Κώστας Καζαμιάκης

Κώστας Καζαμιάκης

«Προτιμώ τα ξύλινα άλογα που έπαιζα ως παιδί, από τα άλογα του Παρθενώνα», έλεγε ο περίφημος ζωγράφος, για να προσθέσει όμως μελετώντας τον ναό: «Ολα τα έχουν κάνει αυτοί οι δαιμόνιοι Έλληνες» - Δείτε τα έργα του δίπλα δίπλα με περίφημα ανάγλυφα.

Μικρό απαλό, λιτό και όμορφο ταινιάκι animation 13', απόλυτα αρμονικό με την ταπεινότητα που πρέπει να υπάρχει παντού αλλά αυτή όλο και χάνεται.
Αφού η ταπεινότητα είναι εκ Θεού γιατί δεν την αποδέχεται ο άνθρωπος;
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 14:42

Καλεμκερείον

image0013Τα χιλιάδες αυτοκίνητα και οι δεκάδες πεζοί που αντικρίζουν καθημερινά την γκρίζα πρόσοψη του ισόγειου λαϊκού κτίσματος που στέκει παραπονεμένο στην οδό Πλαταιών 38, στο Μεταξουργείο, δεν υποπτεύονται τι κρύβει στους σκολιούς διαδρόμους και στις χαμηλοτάβανες εγκαταστάσεις του. Πρόκειται για το τελευταίο ελληνικό «Καλεμκερείον», δηλαδή το εργαστήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Σταμπωτών Μαντηλιών Κεφαλής. Αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού -αντί περίπου 100.000.000 δραχμών, όταν ίσχυε ακόμη το ελληνικό νόμισμα
και έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. 
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 21:26

Έλα να πούμε ψέματα

Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα.

Τρίτο της σειράς « Στις γραμμές του μύθου και της ιστορίας»

1.    Αθώοι και φταίχτες, 2004, 586 σελ.

2.    Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ, 2010, 567 σελ.

3.    Έλα να πούμε ψέματα, 2014, 664 σελ.

Ο κάθε τίτλος είναι μια πύλη  που μας οδηγεί στο μνημειακό κτίσμα του μυθιστορήματος.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η εθνική μας κληρονομιά, είναι το κληροδότημα μας, είναι η "προίκα" μας  από τις περασμένες γενιές, που με σωστή διαχείριση και συντήρηση,  την παραδίδουμε  στις επόμενες γενιές.

…Ο βουβός χορός, γύρω από το νεκρό, κρατά το νήμα της κρητικοπούλας, της Αριάδνης και αρχίζει από τους πρώτους ανθρώπους του νησιού, που χόρευαν στις τελετές τους, περνά από τους χορούς των Κουρητών της εποχής του Μίνωα και του αδελφού του Ραδάμανθυ- κριτή στον κάτω κόσμο- φτάνει στην Κρητική Αναγέννηση του Χορτάτζη του Κορνάρου και του Θεοτοκόπουλου και μέσω του καπετάν Μιχάλη φτάνει στις εκατόμβες του κρητικού λαού στη Γερμανική κατοχή