Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 11:04

Mama? Sin boy x Madclip x Ypo x illeoo

mama1Αυτήν τη στιγμή και μετά από 15 μέρες κυκλοφορίας στο YouTube (από τις οποίες οι 14 στο νούμερο ένα στις τάσεις) το «Mama?» των Sin Boy, MadClip, YΠΟ, Illeoo έχει κάνει 8.3 εκατομμύρια views, αφού πρώτα πέρασε από το νο1 του ελληνικού Spotify – το οποίο διαδέχτηκε ένα μπαράζ από νο1 σε όλες ανεξαιρέτως τις μουσικές πλατφόρμες της Ελλάδας και της Κύπρου.  Κι αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν παίζεται στο ράδιο.

adikapitalismΤην Μεγάλη Τρίτη διάλεξε η Ρένα Δούρου για να συγκαλέσει το ΔΣ του Ενιαίου Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ), οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (ΕΔΣΝΑ), και να εισηγηθεί την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών που "επεξεργάζεται" το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στο ΧΥΤΑ Φυλής από 250.000 τόνους σε 450.000!

ekofΑκούσαμε, κατόπιν προτροπής, αυτή τη συνομιλία του Βαγγέλη Καραμανωλάκη με τον ιστορικό Χρήστο Πουλιάνα στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο, 105,5". Και μας άρεσε. Καλός ρυθμός, σαφείς ερωτήσεις και απαντήσεις κι ένα περιεχόμενο ενδιαφέρον σαν θέμα και ως προσέγγιση. Θυμηθήκαμε κάποια πράματα που τα είχαμε ακούσει από τους πιο μεγάλους και μάθαμε και μερικά που τα αγνοούσαμε. Το θέμα είναι η ΕΚΟΦ, μια ακροδεξιά οργάνωση που έδρασε στα πανεπιστήμια τα χρόνια πριν τη Χούντα. 

panagia parisiwn1Δεν παίζονται…

Στον κεντρικό πύργο της Παναγίας των Παρισίων το νερό έσταζε από την οροφή με αποτέλεσμα να υφίσταται φθορές ο σκελετός της στέγης. Η πέτρινη πρόσοψη είχε υποστεί φθορές εξαιτίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι δυο πλαϊνοί πύργοι στηρίζονταν από υποστυλώματα. Τα περίφημα γλυπτά, από τα οποία τρέχει το νερό, έχουν χάσει την πλαστικότητά τους, η σκαλωσιά προς αυτά, ασυντήρητη, είχε αντικατασταθεί από μια ξύλινη.

Παρακμή...

xristakisΟ επετειακός συλλογικός τόμος που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων σκιαγραφεί μια από τις πιο ανήσυχες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας. Του Θοδωρή Αντωνόπουλου.

Δέκα χρόνια πέρασαν αφότου ο Λεωνίδας Χρηστάκης (Θεσσαλονίκη, 1928 - Αθήνα, 2009) αποδήμησε για τόπους περισσότερο χλοερούς σαν αυτούς που οραματιζόταν, έχοντας πριν αφήσει ανεξίτηλο το «στίγμα» του στην εγχώρια αντικουλτούρα της οποίας υπήρξε ένθερμος προπομπός, εμπνευστής και συνδημιουργός.  

gavrilis16«Οι δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την επίσκεψή του στη Cosco εγείρουν πολλά ερωτηματικά και προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς.
Είναι προφανές ότι το λιμάνι του Πειραιά και ο προσανατολισμός του τις επόμενες δεκαετίες θα επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή όλων των Δήμων του παράκτιου μετώπου. Επίσης, είναι γνωστό ότι η Cosco δεν ήρθε χθες στον Πειραιά.

gavrilis15Κατά καιρούς έχει υπάρξει μεγάλη και δημόσια συζήτηση για το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η συζήτηση αυτή συντηρείται και αναπαράγεται για πολλά χρόνια συχνά με όρους εμπειρισμού. 
Την κατάσταση αυτή και με δεδομένη και αδιαμφισβήτητη τη συστηματική, επί δεκαετίες περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε αναγνωρισμένα και εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια όπως ο «Δημόκριτος», το «Εθνικό Αστεροσκοπείο» και το «ΕΛΚΕΘΕ»,

simetoxiΚαι πέρασε και δεν πέρασε, κατά τη γνώμη μου φυσικά. Και εξηγούμαι. 

Το Καστράκι επί της Κανάρη, είναι μία έκταση 20 στρεμμάτων, στην άκρη της Δραπετσώνας. Βρίσκεται ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης και του καφέ μπαρ Απρόοπτον και έχει μια πολύ όμορφη θέα στο λιμάνι του Πειραιά. Τον χώρο αυτόν τον διεκδικούσε από τον ΟΛΠ ο δήμος Δραπετσώνας για πολλά χρόνια. Τελικά το 2016 παραχωρήθηκε στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, ως μια ακόμα από τις πολλές παράπλευρες ωφέλειες που προέκυψαν στους τέσσερις παραλιμένιους δήμους με την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco. 

racismmomavictore 1Του Γιάννη Γοναρίτη

Τα κρούσματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά και ο ρατσιστικός λόγος εκφράζεται ολοένα και πιο ανοιχτά και επιθετικά, τόσο μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ όσο και μέσω των social media. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες για τη ρατσιστική στροφή του πληθυσμού.

kathim18Μέσα από την υπερπροσφορά εκδόσεων, ντοκιμαντέρ, εκπομπών και αφιερωμάτων γνωρίζουμε τον λαμπερό κόσμο των εστιατορίων και της γαστρονομίας, σπανίως όμως μας προσφέρεται η ευκαιρία να δούμε πίσω από την κουρτίνα. Με το τελευταίο του βιβλίο που έχει τίτλο «Στο εστιατόριο» και υπότιτλο «Η κοινωνία στο πιάτο μας» (μτφρ. Ηλίας Τσιριγκάκης, εκδ. βιβλιοπωλείον της Εστίας), ο Κρίστοφ Ρίμπατ, καθηγητής Αμερικανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Paderborn της Γερμανίας, μας οδηγεί σε μέρη υποφωτισμένα ή και σκοτεινά, μας παρουσιάζει ψηφίδα ψηφίδα τον χώρο του εστιατορίου, μέσα από την ανθρωπογεωγραφία του, τις αντιθέσεις του, τον πλούτο και τη σκληρότητά του.

Σελίδα 1 από 181