Σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα οδήγησε το Τέιλορ* σε κατάθλιψη κι αυτοτραυματισμό. Οι πλατφόρμες αυτές γνωρίζουν ότι μας κάνουν κακό, κι όμως συνεχίζουν να το κάνουν επειδή τους φέρνει κέρδος. Αλλά έχουμε μια ευκαιρία να τους σταματήσουμε: Η πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν είχε υποσχεθεί να απαγορεύσει τα εθιστικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων μέσα στη νέα της θητεία, η οποία τώρα ξεκινάει. Οι κολοσσοί της τεχνολογίας θα βάλουν τα δυνατά τους για να αντισταθούν, γι’ αυτό ας την κάνουμε να ακούσει την επείγουσα έκκλησή μας!
Φίλες και φίλοι, Ένας ακόμα κύκλος μαθημάτων έρχεται στο Mathesis, με θέματα από τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, την Ιστορία, την Πληροφορική και τη Φυσική!
Στον κύκλο αυτόν, θα αναρωτηθούμε τι είναι ηθικά σωστό σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής μας, ξεκινώντας από τις νέες τεχνολογίες και τις έμφυλες σχέσεις και φτάνοντας μέχρι την ηθική στον πόλεμο και την ελευθερία της έκφρασης.
Συνέντευξη του Βασίλη Ρόγγα με την Νάγια Νικολάου, την Χριστίνα Καρακιουλάφη και τον Απόστολο Καψάλη
Ο αείμνηστος δάσκαλος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, περιέγραφε πριν χρόνια αρνητικά τον τρόπο που εκπροσωπούνται τα συμφέροντα των εργαζόμενων και προσπαθούσε να τον συνδέσει με το παραδοσιακά ισχνό κράτος πρόνοιας. Η κομματοκρατία, ο κατακερματισμός, ο σεχταρισμός είναι διαρκή γνωρίσματα του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος που στηρίζεται σε μη μαζικές οργανώσεις.
Ζωή Γεωργούλα. Το ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που διεξήχθη στη Ρόδο από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου, σφράγισε η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, με την παρουσία σειράς υπουργών και άνοιγμα των εργασιών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, αλλά την παράσταση επιχείρησε να κλέψει ο αιφνιδιασμός των δημάρχων από την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, για νέο εκλογικό νόμο. Ωστόσο, δεν δόθηκαν απαντήσεις στην οξεία αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα όσων εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη.
Παντελής Μπουκάλας. Ακριβώς σαράντα χρόνια πριν έτυχε να διαβάσω το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά «ποίημα» που είχε κατασκευαστεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είχε δημοσιευτεί στο περ. «Παρουσία» (τχ. 1, Δεκέμβρης 1984) της Λαϊκής Επιμόρφωσης Νομού Πιερίας, σε μετάφραση της Κάτιας Συκαρά, ειδικευμένης στους κομπιούτερ. Τίτλος του: «Μελανιά καλοκαιριάτικη εικόνα». Το είχα παρουσιάσει στον «Δεκαπενθήμερο Πολίτη» (τχ. 34, 22.2.1985), σε κείμενο με τον τίτλο «Και είπεν ο κομπιούτερ». Ιδού:
Κάθε χρόνο, την προτελευταία νύχτα του Οκτώβρη, σε ένα χωριό ψηλά στο ανατολικό Πήλιο πάνω από την Τσαγκαράδα, έναν οικισμό κρυμμένο σε ένα καταπράσινο λαγκάδι με απότομες πλαγιές, μαυροχώματα χωράφια και δάση από οξιές, συμβαίνει το εξής παράδοξο: μόλις σημάνουν μεσάνυχτα, οι γάτες του χωριού εγκαταλείπουν τις φλοκάτες του τζακιού, τα κεραμίδια των σκεπών και τη θέρμη των καμινάδων, ξεγλιστράνε από σπίτια και αυλές και μαζεύονται στην άκρη του οικισμού, σε μια πέτρινη βρύση όπου όψιμες πυγολαμπίδες κάνουν το νερό να λαμπυρίζει με ζαλισμένα χρώματα.
Παύλος Γεωργιάδης. Η προεδρία Τραμπ, που αρνείται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προσθέσει 4 δισ τόνους παραπάνω εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ έως το 2030 και είναι απίθανο να καταφέρουμε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον στόχο του 1,5°C.
Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μια μερίδα των κοινωνιών μας είναι αρνητές τους????. Θα μας χτυπούν όλους, τους πιο αδύνατους περισσότερο.
Επίμονα και πιεστικά προβλήματα του πλαισίου λειτουργίας των δήμων και της σχέσης τους με το κεντρικό κράτος, τα οποία οδηγούν σε οικονομική αναποτελεσματικότητα, αναδεικνύει το νέο κείμενο πολιτικής του ΚΕΦΙΜ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της ανάλυσης όπως αυτά προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων για την περίοδο 2019-2023 που προέρχονται από την Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης / Κόμβος Διαλειτουργικότητας):
Κάτια Πολυχρόνη. Το πρόβλημα με τη χρήση των emojis ήταν και θα είναι η ασάφεια.
Η χρήση των emojis έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής επικοινωνίας, προσφέροντας έναν νέο τρόπο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών. Κατά κάποιο τρόπο, τα emojis λειτουργούν ως οπτικές μεταφορές, επιτρέποντας στους χρήστες να μεταφέρουν σύνθετα συναισθήματα με τη χρήση απλών εικόνων. Για παράδειγμα, ένα smiley με γυαλιά ηλίου μπορεί να υποδηλώνει «κουλ» στάση, αλλά αυτό το «κουλ» μπορεί να περιλαμβάνει μια ευρεία κλίμακα θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αυτών των οπτικών συμβόλων μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ο Όργουελ αποκαλεί «μπαγιάτικες μεταφορές», καθιστώντας τα κλισέ και ενδεχομένως άχρηστα.
Δικαιοσύνη και ισότητα, ρε! Στην υγειά των φουκαράδων του φορολογούμενου πουρμπουάρ του φρέντο! Στην υγειά των κορόιδων!
Παρακολουθούμε προσεκτικά το μεταβαλλόμενο ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος για να βάλουμε πλυντήρια. Αναλόγως προσεκτικά κοιτάμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, βλέπουμε ότι 25 γραμμάρια δυόσμος κοστίζουν 1,84 ευρώ, το ίδιο και ο βασιλικός· τα προσπερνάμε ζαλισμένοι, θα πάρουμε έτοιμα γλαστράκια από τη λαϊκή. Βρήκαμε καλή φέτα με 8,80 το κιλό, συνεταιρισμού, αλλά είναι στην Ηλιούπολη, μία ώρα κίνηση, βενζίνες…
| |