Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

trikala2MikeStilkeyΜε δελτίο Τύπου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ενημερώνει για την κίνησή της κατά το έτος 2018.

Παραθέτουμε μερικούς αριθμούς:

Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό 18.551.

Επισκέψεις στο αναγνωστήριο: 18.324.

Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990. Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964.

Χρήστες Η/Υ: 5.338. Δανεισθέντα βιβλία: 36.778. Σύνολο χρηστών: 44.167.

Νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά: 837. Νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη ΔΒΤ και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α'/θμια και Β'/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ,

Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ.α.): 1.455. Σύνολο νέων τίτλων βιβλίων: 1.741.

pireas-farasakiaΔωρεάν χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης, στους κηδεμόνες των κατοικίδιων προσφέρει ο Δήμος Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τις ακαθαρσίες των σκύλων σε πλατείες, πάρκα και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.  

Τα φαρασάκια, που αποτελούν παγκόσμια πατέντα μαζέματος των ακαθαρσιών σκύλων (ΝΟ ΚΑΚΑ), έχουν τοποθετηθεί σε μεταλλικά κουτιά, σε 30 κεντρικά σημεία στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες της πόλης.  

lifo50Στην ταινία animation της Pixar "Inside Out" το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής παίζεται μέσα στο κεφάλι της Riley εκεί που τα πέντε βασικά ανθρώπινα συναισθήματα -η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η αηδία και ο θυμός- ρυθμίζουν τη συμπεριφορά της. Όταν το φιλμ βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, ωστόσο ο σκηνοθέτης είχε παραδεχθεί ότι είχε μετανιώσει που δεν αναφέρθηκε σε ακόμη ένα, σ' αυτό που περιγράφει η γερμανική λέξη Schadenfreude και περιγράφει τη... χαιρεκακία.   

kathim8Ο Πίτερ Φράνκοπαν (1971) είναι καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το έργο του δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, ωστόσο η οπτική γωνία του, εκείνη δηλαδή ενός κόσμου σε μετάβαση από τη Δύση προς την αναδυόμενη Ανατολή, θα ενδιέφερε σίγουρα πολλούς. Κλείσαμε αυτή τη συνέντευξη μετά σχεδόν μιάμιση ώρα συνομιλίας μέσω Skype.

Η ματιά του δεν είναι γεωπολιτική, είναι ουσιαστικά ιστορική και έχει ως βάση την πεποίθηση ότι ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος είναι βαθύτατα διασυνδεδεμένος. Η «δυσκολία ανάγνωσης» του εξαιρετικά ευανάγνωστου έργου του Φράνκοπαν αγγίζει περισσότερο όποιον θεωρεί εαυτόν Δυτικό με την ευρύτερη έννοια. Ωστόσο, η ιστορική αισιοδοξία του προσγειώνει. Διότι, τελικά, με όρους μέτρησης ανθρώπινων χρόνων, τι σημασία έχει πώς θα είναι ο κόσμος σε 20, 30 ή 50 χρόνια;                                                                                                                                          Βασίλης Νέδος. 

lifo40Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Νέο Ηράκλειο, απ' όπου δεν έφυγα ποτέ. Οι γονείς μου ήταν ένα αταίριαστο ζευγάρι της μεσαίας τάξης ‒ο πατέρας μου δούλευε στο τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ και η μητέρα μου ήταν εργαλειοδότρια σε χειρουργείο‒ και στο σπίτι μου πάντα υπήρχε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Έμαθα να ζω με την οικογενειακή ταραχή και κατάλαβα σχετικά γρήγορα ότι θα έπρεπε να μάθω να διαχειρίζομαι τα άλυτα των σχέσεων που με καθορίζουν. Ήμουν παιδί κοινωνικό και εξωστρεφές και περισσότερο απ' όλα μου άρεσε να απαντάω στα «γιατί». Τουλάχιστον προσπαθούσα.

brexitΟι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν απόψε με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία για το  Brexit που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.  

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν.   Ήδη τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ιστορική και ταπεινωτική ήττα της Μέι και για αποτέλεσμα πανωλεθρία.   Εκπρόσωπος της Μέι έσπευσε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ξεκαθαρίσει πως η πρωθυπουργός δεν παραιτείται.

cosco2Στη λύση της Διαιτησίας, εφ’ όσον υπάρξει και άλλη καθυστέρηση στην έγκριση του master plan του ΟΛΠ προσανατολίζεται η Cosco, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινέζικη εταιρεία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση προσφυγής στη Διαιτησία, προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για το λιμάνι του Πειραιά καθώς θεωρεί πως η έγκρισή του καθυστερεί αδικαιολόγητα.

autodioikisiΜόλις ανοίξεις μία συζήτηση για την ανάγκη των οπτικών ινών, των 5G δικτύων, των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, της συστοιχίας από αισθητήρες όλων των ειδών, των drones (UAV) και όλων των υποδομών που θα πρέπει να έχει ο δήμος για να μπορέσει να περάσει στην σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι δήμοι εγκαταλείπουν την όποια προσπάθεια.
Λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα τα οποία οφείλουν να απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι.

kathim7«Καινοτομία θα πει να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, να σκέφτεσαι αλλιώς, να έχεις τη δύναμη και το κουράγιο να ανοίξεις νέους δρόμους». Με αυτή τη φράση ένας επιστήμονας χημικός του ΕΜΠ, μάς περιγράφει μπροστά από το εκθεσιακό περίπτερο της ομάδας του στο Ζάππειο τι σημαίνει για εκείνον η προσπάθεια να φέρει κάτι νέο στο επιχειρείν. Ο Δημήτρης Τσιμογιάννης, μαζί με ακόμη δύο συνεργάτες του, ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια να παρασκευάζουν νέες πρώτες ύλες από ελληνικά αρωματικά φυτά για τρόφιμα και καλλυντικά, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα αυτών των προϊόντων και να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ιδρυσαν την NFA και κατάφεραν με αρκετή επιμονή να δημιουργήσουν το πρώτο πελατολόγιο.

ets3Το 2018 ήταν η χρονιά που, ενώ παγιωνόταν το 4ο Μνημόνιο, η χώρα, σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα, βγήκε από τα μνημόνια.

Το 2018 ήταν η χρονιά που, ενώ ο αυταρχισμός και η αποδόμηση της Ε.Ε. παγιώνονταν, η Ευρώπη, σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα, ξέφυγε από την κρίση.

Αντίθετα με την προπαγάνδα, η πραγματικότητα ορίζεται ως εκείνο που δεν εξαφανίζεται όταν πάψουμε να πιστεύουμε σε αυτό. Οταν μάλιστα η επίσημη προπαγάνδα εκτοξεύεται έτη φωτός μακριά από την πραγματικότητα, τότε καταλαβαίνουμε ότι το καθεστώς που παράγει αυτή την προπαγάνδα πλήττεται από πραγματικά υπαρξιακή κρίση.

Σελίδα 1 από 30