Σούζη Παλαιοκώστα
Έρχεται πάλι εκείνη η ώρα που όλοι θα «χαρούμε» με το Spotify Wrapped
Γιάννης Παπαϊωάνου. Κάθε χρόνο, την ίδια περίπου εποχή, η πανηγυρική ιαχή του “Spotify Wrapped” διαταράσσει τον ψηφιακό μας βίο. Πολύχρωμες κάρτες γεμίζουν το Instagram, το Twitter και το TikTok, σαν μια επιδημία αυτοαναφορικότητας. Το καθιερωμένο ετήσιο «δώρο» της πλατφόρμας, παρουσιάζεται ως προσωπική ανασκόπηση, αλλά μοιάζει περισσότερο με επιτηδευμένο καθρέφτισμα της συλλογικής ματαιοδοξίας μας.
Η αφήγηση είναι απλή: «Κοιτάξτε ποιος είμαι μέσα από τη μουσική μου!». Αλλά ποιος πραγματικά νοιάζεται; Οι καλλιτέχνες και τα τραγούδια που ακούσαμε δεν είναι απλώς μια λίστα.
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χωρίς καμία ντροπή πως η Θεσσαλονίκη έχει "και Μετρό και αρχαία", από το fb
Κυκλοθυμικός: Θα μπορούσε να είχε αποφύγει τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά γνωρίζει καλά πως η μνήμη του κόσμου είναι κοντή και κυρίως, πως στην ουσία οι αρχαιότητες της Βενιζέλου όπως και γενικότερα του μετρό, ενδιέφεραν ελάχιστους ανθρώπους.
Εργάστηκα ως αρχαιολόγος πεδίου στο σταθμό της Δημοκρατίας στον Βαρδάρη την περίοδο 2016-2017.
Υπάρχει μια δόση συγκίνησης όταν αντικρύζεις τον χώρο που εργάστηκες να είναι πλέον λειτουργικός και να έχει πάρει τη μορφή για την οποία προοριζόταν.
Από την άλλη, είναι ακόμα ζωντανή η μνήμη μου για τις εποχές της ανασκαφής, δεν πέρασαν δα και τόσα πολλά χρόνια.
Σε ποιο βωμό θυσιάστηκαν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης; Από το fb
Σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με τo Μετρό Θεσσαλονίκης
Αύριο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, παραδίδεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, που διασχίζει το ιστορικό κέντρο πόλης. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε, ειδικά για τον Σταθμό Βενιζέλου, τα εξής: Ο σταθμός Βενιζέλου θα είναι για πάντα ένας τόπος αρχαιολογικού εγκλήματος για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Η αρχή του τέλους της Big Tech
Μίλτος Τόσκας. Το επόμενο έτος θα είναι το φινάλε της Big Tech». Η κριτική προς τους τεχνολογικούς κολοσσούς έχει γιγαντωθεί, εκφραζόμενη από ένα ετερόκλητο φάσμα που ενώνει αντίπαλα πολιτικά κόμματα, ανθρώπους που ο λόγος τους έχει υψηλή απήχηση στην κοινωνία και τεχνολογικούς ηγέτες, όπως η ισχυρή επενδυτική εταιρεία Y Combinator που συντονίζεται με γίγαντες όπως η a16z διακηρύσσοντας την πίστη της στην «μικρή τεχνολογία» ενάντια στη συγκεντρωτική δύναμη των κυρίαρχων παικτών.
Μισογυνισμός: 4 καθημερινές συμπεριφορές που αποκαλύπτουν την παρουσία του στη ζωή μας
Παναγιώτα - Μαρία Καλύβα. Ο μισογυνισμός είναι ένα φαινόμενο που ακούμε συχνά, όλο και περισσότερο, αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Πρόκειται για την εχθρική ή υποτιμητική στάση απέναντι στις γυναίκες και εκφράζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές και βαθμούς. Αν και φαίνεται ξεκάθαρο, ο μισογυνισμός είναι ένα περίπλοκο κοινωνικό και ψυχολογικό ζήτημα που επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και την ευρύτερη κοινωνία.
Τι είναι ο μισογυνισμός;
Αλλεργία στην κριτική, της Αννέτας Καββαδία
Ήταν ένα περιστατικό που, υποκειμενικά μιλώντας, δεν έτυχε της προβολής που του αντιστοιχούσε. Ο λόγος για την επιδεικτική αποχώρηση των δικαστικών Γεωργίας Αδειλίνη και Ιωάννας Κλάπα από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, την ώρα που μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ιστορία έχει ως εξής: την Παρασκευή 1/11 συνδιοργανώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων, εκδήλωση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία. 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης». Είχε προηγηθεί επετειακή εκδήλωση την προηγούμενη μέρα στο Ζάππειο. Στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Φανί Αρντάν: «Προτιμώ τους αδιάκριτους από τους αδιάφορους»
Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός επιστρέφει στη Λυρική όπου σκηνοθετεί τον συναρπαστικό «Αλέκο» του Ραχμάνινοφ και θυμόμαστε όσα υπέροχα είπε κάποτε στον Θανάση Λάλα.
Η Φανί Αρντάν γεννήθηκε στο Σομίρ της κεντρικής Γαλλίας το 1949. Στην πορεία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, έλαβε μαθήματα υποκριτικής και το 1974 πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι. Το 1981 έκανε αίσθηση πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Φρανσουά Τρυφώ “Η γυναίκα της διπλανής πόρτας”. Στη συνέχεια έγινε σύντροφος του σπουδαίου σκηνοθέτη, απέκτησε μαζί του μια κόρη και πρωταγωνίστησε στο τελευταίο φιλμ της ζωής του “Οπωσδήποτε την Κυριακή” (1983).
Πέθανε ο πολύπλευρος και ξεχωριστός Γιάννης Μπουτάρης
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο Γιάννης Μπουτάρης. Το τελευταίο διάστημα φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως δήμαρχος της πόλης από το 2011 έως το 2019, αφού κέρδισε δύο διαδοχικές δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ από το 2018 είχε αποφασίσει να μην κατέλθει υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές. Από τον Ιανουάριο ήταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα.
Το καλό νέο της εβδομάδας: Έρχεται η Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, δηλαδή θεάτρου, μουσικής και χορού
Τόνια Ζαραβέλια. Όσα τα βασικά που γνωρίζουμε για το σχέδιο νόμου τριών Υπουργείων.
Ένα «πλήρες πλαίσιο» στο μοντέλο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ετοιμάζουν με σύμπραξή τους τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν έναν «ακαδημαϊκό διάδρομο» για τους καλλιτέχνες. Οι ανακοινώσεις για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης (31.10) και το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το πώς θα λειτουργεί το ΑΕΙ, λύνοντας ένα κεντρικό πρόβλημα ηθοποιών, μουσικών και χορευτών: «ρυθμίζοντας με ενιαίο τρόπο το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων».
Η «σχεδία» της διατροφής και της παιδικότητας, από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης
Βρίσκουμε την ουσία στην ετικέτα, γινόμαστε influencers αντί για αστροναύτες, περιηγούμαστε στους τόπους της εγγύτητας, κρατούμε την ημερομηνία, απεγκλωβίζουμε την πρόνοια από τα ερείπια.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου 2024 (τεύχος #127). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης.
«Η ουσία στην ετικέτα». Από προειδοποιητικές ετικέτες έως ειδικοί φόροι επιστρατεύονται, διεθνώς, για την προστασία μας από τα επιβλαβή υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Στον τόπο μας, όμως, απουσιάζουν διατροφικές επισημάνσεις ενημέρωσης των καταναλωτών