Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

siriza2Ότι η ανεργία εξ αιτίας των μέτρων που πάρθηκαν λόγω πανδημίας θα μεγαλώσει σε όλες τις χώρες του κόσμου, θεωρείται πια αναπόφευκτο κακό. Ιδιαίτερα σε χώρες σαν τη δική μας, που έχουν αδύναμη οικονομία και που στηρίζονται σε δάνεια και μονοκαλλιέργειες, τα πράματα θα είναι σκούρα σκούρα. Το θέμα είναι για πόσο χρόνο.

Πέρα από τα αποσπασματικά κι αδύναμα τρέχοντα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρηματιών που πήρε η κυβέρνηση, όλοι καταλαβαίνουν πως αν δεν φτιαχτούν σοβαρά σχέδια με σαφή κατεύθυνση την προστασία των επιχειρήσεων και της μισθωτής εργασίας για τα επόμενα χρόνια, τότε πολλοί θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και θα ζουν τη ζωή τους σαν βάρος.

dimakisΟ κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κατεβαίνει για πολλοστή φορά (και έχοντας επιβαρύνει σοβαρά την υγεία του) σε απεργία πείνας και δίψας. Ζητάει αξιοπρεπή μεταχείριση, τήρηση των δικαιωμάτων του, πρόσβαση στην παιδεία που δικαιούται. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έδωσε πανελλήνιες ενώ ήταν φυλακή, πέρασε στο Πολιτικό της Νομικής και σπουδάζει με επαίνους από τους καθηγητές του και με υποτροφία από το ΙΚΥ.
Θυμάμαι ότι όταν διεκδικούσε το δικαίωμά του για φοίτηση με βραχιολάκι είχα γράψει κάτι εδώ για τον αγώνα του. Μέσα μου σκεφτόμουν τι κράξιμο θα τρώγαμε όσοι συμπαραστεκόμασταν στα αιτήματά του, έτσι και το έσκαγε ή εγκληματούσε ξανά. Πάταγα το κουμπί *δημοσίευση* και έλεγα μέσα μου «μη μας αδειάσεις».

evros3Σ.Δ: Άραγε αυτό το τελευταίο συμβάν στον Έβρο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των γεγονότων που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας για μερικές μέρες και μετά ξεχνιώνται με την ίδια ευκολία που ένας ανοϊκός δεν θυμάται πρόσωπα και πράματα; Γενικά ναι, αλλά ειδικά με την Τουρκία καλύτερα να επιλέξουμε το όχι, μιας και το κάθε μικρό συμβάν είναι μία ψηφίδα που σιγά σιγά φτιάχνει τη μεγάλη εικόνα του μονόδρομου. Κι αν αυτός ο μονόδρομος είναι η τελική ειρηνική επίλυση των διαφορών με την σαλταρισμένη Τουρκία, δίχως φυσικά να παραβιαστεί καμία από τις κόκκινες γραμμές μας, έχει καλώς. Αν όμως όχι; Γι'αυτό τα μικρά συμβάντα με την Τουρκία θα πρέπει να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αλήθειας και να τους δίνουμε σημασία όσο ασήμαντα και αν φαίνονται. Και φυσικά μακρυά από την ευκολία της πατριδοκαπηλίας.

lifo178Σ.Δ: Διαισθητική διαπίστωση. Είναι πολλοί οι πολίτες σε όλον τον κόσμο που κρατούν τις αποστάσεις τους από όσα υποστηρίζουν και πράττουν οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ. Μάλιστα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα θα είναι αισθητά πολλοί περισσότεροι εκείνοι που κατά βάθος θεωρούν ότι στους μονολόγους των κυβερνήσεών τους η αποσιώπηση της αλήθειας και τα ψέμματα τους στα κρίσιμα θέματα είναι ο κανόνας. Κανείς δεν μπορεί να προσάψει σ'αυτούς τους ανθρώπους ότι αυτή είναι μία ανόητη επιλογή, όταν η αξιόπιστη ενημέρωση αποτελεί είδος εν ανεπάρκεια κι όταν οι προσχηματικοί διάλογοι στα περισσότερα κοινοβούλια ακυρώνουν στην πράξη τις προϋποθέσεις του δημοκρατικού βίου. Ποιος μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει ότι έχουν δίκαιο που αρκετοί γήινοι δυσπιστούν. Είναι αυτοί που κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν, ότι  οι πάσης φύσεως εξουσίες, μικρές και μεγάλες, τοπικές και παγκόσμιες,  για τα δικά τους συμφέροντα πάντα, τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες μόνο με υποχρεώσεις και όχι με δικαιώματα. 

tsomidis"Η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αίτια σχετικά με τις έντονες δυσάρεστες οσμές που εμφανίζονται σε συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά
(Δραπετσώνα - Κερατσίνι) και της Ελευσίνας, έχει αναθέσει στο ΕΚΕΦΕ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» την εκπόνηση έρευνας"
Α) Τα πρώτα 2 παραδοτέα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Απομένουν τα Π3, Π4, Π5.
  • α)Το Π3 πρέπει να σας έχει παραδοθεί το Δεκέμβρη του 2019. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ? Θα τα δημοσιεύσετε?
  • β) Για το Π4 του οποίου οι μετρήσεις ολοκληρώνονται τέλος Μαΐου 2020 δεν θα ήταν να ανάγκη να ζητήσετε την επίσπευση του για το λόγο της αίτηση επέκτασης των δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας?
  • γ) Πως μπορούν να επεκτείνουν μια δραστηριότητα για την οποία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους και σοβαρές ενδείξεις ότι βλάπτει την υγεία τους? Δεν θα έπρεπε να την αναστείλουν, να περιμένουν πρώτα τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα του Δημόκριτου και μετά να το φέρουν προς διαβούλευση?

peraikiΣτην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναφέρεται το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος σε σχετικό Δελτίο Τύπου με τίτλο «"Όχι στην Απόρριψη των Βυθοκορημάτων Τοξικού Ιζήματος στη Θάλασσα" Γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής»

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμμετείχε στη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που έγινε στις 20/5 μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος ήταν να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων Επέκτασης στο Λιμάνι του Πειραιά.

cristos-papadimitriou1Σ.Δ: Κι άλλη μία συνέντευξη για τον κορωνοϊό, όταν μάλιστα προχθές εξαγγείλαμε πως τέρμα τα άρθρα για τον Covid-19; Ναι, αλλά είχαμε προσθέσει, εκτός κι αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό. Και η συνέντευξη του Χρίστου Παπαδημητρίου (Αθήνα, 1949) δεν είναι μόνο ότι είναι εξαιρετική, κατά την γνώμη μας φυσικά, αλλά έχει δύο επιπλέον ατού. Το πρώτον είναι πως τον γνωρίσαμε προσωπικά ως ομιλητή σε κάποιες  ημερίδες του "ΘΑΛΗ+Φίλοι" και ιδιαίτερα στην παρουσίαση του logicomix, που συνέγραψε μαζί με τους Α.Δοξιάδη, Α.Παπαδάτο και Α.Di Donna, όπου μας έκανε πολύ καλή εντύπωση.

podilato1Σ.Δ: Αυτούς τους μήνες της καραντίνας και του lockdown πληροφορηθήκαμε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι παραγγελίες και πωλήσεις ποδηλάτων. Καλό αυτό και για τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες ποδηλατάδες, αλλά  προπάντων για τον κόσμο που τα αγόρασε. Άμα μάλιστα αρχίσει να τα χρησιμοποιεί και στις καθημερινές του μετακινήσεις κι όχι μόνο στις βόλτες, αυτό τελικά θα αποβεί καλό όχι μόνο για την υγεία του σώματος και της ενδυνάμωσής τους αλλά θα παίξει ρόλος και στην απασφάλιση της χαρούμενης ελευθερία τους. Να προσθέσουμε επίσης και το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα συμβάλουν οι ποδηλάτες και στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας της πόλης κάτι που συνέβη και τις μέρες της καραντίνας που είχαν περιοριστεί οι μετακινήσεις.

Τις μέρες πάντως της καραντίνας στο λιμάνι του Πειραιά, στους γύρω δρόμους και αργότερα στην περιοχή της ανάπλασης στα Λιπάσματα Δραπετσώνας οι άνθρωποι με ποδήλατα είχαν πολλαπλασιαστεί αισθητά.

olp3ΜΠΕ: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τα νέα έργα που έχει εξαγγείλει ο ΟΛΠ δύο ενδιαφέρουν άμεσα το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Kαι τα δύο όμως αποσύρθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου '19 της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων) ως μη ώριμα. Τα έργα αυτά, που είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν, είναι ο 4ος προβλήτας Container Terminal του Ηρακλέους στον όρμο μπροστά από τον Σκλαβενίτη και η επέκταση του Car Terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας ( naftemporiki.gr : Γιατί η ΕΣΑΛ μπλόκαρε το σχέδιο του ΟΛΠ για επέκταση του ΣΕΜΠΟ ). 

lakis daamianos zarifisΤο άρθρο  "ΕΟΔΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κορωνoϊό -Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, μέτρα προφύλαξης" είναι το πρώτο που αναρτήσαμε στη Σταγόνα στις 26 Φεβρουαρίου που είχε ως θέμα του τον κορωνοϊό, και το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα 20 Μαΐου, 320 συνάνθρωποί μας. Και το δεύτερο, το "Περί κορωναϊού και άλλων «μικροβίων», ή κακός σύμβουλος ο πανικός, του δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Γ.Ιωακειμίδη" οχτώ μέρες μετά, στις 6 Μαρτίου με 213 επισκέψεις.

Εκτός σοβαρού απροόπτου, το τελευταίο το αναρτήσαμε στις 17 Μαΐου και είναι ένα άρθρο με τρεις συνεντεύξεις, οι δύο φαίνονται στον τίτλο του "Οι θυμωμένοι Αριάν Μνουσκίν και Άι Γουέι Γουέι σηκώνουν μπαϊράκι στους διαχειριστές της πανδημίας" και το άνοιξαν μέχρι στιγμής 101 επισκέπτες μας. 

Σελίδα 1 από 175