Σούζη Παλαιοκώστα

Σούζη Παλαιοκώστα

kois-steliosΤου Γιάννη Πανταζόπουλου. Γεννήθηκα στους πρόποδες του Aγίου Όρους και συγκεκριμένα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Το σπίτι μας είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα. Ένας ξεχωριστός και αμόλυντος τόπος με φυσικό κάλλος, όπου συνυπήρχε το πνευματικό με το κοσμικό στοιχείο. Μεγαλώνοντας στο περιβάλλον της αθωνικής πολιτείας, μυήθηκα στην ασκητική ζωή, γνώρισα τη βυζαντινή τέχνη και αυτό ήταν κάτι που επηρέασε αργότερα τη δουλειά μου. Η σχέση μου με το φως, τους ήχους και τις εικόνες διαμορφώθηκε από τον μοναστηριακό τρόπο ζωής. Ο πατέρας μου είχε αμπέλια στο Άγιο Όρος. Η μητέρα μου, οικιακά. Μάλιστα, το Κόης είναι το επίθετο της μητέρας μου, γιατί, λίγους μήνες πριν γεννηθώ, πέθανε ο παππούς μου, Στέλιος, και όλοι έλεγαν ότι φυσιογνωμικά του έμοιαζα υπερβολικά. Κάπως έτσι απέκτησα το ονοματεπώνυμο του.

lifo262Γιάννης Πανταζόπουλος. Ο Ινδο-αμερικανός συγγραφέας που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές υποστηρίζει ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή μαζικών μεταναστεύσεων που θα επιφέρουν αναταράξεις τόσο στα φτωχότερα στρώματα όσο και στους πλούσιους.

Ο Parag Khanna είναι Ινδο-αμερικανός συγγραφέας και έχει γράψει αρκετά βιβλία σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, την παγκοσμιοποίηση, τον ρόλο κρατών όπως η Κίνα σήμερα σε διεθνές επίπεδο αλλά και με το πώς αυτά διαμορφώνουν τη νέα τάξη, τις διεθνείς σχέσεις και το μέλλον της ανθρωπότητας.

kathimerini73Οι πρώτες επιτυχίες της έρευνας και η πολυετής υπομονή που απαιτείται μέχρι να αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία

Απόστολος Λακασάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ελίζα Κονοφάγου χαμογελούσε κάθε φορά που κοιτούσε το απορημένο βλέμμα μου σε μια περιγραφή της για τις έρευνές της, όπως για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, ενώ με ενθάρρυνε όταν έκανα μια ερώτηση έχοντας κατανοήσει (στοιχειωδώς) τα ιατρικά στοιχεία. «Μια σημαντική δεξιότητα ενός επιστήμονα είναι να μπορεί να μεταδώσει με απλά λόγια τα αποτελέσματα της δουλειάς του για να γίνονται κατανοητά. Με γοητεύει πολύ η ανακάλυψη της αλήθειας. Αλλά και η διαδρομή έχει πολύ ενδιαφέρον μέχρι την επιβεβαίωση και αναγνώριση ενός ερευνητικού αποτελέσματος». 

pandora«Το 10% του παγκοσμίως παραγόμενου πλούτου βρίσκεται σήμερα «κρυμμένο» σε φορολογικούς παραδείσους»

Κλυδωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας προκαλούν οι αποκαλύψεις της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας για τα Pandora Papers, που αποκαλύπτει ότι 35 νυν και πρώην ηγέτες κρατών έχουν καταφύγει σε offshore (υπεράκτιες εταιρείες) για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Την ίδια επιλογή έχουν κάνει 330 υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι: Δεσμούς με υπεράκτιες εταιρείες έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας, της Βραζιλίας και του Πακιστάν, καθώς και πρώην υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Μάλτας. Το ίδιο ισχύει για τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν.

sxedia12Βάζουμε τον πλανήτη στην κούπα μας, ανοίγουμε το πορτοφόλι ενός μύθου, ακούμε την ηχώ, θωρούμε το κλίμα στην αυλή μας, περιηγούμαστε στον οίκο της φαντασίας, κάνουμε την επανάσταση στο άστυ, ασκούμαστε στη σωτηρία, απαλλασσόμαστε από τη σκόνη της αμαρτίας, επιδιδόμαστε σε μια ιερή πάλη.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Οκτωβρίου (τεύχος #93), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

harari-Lifo 25Ένας από τους διασημότερους στοχαστές και ιστορικούς στον κόσμο μιλά στo Γιάννη Πανταζόπουλο με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Democracy Forum και την επικείμενη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Sapiens, μία εικονογραφημένη Ιστορία - Τα θεμέλια του πολιτισμού».

Τα βιβλία του γίνονται παγκόσμια best seller, οι διαλέξεις του είναι περιζήτητες, οι απόψεις του έχουν απήχηση σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο και τα κείμενά του απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Μιλάμε για τον Γιουβάλ Νώε Χαράρι, έναν από τους διασημότερους στοχαστές και ιστορικούς στον κόσμο.

 

lifo256Της Ζωής Παρασίδη. Γεννήθηκα το 1975 στην Όμαχα της Νεμπράσκα, ο μπαμπάς μου είχε ένα ελληνικό εστιατόριο, όπως κι άλλοι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Δεν έζησα όμως εκεί, όταν ήμουν δύο χρονών επιστρέψαμε, μεγάλωσα στο Χαλάνδρι, που τότε είχε πολλές αλάνες, πολλή φύση.

• Ως παιδί ήμουν κάπως αγρίμι, δεν ήμουν πολύ κοινωνική, θυμάμαι ότι δεν μπορούσες να με προσεγγίσεις εύκολα. Τότε έλεγα ότι ήθελα να γίνω πυρηνικός φυσικός ή αστροφυσικός. Όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα, ο μπαμπάς μου εργάστηκε ως μάγειρας στην Ολυμπιακή, του έδιναν τα περιοδικά που είχαν διαβαστεί και χρησιμοποιηθεί στο αεροπλάνο. Μου έφερνε σπίτι το TIME κι εγώ καθόμουν κι έψαχνα φωτογραφίες από το Διάστημα, τις έκοβα και έλεγα ότι θα ταξιδέψω, ότι θα γίνω αστροναύτης. Μετά ήθελα να πάω στην ιατρική.

diadilosi-klima-1Xιλιάδες νέες και νέοι ύψωσαν τα πολύχρωμα πλακάτ τους και βγήκαν σήμερα στους δρόμους όλου του πλανήτη για να διαδηλώσουν κατά της κλιματικής κρίσης.

 Σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση για τον πλανήτη συμμετείχαν και νέοι Έλληνες και Ελληνίδες στην Αθήνα και στη Θεσ/νίκη. Στην Αθήνα – τηρουμένων των μέτρων κατά της Covid-19- η πλατεία Συντάγματος άρχισε να πλημμυρίζει με κόσμο, ιδιαίτερα νέο, από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η πορεία προς το Μοναστηράκι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου παγκόσμιου Έλληνα. Του Μίκη Θεοδωράκη.

cosco30Μετά τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της πόλης για ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελική Αρχή Πειραιά εξαιτίας των ρυπογόνων εργασιών που εκτελούνται από την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Α΄ δημοτικής κοινότητας Πειραιά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας , του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των μνημείων της Πειραϊκής.

abaΜιρέλα Διαλετή. Τα δεδομένα για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι σαφή. Η Σεξουαλική Διαπαιδωγώγηση οδηγεί σε βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στη μείωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), του HIV αλλά και της ακούσιας εγκυμοσύνης. Δεν προωθεί μόνο την ισότητα των φύλων και τη δικαιοσύνη γενικότερα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο προς ασφαλέστερες σεξουαλικές συμπεριφορές καθόλη τη διάρκεια της ζωής, καθυστερεί τις πολύ πρώιμες σεξουαλικές επαφές ανηλίκων και οδηγεί σε συχνότερη χρήση προφυλακτικού και ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης. 

 

Σελίδα 1 από 49