ίδια πόλη, και σε κάθε χώρα και ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες της Ε.Ε και παγκόσμια. Προσπάθειες γίνονται από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες για να κλείνει η ψαλίδα των ανισοτήτων και τα αποτελέσματα δεν είναι αμελητέα, όμως όπως απεφάνθει το Συμβούλιο της Ευρώπης πολλές χώρες-εταίροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίπεδα ανισότητας τα οποία είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν 30 χρόνια πριν και αποτελούν απειλή για την εφαρμογή της ατζέντας του 2030.

ekklisies1Το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών εξέπεμψε σήμερα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η Εκκλησία, με την ανάγνωση σε όλους τους ιερούς ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος η εγκύκλιος που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με σκοπό να παρακινηθούν ιερείς και πιστοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.. Αυτό αναφέρουν πάνω κάτω ως εισαγωγή όλα τα ρεπορτάζ.

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό», η οποία συνίσταται σε δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις, με σαφείς διευκρινίσεις για πιθανές απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από πιστούς.

mprismpein-portΤους Ολυμπιακούς αγώνες και βασικά τα αθλήματα στίβου, τους παρακολουθώ από τότε που τους δείχνει η τηλεόραση και πάντα με καθησυχάζουν, αν και όσο περνάνε τα χρόνια σιγά αλλά σταθερά πέφτει η διάθεσή μου. Τέλος πάντων, εξακολουθώ όμως, πες από συνήθεια, μιας και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη συγκέντρωση ούτε κάποια ιδιαίτερη γνώση και γιατί συχνά υποστηρίζω αλλά σπανίως και συναισθηματικά για διάφορους συνήθως άσχετους λόγους κάποιους από τους συμμετέχοντες και διότι με διεγείρει αυτή η βιονική νεότητα που τα δίνει όλα για να μετεωριζόμενη ανάμεσα στο να ξεπεράσει τον εαυτό της και τους αντιπάλους για ένα μετάλλιο για μια στιγμή δόξας. 

iasonasΟ Ιάσων Αποστολόπουλος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Την παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

 

dimker96Εν μέσω πανδημίας και καλοκαιριού η κυβέρνηση επιλέγει μια ακόμη φορά να νομοθετήσει σε βάρος της πόλης.

Επιλέγει δίπλα στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, που εδώ και 30 χρόνια δέχεται τα σκουπίδια 20 Δήμων της Αττικής σε δασική προστατευόμενη περιοχή στο όρος Αιγάλεω, να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν θα ανεχθεί οι κάτοικοι του Δήμου μας να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας. 

Απαιτούμε:

Σελίδα 1 από 229