Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

oaedΚαλπάζει η ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας που κάνουν λόγο για απώλεια 492,9 χιλ. θέσεων πλήρους απασχόλησης το 2020. Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα κατείχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ καταγράφει επίσης την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη ως προς την μείωση των ωρών εργασίας και την έκτη χειρότερη επίδοση ως προς τη μείωση του μέσου μισθού. Η πανδημία έπληξε επιχειρήσεις και εργαζομένους, κλείνοντας ή αναστέλλοντας τη λειτουργία πολλών καταστημάτων και αφήνοντας χωρίς δουλειά κυρίως τους νέους, ηλικίας 15 έως 19 ετών.

norvigiaΣε άλλες χώρες, όπως η δική μας, αλλάζουν τους νόμους για να βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα, στη Νορβηγία, όμως, παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τα ατοπήματα των πολιτικών ηγετών τους.

Η αστυνομία της χώρας επέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, πρόστιμου ύψους 1.900 ευρώ στην πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ*, επειδή είχε παραβιάσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, διοργανώνοντας οικογενειακό πάρτι γενεθλίων. Η αστυνομία κατέληξε σ'αυτήν την απόφαση μετά την ανάκριση και της πρωθυπουργού που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός της αστυνομίας Περ Μόρτεν. Τότε η πρωθυπουργός, δεν είχε δεχτεί κριτική μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας της, Μπεντ Χόιε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν έπρεπε να συμβεί».

kastrinaki 1Το «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη είναι όχι μόνο από τα σπουδαιότερα της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και ένα κείμενο-οδηγός σε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συμβόλων.

Αργυρώ Μποζώνη. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να φανταστεί, όταν διαβάζει στην εφηβεία ή τη νεότητά του το «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, ότι κρατάει ένα βιβλίο που είναι όχι μόνο από τα σπουδαιότερα της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και ένα κείμενο-οδηγός σε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συμβόλων.

Τα ονόματα, οι τόποι και οι πράξεις των ηρώων φωτίζονται και συνδέονται με μύθους και σταθμούς του παγκόσμιου πολιτισμού, δίνουν ένα μικρό κλειδί στον αναγνώστη για να συνεχίσει τη δική του πορεία σε μια προσωπική αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης.

ftoxia1Μαρία Ψαρά. Ενα στα 5 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζει υπό καθεστώς φτώχειας. Το 2019, σχεδόν 18 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη -όχι στην Αφρική- ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι μακρινό, στην Ελλάδα η παιδική φτώχεια ξεπερνά το 30%.

Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θεσμοθετήσει μια «ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά», μια βοήθεια που θα επιχειρήσει να προωθήσει ίσες ευκαιρίες σε ανηλίκους, με τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών.

kp3Το ιδεολογικό στίγμα της επετείου των 200 χρόνων δεν το δίνει το εθνοπατριωτικό φολκλόρ, αλλά δυο φράσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «Βήμα» (21 Μαρτίου 2021): «Αν όμως κάνουμε τον απολογισμό, θα δούμε ότι ξεκινήσαμε ως περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάσαμε 200 χρόνια μετά, να είμαστε η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα στη στενή γειτονιά μας, αλλά και από τις δυναμικότερες της ευρύτερης περιοχής».

«Ποιο άραγε είναι το διακύβευμα για τα επόμενα 100 χρόνια; Οταν λοιπόν ρώτησα τον Στάθη Καλύβα μού απάντησε “Η ευτυχία”. Συμφωνώ. Είναι η ευτυχία ως έννοια που συνδέεται με τον τρόπο που εργαζόμαστε και με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας […] Και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την “ευτυχία” του μέλλοντος».

lifo160Ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι μιας μουσικής σκηνής ενός θεατρικού πολυχώρου, ενός βιβλιοπωλείου και ενός κινηματογράφου αποτιμούν τον χρόνο που έβαλε τον πολιτισμό σε παύση.

Εύα Κολόμβου

AΝ Club

Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε την επόμενη μέρα

Οι τοίχοι του ΑΝ έχουν να πουν αμέτρητες ιστορίες, καθώς έχει χτιστεί με τον ιδρώτα της έκφρασης των μουσικών. Εδώ και έναν χρόνο έχει αδειάσει από ψυχές, συναισθήματα, φωνές, νότες και δημιουργίες και στέκει μόνο, προσδοκώντας την επιστροφή των καλλιτεχνών και όλων όσα το προσδιόρισαν. Για μένα το AΝ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται τις συνθήκες και νιώθει τις ανάγκες των ανθρώπων. Ευελπιστώ να ανοίξουν σύντομα οι πόρτες του, για να αγκαλιάσει ξανά τα χαμόγελα των επισκεπτών του.

margaritis1Του Κ.Β. Κατσουλάρη. Συνέντευξη με τον ιστορικό Γιώργο Μαργαρίτη με αφορμή το βιβλίο του «Ενάντια σε φρούρια και τείχη – 1821 – Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους ιστορικούς, με βασικό πεδίο έρευνας την ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία, αλλά και ειδικότερα την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

 

fb35Αγγέλα Καστρινάκη (Αθήνα,1961), καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας. Αυτά είπα το πρωί στην τελετή αποφοίτησης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (απόσπασμα).
[...] Σήμερα είναι αναγκαίος ένας νέος πατριωτισμός. 200 χρόνια μετά την Επανάσταση έχουμε πολλά να σκεφτούμε και πολλά να πράξουμε. Ο νέος πατριωτισμός είναι οπωσδήποτε αγάπη για την πατρίδα. Γιατί εδώ γεννηθήκαμε και οι άνθρωποί της είναι λίγο σαν συγγενείς μας. Η αγάπη αυτή όμως πρέπει να συμπεριλαμβάνει και όσους ή όσες από ανάγκη ή επιλογή ζουν ανάμεσά μας χωρίς να έχουν την ίδια καταγωγή με μας, αλλά σεβόμενοι τους νόμους της χώρας. Επίσης η αγάπη προς την πατρίδα πρέπει να ακολουθείται από πολλή σύνεση, από γνώση των ορίων, από ορθολογική αντίληψη των δικαιωμάτων που έχουν και τα άλλα κράτη, από ευφυΐα στη διπλωματία. Οι ευφυείς διπλωματικοί χειρισμοί είναι επίσης ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που έδωσε αίσιο πέρας στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

lifo153Θοδωρής Αντωνόπουλος. Μια πολύπλευρη συζήτηση με έναν νέο ιστορικό για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και την ιστορική επιστήμη γενικότερα με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι ιδιαιτερότητες του ξεσηκωμού του '21, ο χαρακτήρας του, οι αφορμές, οι επιρροές, οι διεκδικήσεις, οι αντιθέσεις, η αυτοσυνείδηση των επαναστατημένων, οι περισσότερο ή λιγότερο επιφανείς προσωπικότητες που ξεχωρίζει, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, η διαμόρφωση του μετεπαναστατικού πολιτεύματος και το νόημα που εκτιμά ότι θα όφειλαν να λάβουν οι επετειακοί εορτασμοί των 200 χρόνων τον Μάρτιο του 2021 –«καταλαβαίνω την ανάγκη για εορτασμούς, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα κι επιτακτικά είναι σοβαρή πανεπιστημιακή έρευνα και εξωστρέφεια, ένα "στρίψιμο της βίδας" σαν αυτό του Χένρι Τζέιμς»– ήταν ανάμεσα στα θέματα που έθεσα στον συνομιλητή μου.

lifo151Είναι μόλις 30 ετών και όλοι πιστεύουν ότι η Νοτιοαφρικανή Σουμάγια Βάλι, η μόνη στη λίστα «TIME 100 Next», θα είναι η επόμενη σταρ που θα γνωρίσει ο πλανήτης της αρχιτεκτονικής.

Η νεότερη αρχιτέκτονας στην οποία έχει ανατεθεί περίπτερο στην καρδιά του Λονδίνου, το διάσημο Serpentine, και ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού στούντιο Counterspace με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, περιλαμβάνεται στη λίστα «Time100 Next» των ανθρώπων που «είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία».

Σελίδα 1 από 44