Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

lizaΤο νέο βιβλίο της Λίζας Διονυσιάδου «Η Αχμάτοβα στον καθρέφτη μου» από σήμερα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.
Θα το βρείτε για την ώρα στην Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανό ( και Θεσσαλονίκης).
Τα βιβλιοπωλεία μπορούν να τα προμηθευτούν από τον Σίμο, Τζανακάκη και Τσιγαρίδα.
Στοιχεία έκδοσης: Σχήμα: 14χ21, sελίδες: 144, τιμή: 10 ευρώ (με ΦΠΑ)
Σχεδιασμός εξωφύλλου, Αλίκη Κακουλίδου, επιμέλεια κειμένου Πάνος Σταθόγιαννης

anaplasi4Μια καλή κίνηση του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου είναι η καθιέρωση συναντήσεων των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων που γίνονται κατά τακτά διαστήματα στο γραφείο του. Σ'αυτές, οι επικεφαλής συζητάνε χαλαρά τα διάφορα θέματα που βάζει στο τραπέζι ο δήμαρχος, θέματα που τα περισσότερα απ'αυτά θα συζητηθούν και θα μπουν σε ψηφοφορία σε κάποιο από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, εφ'όσον φυσικά δεν γίνουν με τον νόμιμο, αλλά αντιδημοκρατικό τρόπο της "δια περιφοράς. Γι' αυτές τις συναντήσεις με τα ολοφάνερα πλεονεκτήματα το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι χρειάζεται προσοχή ως προς τα όριά τους, διότι εύκολα παντού και πάντοτε ο ολιγαρχικός τρόπος λειτουργίας υποκαθιστά τον δημοκρατικό και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι και τόσο δύσκολο να μετατραπούν οι δημ.σύμβουλοι σε εκτελεστικά όργανα αποφάσεων που ήδη έχουν παρθεί ερήμην τους.

dimotikopireaΠριν από επτά χρόνια και μία μέρα, στις 22 Οκτωβρίου 2013, μετά από μία πενταετία έργων και μία δεκαετία προετοιμασίας ξαναφωτίστηκε η μνημειώδης σκηνή. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είχε ζωντανέψει.
Χρειάστηκαν διεκδικήσεις, χρόνος, κόπος, δύσκολος συντονισμός του Δήμου Πειραιά, υπουργείων και της Περιφέρειας Αττικής. Χρειάστηκαν εκδηλώσεις, ημερίδες, αρθρογραφία. Διαφωνίες και επίμονη, επώδυνη σχεδόν επιμέλεια να επιλυθούν και να καταλήξουν σε σύνθεση, ανώνυμων και επώνυμων.

lifo78ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν είναι άξιοι ούτε να τους μισήσεις. Όπως ο χρυσαυγίτης εγκληματίας Χρήστος Παππάς.   

Να πω, όμως, πριν, ότι η Ελληνική Αστυνομία σήμερα έχει γελοιοποιηθεί. Κι ας βγάζει ανακοινώσεις με μισόλογα. Τόσα χρόνια δίκης, τόσες θριαμβολογίες για την απόφαση, τόσες δηλώσεις κ.λπ., για να διαφεύγει ένα από τα αθλιότερα και προκλητικότερα πρόσωπα της συμμορίας.  

patsasΣ.Δ Με τον πατσά υπάρχουν δυο διακριτές ομάδες. Η μία που τρελαίνεται και η άλλη, η μεγαλύτερη φαντάζομαι σ'αυτήν την χώρα, που ούτε μπουκιά δεν θέλουν να βάλουν στο στόμα τους όσοι ανήκουν σ'αυτήν. Κάποιους που είναι στη μέση δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει. Εμείς, από όταν είμασταν μικροί και παρόλο που στο σπίτι μας δεν τον έφτιαχνε η μάνα μου, ο πατσάς έκανε τα σάλια μας να τρέχουν. Άντε τώρα να φωτίσεις αυτή την προτίμηση, που ακόμα κι αν την ανοίξεις με το δίδυμο τυφλοσούρτη του γονιδιακού και του κοινωνικού περιβάλλοντος, η εξήγηση δεν θα μπορεί να είναι πλήρης.

lakis100Η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, στο οποίο ανακοίνωσε τα νέα μέτρα*. Όποιος γυρίζει στην πόλη και βλέπει την άρνηση πολλών συμπολιτών μας να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και να τηρούν τις αποστάσεις, μάλλον θα συμφωνήσει μ'αυτό το σλόγκαν του πρωθυπουργού εκλαμβάνοντάς το ως προτροπή. Στην τελική και τα καλύτερα μέτρα να παίρνει η κυβέρνηση την κατάλληλη στιγμή, αν αρκετοί πολίτες δεν τα τηρούν, αν η πολιτεία δεν τους πείθει να έρθουν στη θέση των άλλων, τότε προφανώς κρούσματα και θάνατοι θα αυξάνονται διαρκώς, με ότι ζοφερό σημαίνει αυτό για όλους μας. 

epanastasi212Το τραγούδι του Δ.Σαββόπουλου "Ας κρατήσουν οι χοροί" από το ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΕΞΩ (1983), ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ του με το κάθε τραγούδι να είναι καλύτερο από το άλλο, το πρωτοάκουσα όταν υπηρετούσα καθηγητής στην όμορφη πόλη της Καστοριάς. Τότε ήταν μια συντηρητική σε όλα της κοινωνία που ο μισός πληθυσμός ασχολείτο με τις γούνες και η έξω ζωή στην πόλη ελάχιστα προσέφερε. Μ'αυτό το τραγούδι όμως έγινε χαμός.

melina2Σ.Δ. 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη συμπληρώθηκαν προχθές και το γεγονός αυτό είναι ο λόγος που το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2020 "Έτος Μελίνα Μερκούρη". Όπως και να το δούμε πρόκειται για μία σπουδαία φυσιογνωμία των τελευταίων 70 χρόνων με διεθνή αίγλη. Και πολιτικά και καλλιτεχνικά. Προσωπικά δεν με ανέβασε ποτέ σε μια κορυφή όπου θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου σε μια άλλη προοπτική και μερικές φορές με ενοχλούσε το πομπώδες ύφος που διέκρινα στο βάθος της παρουσίας της. Παραδέχομαι όμως ότι είχε τον τρόπο της να γοητεύει και να πείθει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και κάποιοι γνωστοί μου. Η εκπομπή της είχε εκείνη την λάμψη που έχουν οι άνθρωποι που ξέρουν ότι διαθέτουν μια ελευθερία πιο πολύ από τον μέσο όρο, που με λίγα λόγια είναι σταρ από κούνια και δεν κολώνουν να ρισκάρουν για να κερδίσουν τα δύσκολα στοιχήματα που βάζουν στον εαυτό τους. Και είχε τον τρόπο της για ότι πρόσφερε δωρεάν να παίρνει κάτι σαν αντάλλαγμα, έστω μία εκτίμηση. 

pireas4Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας που διεξήχθη στις 14.10 με τον τρόπο της "δια περιφοράς", μία επιλογή της Δημοτικής Αρχής,  πήραν μέρος και οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι, παρόλο που οι επικεφαλής τριών δημοτικών παρατάξεων (Καμάς, Τσιρίδης και "Λαϊκή Συσπείρωση") είχαν πριν τη διεξαγωγή εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους για τον "δια περιφοράς" τρόπο. Να προσθέσουμε επίσης πως ο τρόπος αυτός της διεξαγωγής του Δ.Σ για να πραγματοποιηθεί απαιτεί την συμμετοχή των 2/3 του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων. Όμως στο Δήμο Πειραιά, που η δημοτική αρχή είχε προτείνει να γίνει το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20.10 "δια περιφοράς", τελικά δεν πραγματοποιήθηκε κι ο λόγος είναι πως οι Δημοτικές Παρατάξεις «Πειραιάς για Όλους», «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» και «Ανταρσία στο Λιμάνι» συνεπείς με τις αρχές τους αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Μια στάση που την καταλαβαίνουμε και την υποστηρίξαμε με το άρθρο μας στις 12.10 " Ποιος ντρέπεται και ποιος όχι  ". Είναι θέμα πάντως, για ποιους λόγους οι αριστερών καταβολών δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας δείχνουν με τη στάση τους να συμφωνούν με τον επί της ουσίας αντιδημοκρατικό "δια περιφοράς" τρόπο διεξαγωγής των Δ.Σ.

ardernreuters-thumb-largeΌλοι έχουμε επίγνωση πως ως χώρα και ο καθένας μας προσωπικά αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δέκα χρόνια μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που ως ένα μικρό βαθμό τα λύνουμε, όχι όμως τόσο καλά όσο τα δεδομένα και οι συνθήκες επιτρέπουν. Μια παράπλευρη συνέπεια των προβλημάτων που έχουμε φορτωθεί είναι το μικρό ενδιαφέρον που έχουμε για θέματα άλλων χωρών. Λίγο μας ενδιαφέρουν τι συμβαίνει στο εξωτερικό, αν εξαιρέσουμε όσα έγιναν στη Β.Μακεδονία και γίνονται στην Τουρκία και στην Ε.Ε και μας αφορούν άμεσα. Όμως όσα συμβαίνουν στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, πάντα παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα εκείνα τα γεγονότα που μπορούν να μας βάλουν σε κάποιες σκέψεις.

Σελίδα 1 από 194