Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

sl27Στο χθεσινό άρθρο «Μαζική υστερία ο στρατιωτικός χαιρετισμός - Μιλάει το "γονίδιο"» ανίχνευσα τις ιστορικές ρίζες του εθνικισμού-επεκτατισμού που σαρώνει την Τουρκία. Αυτός επανήλθε στο προσκήνιο όταν το 2012 ο Ερντογάν κέρδισε τον εσωτερικό πόλεμο στην Τουρκία κι απελευθερώθηκε από τις σκοπιμότητες που του επέβαλε η δεκαετής σύγκρουση με το μετακεμαλικό κατεστημένο. Από το 2012, λοιπόν, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταπολίτευση και οι νεοοθωμανοί επικράτησαν, ο αρχηγός τους άρχισε να ξεδιπλώνει την ατζέντα του, η ιδεολογική βάση της οποίας είναι η "τουρκοϊσλαμική σύνθεση".

mavrog2Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα και η μάθηση να ενθαρρύνεται να υποβοηθείται, να αποτιμάται. Σε περιβάλλον πειθαρχίας. Η δε μετάβαση από την μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη να συνοδεύεται από φροντισμένη γνωστική αποσκευή. Οτιδήποτε λιγότερο είναι κοροϊδία. Έτσι η συζήτηση για την βάση του 10 στην είσοδο στα Πανεπιστήμια είναι σοβαρή αν ξεκινήσει από την αξίωση για ένα αξιόπιστο απολυτήριο Λυκείου

lifo113Σ.Δ: Το καταλαβαίνω ότι με τα πανύψηλα κτίρια κερδίζουμε χώρο, που τόσο τον έχουμε ανάγκη στο λεκανοπέδιο, αλλά αυτό το κέρδος δεν με ψήνει αφού κάθε φορά με ρίχνει μια δυσθυμία όταν το μάτι μου πέφτει στον ουρανοξύστη του Πειραιά. Και όχι γιατί είναι κακάσχημος και άχρηστος, όσο γιατί λειτουργεί σαν μια μαύρη τρύπα για τις αισθήσεις μου. Κόβει την θέα, τους αέρηδες και τα φυσικά χρώματα τ'ουρανού. Και στο δια ταύτα με μεταλλάσσει αδιόρατα σε νάνο. Αξίζει να προσθέσω ότι τα πρώτα χρόνια της κατασκευής του ένιωθα ότι ήταν το εισιτήριο για την είσοδο μας στην μοντέρνα εποχή, κάτι που τότε που ήμουν νέος με ανέβαζε στο ύψος της Νέας Υόρκης. 

Ο βιωματικός ρομαντισμός και ο τρόμος του αστικού γιγαντισμού με αφορμή τον ουρανοξύστη του Ελληνικού. 

kathim41Της Τασούλας Καραϊσκάκη. Eνα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με τρεις κατευθύνσεις, «Ψηφιακός πολιτισμός», «Eξυπνες πόλεις», «Διαδίκτυο των Πραγμάτων και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες», προετοιμάζει νέους επιστήμονες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ψηφιακή εποχή.

Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τη ζωή μας, τις συνθήκες εργασίας μας, τους τρόπους επικοινωνίας μας, τη σχέση μας με τους άλλους, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο – μέσα από μεικτά περιβάλλοντα, μαζί ψηφιακά και πραγματικά. Μετασχηματίζει σταδιακά τις πόλεις σε αυτοματοποιημένα συστήματα, όπου η αναγκαία άμεσα διαθέσιμη πληροφορία και οι ταχείες λύσεις σε κάθε πρόβλημα παίζουν τον πρώτο ρόλο.

gtsiridis 4Ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Έρωτας κι Επανάσταση". Είναι το 25ο κεφάλαιο
ΚΕ' : Το Δραγατσάνι
 
Βρέθηκαν κι οι τέσσερις στο τριγωνικό οχύρωμα. Ήταν έξω από το Γαλάτσι που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Το οχύρωμα βρισκόταν σε μια μικρή χερσόνησο στη συμβολή δυο ποταμών, του Προύθου με τον Δούναβη. Ήταν το τελευταίο οθωμανικό έδαφος σε απόσταση αναπνοής από τη Βεσσαραβία που ήταν ρωσική. Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να το χτυπήσουν χωρίς να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Αυτό απαγορευόταν από τις συνθήκες και την ουδετερότητα που είχε κηρύξει η Ρωσία. Το οχύρωμα είχε το σχήμα ενός τριγώνου, κι έτσι το ονόμαζαν “τριγωνικό”. Πάνω σε αυτό οι ελληνικές δυνάμεις, στρατός κι άμαχοι, ένιωθαν κάπως ασφαλείς.

olia5Δεν ξέρω για άλλους , αλλά εμένα, κάθε φορά που καταπιάνομαι μ' ένα καινούργιο ρόλο, ξυπνάνε και κονταροχτυπιούνται μέσα μου διάφορες φωνές. Χαμός γίνεται.
Άλλες έρχονται απ' τα έγκατα και κραυγάζοντας, σπρώχνουν επιτακτικά να ακουστούν - τώρα που βρήκαν την ευκαιρία-
άλλες - οι φωνές της ευκολίας - προτρέπουν να μη κουραστείς, ποιος ο λόγος...Κάνε αυτά που ήδη ξέρεις καλά και είναι υπεραρκετό.
Άλλες φωνές είναι της αλαζονείας. Σου ψιθυρίζουν ότι κατά βάθος μόνο εσύ ξερεις καλύτερα απ' τον καθένα πως και τι πρέπει να κάνεις.

kathim39Καλώς ή κακώς έχει καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη δημόσια συζήτηση η λέξη καινοτομία και στα αγγλικά startups εταιρείες. Κακώς, διότι όλοι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι πιστεύουν σε καινούργιες ιδέες τζογάρουν στο χαρτί της καινοτομίας τώρα που φαίνεται ότι περνάει η μπογιά της. Μα ως συνήθως δεν είναι δυνατό σ'αυτό το καινούργιο παιχνίδι οι καλοσχεδιασμένες, πρωτότυπες και σαφείς ιδέες να είναι περισσότερες από τις κακές και συνηθισμένες και έτσι εύκολα δυσφημίζεται η καινοτομία. 

mathesis5Του Σπύρου Μανουσέλη. Η Ελλάδα του κόσμου –η παγκόσμια Ελλάδα– είναι παρούσα ακόμη και στις μέρες μας. Με ποιο τρόπο; Θα μας το αφηγηθεί η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, στο νέο μάθημα ελληνικής Ιστορίας με τίτλο «Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου: Ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος-21ος αιώνας».

jane fonda1Η Τζέιν Φόντα (Νέα Υόρκη, 1937) συνελήφθη την Παρασκευή έξω από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ διαδήλωνε για την κλιματική αλλαγή, αλλά δήλωσε ότι σχεδίαζε να επαναλάβει τη διαμαρτυρία της κάθε Παρασκευή για το υπόλοιπο της χρονιάς.  

Η Φόντα, ήταν μεταξύ 16 ατόμων που κατηγορήθηκαν για παράνομη διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο, ένα πταίσμα βάσει νόμου της Ουάσινγκτον που απαγορεύει στους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν τις εισόδους των δημόσιων κτιρίων, ανέφερε η αστυνομία.

ets23Του Τάσου Τσακίρογλου: Ο   Φλορμπέ αναπτύσσει ένα σύνολο ιδεών και προτάσεων «σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα», το οποίο όμως αποσυνδέει από τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που έχουν βρεθεί στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια. Ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή της διαφωνίας με τις προτάσεις αυτές, οι ιδέες του αποτελούν χρήσιμο αντικείμενο συζήτησης σε μια περίοδο που το όραμα μιας άλλης κοινωνίας δείχνει περισσότερο θολό από ποτέ.

Σελίδα 1 από 195