Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 18:06

Οι ψεκασμένοι, του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

lifo55Κάθε φορά που πάω στο νησί, στα τελευταία διόδια πριν από την Πάτρα, πετώντας τα λεφτά στο δίχτυ, συμβαίνει συχνά να σκαλώνει το δίφραγκο. Τις δύο πρώτες φορές μπερδεύτηκα, είχε και ουρά πίσω μου, έβγαλα και έριξα άλλα τόσα.  

Την τρίτη φορά πάτησα το κουμπί της βοήθειας. Ήρθε μια υπάλληλος. Σαν συνηθισμένη στη φάση, μου είπε «για να δούμε, μήπως έχει σκαλώσει το νόμισμα;» και ναι, είχε σκαλώσει. Την τέταρτη, το ξεσκάλωσα εγώ. Άλλες φορές, υποψιασμένος, τα έριχνα με μεγαλύτερη ορμή και πέρναγαν μια χαρά. Και χθες, γυρνώντας από το νησί, στα ίδια διόδια, αλλά από την αντίστροφη κατεύθυνση, πάλι το δίφραγκο σκάλωσε! Μέχρι να γυρίσω στην Αθήνα, είναι απερίγραπτο πόσες υποψίες αφήνιασαν στο μυαλό μου. Κυκλώματα, σπείρες υπαλλήλων κ.λπ. Τριπάκι στην κυριολεξία.  

lifo51Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών δεν γνωρίζουν ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αναφέρει νέα έρευνα.  

Περισσότεροι δε, από έναν στους 10 πιστεύουν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, όπως αναφέρει η έρευνα, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικά επίπεδα άγνοιας για το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα.  

Σύμφωνα με τη μελέτη των νέων γενιών ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, σχεδόν οι μισοί (48%) δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο που δημιουργήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

lifo49«Ακόμα κι αν λήξει αύριο η πανδημία, οι συνέπειές της θα κρατήσουν χρόνια» Οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία καθώς επίσης τα πολλά υγειονομικά, πολιτικοκοινωνικά, οικονομικά και φιλοσοφικά της παρελκόμενα με τον συμπατριώτη μας λέκτορα Δημόσιας Υγείας στο Imperial College, Φίλιππο Φιλιππίδη. 

 Θοδωρής Αντωνόπουλος. Λέει να κάνουμε υπομονή για το εμβόλιο και ότι η καλύτερη άμυνά μας απέναντι σε αυτή όπως και σε κάθε υγειονομική κρίση είναι «η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας». Ότι ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος διεθνώς και ότι η Ελλάδα οφείλει να προσέξει ακόμα περισσότερο καθώς και οικονομικά αδύναμη είναι και αδύναμο ΕΣΥ διαθέτει, αφού η κατάσταση «εύκολα μπορεί να ξεφύγει».

vrettakosΣ.Δ. Το σχόλιο που ακολουθεί είναι το παρεμπιπτόντως της ανακοίνωσης του Δημάρχου. Προσωπικά πειστήκαμε ότι οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του Σγουρού παραποίησαν λόγια του κατηγορώντας τον αδίκως κι αυτό μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.  Εδώ  η κοινή τους δήλωση στην εφημερίδα Κοινωνική.

Το σχόλιο: Είναι αναμφίβολα σωστό όλες οι βιομηχανικές μονάδες που εξ αιτίας των δραστηριοτήτων τους είναι υποψήφιες να προκαλέσουν μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, να βρίσκονται μακρυά από οικιστικούς ιστούς. Όμως αυτό δεν συμβαίνει παντού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η έντονα βιομηχανοποιημένη Ευρώπη.

lifo48Σ.Δ: Οι περισσότερες πολιτικές αναλύσεις που κυκλοφορούν στα δημοφιλή ΜΜΕ διαμορφώνουν τα επιχειρήματά τους με όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι προσιτά σε όλους μας και η εμβέλειά τους έχει ως όριο την τρέχουσα επικαιρότητα όπως τη διαμορφώνουν οι πιο σημαντικές κινήσεις. Οι καλύτερες απ'αυτές φτιάχνουν μία άποψη που λίγο ή πολύ είναι συμβατή με την κοινή λογική του μέσου πολίτη. Εκείνου που ενημερώνεται για ενέργειες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την συμπάγεια της πραγματικότητας και αποκτούν πολιτικό νόημα απ'αυτήν την κατάσταση, αποφεύγοντας να ανιχνεύουν άλλες φυγόκεντρες δυνατότητες, άλλες πλευρές που θα μπορούσαν να κάνουν τα πράματα διαφορετικά. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ανάλυσης είναι το άρθρο της Βασιλικής Σιούτης που ακολουθεί, και που ανάμεσα στο να μας ανησυχεί και να μας καθησυχάζει επιλέγει το δεύτερο, βασιζόμενη στην ιδέα ότι όλοι οι παίχτες, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις τους είναι εις θέση να κρατούν τον έλεγχο της κατάστασης. 

pyrkagia 3 1Αν δεν υπήρχαν οι επιβλαβείς τοξικές παρενέργειες στους κατοίκους από τις πολλές πυρκαγιές στα κέντρα ανακύκλωσης υλικών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα, ελάχιστοι θα έδιναν σημασία σ'αυτές τις ανεξήγητες πυρκαγιές. 

Όμως, μιας και εκτός από το περιβάλλον αφορούν και την υγεία μας, το θέμα είναι γιατί και πως συμβαίνουν και το κρισιμότερο, ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι λες και δεν τους αφορά αυτό το ζήτημα, ώστε τα κέντρα να λειτουργούν για το σκοπό για τον οποίον κατασκευάστηκαν και φυσικά προς όφελος της κοινωνίας. Εννοείται, δίχως κάθε λίγο και λιγάκι να ξεσπάει κάποια πυρκαγιά και να τα κατακαίει.

prosfiges1Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε να προσεγγίσουμε οκτώ μύθους που καλλιεργούνται σήμερα ή διαχρονικά γύρω από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά της ακροδεξιάς καθώς και όσων υιοθετούν ευθέως ή εμμέσως έναν ανάλογο λόγο, ο οποίος επηρεάζει ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Επιχειρούμε με στοιχεία και έρευνες να καταδείξουμε το ψευδές των μύθων αυτών και να αναδείξουμε τα δεδομένα της πραγματικότητας που θα μας επιτρέπουν μία ψύχραιμη προσέγγιση και δίνουν τις δυνατότητες για την χάραξη για μία σοβαρή και νηφάλια, ανθρωπιστική πολιτική στα ζητήματα αυτά.

 

 

drapetsonaΕπί της Αγωνιστών Πολυτεχνείου, στη Δραπετσώνα: Μου θύμισε τον Σταμάτη Χίου, έναν τύπο που κυκλοφορούσε ημίγυμνος και στον ελεύθερο χώρο γύρω από την παράγκα του επί της Καπετανίδου, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '70 είχε φυτέψει πολλά πλακάτ με τα οποία κατήγγειλε διάφορους γραφειοκράτες που του είχαν μαυρίσει τη ζωή.

Τώρα στον τοίχο ενός σπιτιού μία Δραπετσωνίτισσα βγάζει φόρα παρτίδα τις δολιοφθορές της περιουσίας της από την αστυνομία που ξεκίνησαν το 1983. Και μάλιστα την κατηγορεί για τη δολοφονία των γονιών της.

maskes3Όταν ακούω για εξτρίμ τύπους τις περισσότερες φορές μια αχνή επιθυμία μου γενιέται να τα φέρει έτσι η ζωή ώστε να τους γνωρίσω από κοντά. Να αισθανθώ την εκπομπή τους, να πάρω μια μυρωδιά του πως σκέφτονται και να μοιραστούμε χαλαρά κάποια πράματα από τη ζωή μας. Ούτε υποθέσεις δεν μπορώ να κάνω τώρα γιατί με τους συνανθρώπους μου που αμφισβητούν με κάθε τρόπο τις ιογενείς αιτίες που προκάλεσαν την πανδημία, την επικινδυνότητά της και την αναγκαιότητα των μέτρων που προτείνουν όλες οι κυβερνήσεις, δεν μου τσιγκλίζει το μυαλό μου αυτή η περιέργεια για τέτοιες συνευρέσεις.

avaaz2Προς το διευθυντή της Total Πατρίκ Πουγιανέ και όλους τους εμπλεκόμενους στον αγωγό EACOP:
"Ως πολίτες από όλο τον κόσμο, σας ζητάμε να ακυρώσετε επειγόντως την κατασκευή του Αγωγού Αργού Πετρελαίου Ανατολικής Αφρικής και τις γεωτρήσεις σε εθνικούς δρυμούς. Τα σχέδιά σας απειλούν πολύτιμες περιοχές βιοποικιλότητας και οικότοπους άγριας ζωής - ξεριζώνοντας δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Αυτός ο αγωγός υπονομεύει τη δέσμευσή σας στη Συμφωνία του Παρισιού και το στόχο σας να γίνετε εταιρεία με ουδέτερο ισοζύγιο καυσαερίων. Σας ζητάμε να ευθυγραμμίσετε την εταιρεία σας με τις αρχές που υποστηρίζετε πως τη διέπουν."

Περισσότερες πληροφορίες:

Σελίδα 1 από 189