Γιώργος Τσιρίδης

Γιώργος Τσιρίδης

arunas-zilys

ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO 
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΕΔΕΙΞΕ 

 ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ        ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Χτες (21.10.19) συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το κλίμα ήταν γενικά καλό έως πολύ καλό. Ήταν τριανταοχτώ παρόντες (από το σύνολο 41).
Ομοφωνήσαμε σε ένα ψήφισμα για τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που πλήττει τους εργαζόμενους και τους δήμους.
Συνεχίσαμε συζητώντας το οικονομικό, κυρίως, πρόβλημα του δήμου. Πάλι υπήρχε κλίμα διαλόγου παρά τις διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα.
Ώσπου φτάσαμε στην Παιδεία.

gtsiridis3Ανάπλαση σημαίνει πολεοδόμηση με όρους που θέτει το δημόσιο. Μέσα από αυτούς πραγματοποιούνται επενδύσεις και έργα του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει εισφορά σε γη και σε χρήμα και πολεοδομικό σχέδιο για τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπουν οι νόμοι και που κρατά πολλά χρόνια. Στην περιοχή μας αυτά έγιναν από το 1991 μέχρι το 2008 περίπου. Το μόνο που έμενε ήταν η εφαρμογή τους. Ωστόσο το 2014, με την εκλογή Βρεττάκου, ένα πνεύμα άρνησης επικράτησε.
gth1Σαν αύριο έγινε μια μεγάλη μάχη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τον Γερμανικό στρατό κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το βιβλίο που έχω γράψει με τον Γιώργο Χατζόπουλο κι έχει τίτλο "Από τον Πόντο και τη Μικρασία, στον Πειραιά, εδώ στη Δραπετσώνα"
Πολλοί γνωρίζουν για την μάχη της Ηλεκτρικής. Δεν γνωρίζουν όμως ότι επρόκειτο για ένα διήμερο μαχών και ότι την προηγούμενη μέρα είχε γίναι μια μάχη ΕΛΣΑ-Γερμανών στην Κοπή για την διάσωση του στρατιωτικού εργοστασίου. Όποιος θέλει να μάθει, ας διαβάσει τα ιστορικά στοιχεία που ακολουθούν.
Τίτλος του κεφαλαίου:
anaplasi12Με τον Δήμο Δραπετσώνας ασχολούμαι ελάχιστα ή καθόλου  σε αυτό εδώ το μπλογκ. Μόνο θέματα ιστορίας και ζητήματα σχετικά με την ανάπλαση της πρώην (... κάποτε λέγαμε "τέως" για να δείξουμε ότι τελειώσαμε οριστικά ...) βιομηχανικής ζώνης με κάνουν να γράφω γι αυτόν. Στα καθημερινά δημοτικά δεν βλέπω να χρειάζεται η οποιαδήποτε ανάμιξή μου. Καλά τα πάει η δημοτική αρχή. Αν αυτό οφείλεται στην τύχη της (κανείς πιο τυχερός από αυτήν!) ή στην ικανότητά της (εξαιρετικά ικανή έδειξε τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι) δεν με νοιάζει. Άσπρος γάτος, μαύρος γάτος, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια, λένε οι Κινέζοι. Αφήνω λοιπόν την καθημερινότητα και πιάνω τα μεγάλα, την ανάπλαση.
Στην παραλία των Λιπασμάτων, η τρύπα με τις αρχαίες πέτρες δίπλα στην ... καντίνα(!!!) είναι το Θεμιστόκλειο, ο τύμβος δηλαδή του Θεμιστοκλή, του Αθηναίου στρατηγού, του νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
 
Επειδή κάποιοι ίσως να μην γνωρίζουν τι στοιχεία υπάρχουν επ' αυτού, θα τα εκθέσω σήμερα εν συντομία για να μπορούν όλοι να μάθουν, αν το θέλουν: