Μανώλης Ροσμαράκης
Το Παρίσι κάνει πετάλι μπροστά, του Orestes Kolokouris, από το fb, για όσους ενδιαφέρονται για ποδηλατοδρόμους, να όπως π.χ οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, και βεβαίως και η κυβέρνηση
Από το έτος 2000 το Παρίσι έχει μεταμορφώσει τους δρόμους του, επεκτείνοντας τις υποδομές ποδηλάτων από 181χλμ σε απίστευτα 1200χλμ το 2024! ???? ???? Τα αποτελέσματα; Περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν δύο τροχούς από τέσσερις, με τα ταξίδια με ποδήλατα να ξεπερνούν πλέον τα ταξίδια με το αυτοκίνητο.
Μεταξύ 2019 και 2022, τα ποδηλατικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 71% και αυτή η τάση επιταχύνεται μόνο -διπλασιάζεται σε μόλις ένα χρόνο μεταξύ Οκτώβρη 2022 και Οκτώβρη 2023! ????
Το Παρίσι αποδεικνύει ότι όταν το φτιάξεις, θα καβαλήσουν! Ας συνεχίσουμε να πιέζουμε για πιο πράσινες, πιο υγιείς πόλεις. ????
Αρκάς: Η «Καλημέρα» για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
O Αρκάς επέλεξε σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, να μας «καλημερίσει» με ένα ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Ο γνωστός σκιτσογράφος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μέσα από τα σχέδιά του θέλει να αναφέρεται στην επικαιρότητα και σε όλα αυτά που συμβαίνουν.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους του ανθρώπου. Ωστόσο μετά από το περιστατικό στο Βόλο με τον άνθρωπο που σκότωνε ζώα, αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν τα αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο.
Mathesis: Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ξεκινούν τα νέα μαθήματά μας
Φίλες και φίλοι,
O νέος κύκλος μαθημάτων του Mathesis ξεκινάει αυτήν τη Δευτέρα στην πλατφόρμα μας!
Στα δύο νέα μαθήματά μας θα μιλήσουμε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα η ζωή στον πλανήτη μας και θα αναζητήσουμε μαζί με τον Ιμμάνουελ Καντ την ελπίδα, το νόημα στη ζωή και το ωραίο στην Τέχνη.
Εννέα ερωτήσεις για τη μνήμη στον «γκουρού» των αναμνήσεων
Ελένη Τζαννάτου. Η μνήμη είναι μια από τις μεγάλες «παθούσες» των καιρών μας. Οι πληροφορίες μάς κατακλύζουν από παντού και εμείς καλούμαστε να τις διαχειριστούμε γρήγορα και επιτυχώς σε κάθε τομέα της ζωής μας, με αποτέλεσμα συχνά το μυαλό μας να «πελαγώνει». Ολοι ξεχνάμε. Πρέπει να ανησυχούμε; Γιατί άλλες αναμνήσεις επανέρχονται και άλλες χάνονται στον χρόνο; Πώς, τελικά, ο τρόπος που θυμόμαστε καθορίζει το ποιοι είμαστε; Με αυτά και με μερικά ακόμα ερωτήματα απευθυνθήκαμε στον Τσάραν Ράνγκαναθ, καθηγητή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Ξέρει πολύ καλά τι θα πει μνήμη, καθώς έχει μελετήσει εκτενώς τους μηχανισμούς της εδώ και 25 χρόνια.
Ο Σέρχιο Μπλάνκο πιστεύει πως οι ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το οριστικό: αλλάζουν, ρέουν, τροποποιούνται, μετασχηματίζονται
Δημήτρης Πάντσος. Ο ουραγουανός συγγραφέας Σέρχιο Μπλάνκο ( Μοντεβιδέο, 1971) που σκίζει στην Αθηναϊκή θεατρική σκηνή με το "Μια Άλλη Θήβα" και «βλέπει» τη μεταφορά του έργου του "Κασσάνδρα" από την ΕΛΣ, μίλησε στην Popaganda για το θέατρο, τη σεξεργασία και την Ελλάδα που γνώρισε.
Σε μια ανώνυμη πόλη -εμπνευσμένη από την Αθήνα των μεταναστών του 2008- μια διεμφυλική γυναίκα, η Κασσάνδρα, είναι προορισμένη να περιπλανιέται τη νύχτα σε αναζήτηση πελατών και να «ενώνει μέσω της μουσικής το τρομερό με το υπέρτατο, το βλάσφημο με το ιερό, το σύγχρονο με το αρχαίο, συνδέοντας τον μύθο με το παρόν». Συνδέει επίσης την αισθητική του δραματουργού με εκείνη του συνθέτη. Του σπουδαίου ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο με τον διακεκριμένο αργεντίνο συνθέτη Πάβλο Ορτίς. Για τη δημιουργία ενός οπερατικού μονολόγου. Μέσα από μια κοινή ανάθεση.
Η «σχεδία» της ψυχικής υγείας και της εργασίας από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης
Ζούμε τις ακροβασίες του μυαλού, μένουμε στη σκηνή της εργασίας, θωρούμε τα τοπία των πνευμάτων, διανέμουμε τα βατ της αλληλεγγύης, παίρνουμε ένα ανασφαλές μεροκάματο.
«Οι ακροβασίες του μυαλού». Ένας δημοσιογράφος και πρώην αιρετός άρχοντας εξηγεί την ανάγκη που ένιωσε να αποκαλύψει τη ζωή του με τη διπολική διαταραχή, θέλοντας, έτσι, να συμβάλει στην άμβλυνση του στίγματος, γιατί θεωρεί πια την ασθένεια «φίλη του», για ποιο λόγο η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής είναι ολέθρια, αλλά και πώς η δημαρχιακή του θητεία λειτούργησε για εκείνον θεραπευτικά. «Κόβοντας τα φάρμακα, τα συμπτώματα θα επανέλθουν εφιαλτικά. Αλλά δεν θέλεις να αποδεχθείς ότι η αρρώστια είναι πιο δυνατή απο σένα», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία» ο κ. Βαγγέλης Μάστορας.
«Χαστούκι» Κομισιόν στην κυβέρνηση: «Φταίτε εσείς για το ακριβό ρεύμα»
Ατυχή κατάληξη είχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να «πετάξει το μπαλάκι» για το ακριβό ρεύμα στις Βρυξέλλες, με την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το μπαλάκι... επιστρέφεται, με πλήρη απόρριψη των ελληνικών επιχειρημάτων. Ουσιαστικά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι πρόβλημα του ακριβού ρεύματος στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφο για τις αιτιάσεις που διαλαμβάνονται στην επιστολή Μητσοτάκη απάντησε με διπλωματική ευγένεια και γενικόλογες αναφορές, καθώς και με ευχολόγια περί της ανάγκης να πέσουν οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, κάτι που επισημαίνεται και στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τι πρέπει να προσέχουμε με τους κωδικούς μας στο ίντερνετ
Μανώλης Ανδριωτάκης. Σε μια εποχή που η ζωή μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ηλεκτρονικά «κλειδιά», χρειάζεται να έχουμε μια προσεκτική στρατηγική για τα password
Εχετε σκεφτεί πόσο ισχυρά είναι τα passwords που χρησιμοποιείτε; Βάσει πρόσφατης έρευνας, οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι το 123456 και το 123456789. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να εξετάσετε εκ νέου αυτό το κρίσιμο στοιχείο της σύγχρονης ζωής;
Έρευνα / 10 επιχειρηματίες με 800 εταιρείες ελέγχουν την ενημέρωση στην Ελλάδα + ένα σταγονίσιο σχόλιο
Σ.Δ. Ένα στοιχείο που με εντυπωσίασε σε αυτήν την διετή δύσκολη έρευνα και στην ολοκλήρωση του άρθρου και της εκδήλωσης είναι ότι τα έφεραν εις πέρας μόνο γυναίκες, και συγκεκριμένα 7 γυναίκες. Αυτονόητο είναι ότι τις βγάζουμε το καπέλο. Και παρόλο που πάνω κάτω έχουμε μία αμυδρή ιδέα ποιοι κινούν τα νήματα στα ΜΜΕ ποιοι καθορίζουν πράματα και διαμορφώνουν καταστάσεις είναι εντυπωσιακό οι ποικίλες διασυνδέσεις που έχουν με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ένα θέμα πάντως ποιοι θέλουν και μπορούν αλλά και πως να διαμορφώσουν ΜΜΕ που θα εκπέμπουν έναν διαφορετικό λόγο από τον συστημικό. Και που το ουσιαστικό θα είναι να βρίσκει ο λόγος αυτός ανταπόκριση από ένα μεγάλο πλήθος που επιθυμεί λύσεις στα προβλήματά του και ικανοποίηση των πραγματικών του αναγκών του, πλήθος που θέλει να αγωνιστεί συλλογικά και αυτοπροσώπως για αυτές.
Η κληρονομιά της Μεταπολίτευσης στην παιδεία είναι η στρεβλή αντίληψη πως ό,τι μας ζορίζει είναι απορριπτέο· η πεποίθηση πως ό,τι μας θέτει όρια θέλει το κακό μας
Αρης Αλεξανδρής. Ο πανικός που προκλήθηκε σε σεβαστή μερίδα κόσμου από τις 11 αλλαγές που εισάγει στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας είναι απότοκο μιας μεταπολιτευτικής ψυχολογίας στασιμότητας, με την οποία, παραδόξως, σχεδόν καθόλου δεν καταπιάστηκε ο δημόσιος διάλογος αυτή την τόσο συμβολική επετειακή χρονιά (50 χρόνια Μεταπολίτευση, 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ). Μέτρα όπως η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, η επαναφορά των τριήμερων και πενθήμερων αποβολών και η αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των απουσιών θεωρήθηκαν σκληρά, άδικα, οριακά απάνθρωπα,