Φώτης  Νυχτολέας

Φώτης Νυχτολέας

athinorama48Δημήτρης Αντωνόπουλος. Η φετινή ήταν η πιο σημαδιακή τελετή απονομής των World’s 50 Best Restaurants, ανάμεσα στις πάμπολλες που έχω παρακολουθήσει. Οι περισσότεροι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της διεθνούς γαστρονομίας βρέθηκαν και πάλι μαζί ύστερα από δύο χρόνια πανδημικής απομόνωσης, και η χαρά, ο ενθουσιασμός και η ελπίδα ήταν έκδηλα. Ήταν όμως και η πιο καλοοργανωμένη απονομή, με την πανέμορφη Αμβέρσα να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις στα ιστορικά της κτίρια.

lifo261Τα 11 επαγγέλματα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 - 2019 παρουσιάζει μελέτη του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα επαγγέλματα αυτά αμείβονται και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο.

Αναλυτικά, τα επαγγέλματα:

Τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας,

Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο,

Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών,

Υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών,

Πωλητές,

skulos tempo24.gr Σήμερα, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Για πολλούς όμως από 'μας αυτή η μέρα θα συνδέεται πάντα με την απώλεια του αγαπημένου μας φίλου. Ένα γράμμα στον δικό μου Ρούμπυ, που μας άφησε για κάποιον σκυλοπαράδεισο τον Ιούλιο του 2020.

Λουίζα Σολομών-ΠάνταΣου ψιθύρισα “θα γυρίσω”, όπως έκανα κάθε φορά που άνοιγα την πόρτα του σπιτιού για να φύγω, γιατί ήθελα να το ακούς και να χαίρεσαι. Κι ας ήξερα πως αυτήν τη φορά δεν θα γυρνούσα. Ήσουν καταπονημένος, τα ποδαράκια σου σε είχαν προδώσει – το ίδιο και οι δυνάμεις σου. Ο πόνος και η λύπη ήταν σκιαγραφημένα στα μάτια σου τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, διώξαμε τον πόνο μακριά, σήμερα κοιμήθηκες, δίπλα στη μπαλίτσα σου, για να βρεθείς εκεί που δεν θα πονάς πια. Εκεί που θα μπορείς να παίζεις χαρούμενος και δυνατός, χωρίς να υποφέρεις.

mosxos giannisΟι φήμες της τελευταίας εβδομάδας που ήθελαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου επιβεβαιώθηκαν και επισήμως με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και σκηνοθέτης υψηλών επιδόσεων ο Γιάννης Μόσχος θα βρίσκεται τα επόμενα τρία χρόνια στο τιμόνι του πρώτου θεάτρου της χώρας. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη των Γιάννη Χουβαρδά και Τάσου Μπαντή και από το 2002, τη χρονιά που ξεκίνησε να σκηνοθετεί, έχει τραβήξει την προσοχή για τόσο με τις επιλογές των σύγχρονων κυρίως έργων που καταγράφουν την πραγματικότητα των σχέσεων σήμερα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο «μπαίνει» στο σύμπαν του συγγραφέα.

coronoios28“Αργά ή γρήγορα θα κολλήσουμε όλοι”, έγραφα σε αυτήν εδώ τη στήλη στις 17 του περασμένου Ιουλίου. “Ο SARS-Cov-2 πάει, μας ξέφυγε”, έγραφα στις 28 του Αυγούστου, “αργά ή γρήγορα θα τον κολλήσουμε όλοι”. Με αυτό ως δεδομένο, λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και η ώρα για ένα τέτοιο άρθρο. Σε αυτό, γραμμένο την έβδομη ημέρα της υποχρεωτικής καραντίνας μου, θα σας πω το βασικό συμπέρασμα από την εμπειρία μου με τον κορωνονοϊό. Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της επιστημονικής έρευνας στην εποχή μας.

athensvoice9Ο Γιώργος Θεοχάρης, πρόεδρος της SOS ΙΑΤΡΟΙ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα μιλάει για την Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική και όχι μόνο.

Γνωρίζω τον Γιώργο Θεοχάρη «εξ απαλών ονύχων» διότι υπήρξαμε συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Με συνδέει μαζί του μια διαχρονική φιλία-έως των ημερών μας-ενώ επιπλέον τον θεωρώ πνευματικό συνοδοιπόρο και συνομιλητή. Πάντα τον θαύμαζα για το ταλέντο του να οσμίζεται και να υιοθετεί την πρωτοπορία είτε αυτή συντελείται στην ιατρική, είτε στην λογοτεχνία, είτε στην φιλοσοφία, είτε στην ακόμα πιο δύσκολη τέχνη του «Ευ Ζειν». Είναι ένα εξαιρετικά ανοιχτόμυαλο - σε διαρκή εγρήγορση - πνεύμα με πλούσια και πολυεπίπεδη μόρφωση.

kathimerini67Οι ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από τα συμπτώματά τους, λένε οι πρωτοπόροι Ντίπακ Τσόπρα και Ρούντολφ Τάνζι«Από τότε που ο Ντίπακ Τσόπρα επιχείρησε μια σύνθεση της σοφίας της Απω Ανατολής με τη δυτική επιστήμη, η προσέγγισή του απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τασούλα Επτακοίλη. Το βιβλίο «Ο θεραπευτικός εαυτός», αν και δεν είναι παρά ένα ακόμα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, προτείνει μια φιλοσοφία ζωής που υπερβαίνει τις συμβουλές για την καλή διατροφή, τη σωματική άσκηση και την καταπολέμηση του άγχους. Απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο από τον οποίο διαφεύγει το αυτονόητο: η διάκριση μεταξύ αυτού που είναι σημαντικό και αυτού που δεν είναι.

lifo239Βασιλική Σιούτη. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ένας πραγματικός εθελοντής με σημαντική προσφορά, μας μιλά για την εμπειρία του, τα εμπόδια που συναντά ο εθελοντισμός στην Ελλάδα και όλα όσα πεισματικά εξακολουθούν να μη διορθώνονται. Ήταν παρών στην πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, όπως και στις φετινές φωτιές, καθώς μαζί με άλλους εθελοντές κατάφεραν να σβήσουν πριν λίγες μέρες εν τη γενέσει της μια εστία φωτιάς στον Μαραθώνα. Τον βρήκαμε να συντονίζει εθελοντές από την Αυστρία που ήρθαν στη χώρα μας για να βοηθήσουν. 

lifo231Η σιγή τής φύσης, η ευλογία τού να μην ακούγεται τίποτα ανθρωπογενές, γίνεται όλο και πιο σπάνια σε ένα κόσμο που ομφαλοσκοπεί στην καθημερινότητα, στροβιλιζόμενος στα άγχη και τις υποχρεώσεις. 

Η βοή των ανθρωπογενών θορύβων ακούγεται ακόμη και στις εσχατιές των πιο απομακρυσμένων εθνικών πάρκων και τα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού. Κι αυτό δεν είναι επουσιώδες, λένε οι επιστήμονες. 

varoufakis gianis brian enoΔημήτρης Κανελλόπουλος. Ο γκουρού της άμπιεντ, πριν από τη μεγάλη συναυλία του στο Ηρώδειο την Τετάρτη 4 Αυγούστου μαζί με τον αδελφό του Ρότζερ, περνάει λίγες ημέρες διακοπών με τον στενό του φίλο, πρώην υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 -κι εμείς στήνουμε αυτί.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ζήσουμε στο Ηρώδειο μια πραγματικά μεγάλη συναυλία: παίζουν τα αδέλφια Brian και Roger Eno. Είναι συναυλία που σου διαμορφώνει το πρόγραμμα των διακοπών. Δεν μπορεί να λείπεις την ημέρα αυτή από την Αθήνα, σας μιλάω σε προσωπικό επίπεδο. Ο Brian και ο Roger Eno θα εμφανιστούν ζωντανά για πρώτη φορά μαζί και μιλάμε για ένα μουσικό γεγονός που προκάλεσε και το ενδιαφέρον πολύ κόσμου από το εξωτερικό. Δεν ξέρω πόσα εισιτήρια έχουν απομείνει ακόμα, γι' αυτό σπεύσατε.

Ο μέγας Brian Eno, λοιπόν. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πού κολλάει ο Γιάνης; Είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι, τις μέρες που θα είναι εδώ ο Βρετανός μουσικός, θα τις περάσει στην Αίγινα. «Χαλαρώνουμε, καβαλάμε τη “Βεντέτα” (το φοβερό φουσκωτό μας) με προορισμό τη Μονή, την Κυρά ή τα Διαπόρια, κολυμπάμε, καταλήγουμε στην ίδια πάντα ταβέρνα πάνω στο νερό και μετά, το βράδυ, κουβεντιάζουμε μέχρι τελικής πτώσεως», λέει για το σύνηθες πρόγραμμά τους στο νησί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

• Πώς είναι, αλήθεια, να είσαι φίλος με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, παγκοσμίως;

Την πρώτη φορά που πήγαμε για ένα κρασί -στο Λονδίνο ήταν-, του εκμυστηρεύτηκα ότι αυτό που συνέβαινε ήταν σουρεαλιστική εμπειρία για μένα. Εδειχνε να απορεί. Τότε, του αφηγήθηκα πως, ένα απόγευμα Παρασκευής, το 1975, πήρα δύο λεωφορεία να πάω κάπου στα Πατήσια, επειδή είχα ακούσει ότι υπήρχε ένα δισκάδικο που είχε φέρει δύο (2!) «κομμάτια εισαγωγής» (για όποιον θυμάται) του νέου του τότε δίσκου «Another Green World». «Πού να φανταστώ», του είπα, «καθώς αγόραζα τον έναν από τους δύο εκείνους δίσκους, και κινούσα για το σπίτι ανυπομονώντας να τον βάλω στο πικάπ, ότι κάποια μέρα θα έπινα κρασί μαζί σου;».

• Και πώς αντέδρασε;

Τον είδα να… κοκκινίζει! Το δέος ξάφνου εξαφανίστηκε και, πολύ σύντομα, το αντικατέστησε η θαλπωρή που νιώθεις όταν βρίσκεσαι μ’ έναν καλό φίλο.

• Τι σου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στον Brian Eno;

Η βαθιά, αναλυτική σκέψη του. Είτε μιλάει για τέχνη είτε σχολιάζει τη μελιτζανοσαλάτα που τρώμε είτε προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κέρδισε το Brexit, η σκέψη του είναι σαν λέιζερ: τρυπά την επιφάνεια και πηγαίνει κατευθείαν στην κρυφή ουσία. Παράλληλα, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία σε μια φιλία, είναι ο πιο γλυκός άνθρωπος που μπορείς να φανταστείς.

• Δεν μας είχε συνηθίσει, πάντως, ο Brian Eno να μιλάει πολιτικά. Δημοσίως. Πώς τα κατάφερες;

Δεν χρειάστηκε η παραμικρή προσπάθεια. Πολιτικολογούμε ακατάσχετα. Για τα πάντα. Ξεκινώντας από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ε.Ε., πολύ γρήγορα επεκτεινόμαστε στο Παλαιστινιακό, στον Μπάιντεν, μέχρι και για τα τεκταινόμενα στην Ινδία του Μόντι και το συνέδριο του ΚΚ της Κίνας.

• Κλασικές πολιτικές συζητήσεις δηλαδή;

Αυτό που ίσως κάνει τις πολιτικές συζητήσεις μας να διαφέρουν από άλλες πολιτικές συζητήσεις είναι ο τρόπος που τις ανακατεύουμε με τα περί τέχνης, μουσικής, τεχνολογίας κ.λπ.

• Παράδειγμα;

Παραδείγματος χάριν, ένα βράδυ καθόμασταν κι ακούγαμε τραγούδια που έπαιζε στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ανόι (της πρωτεύουσας του κομμουνιστικού Βόρειου Βιετνάμ) και τα συγκρίναμε μ’ εκείνα του σταθμού της Σαϊγκόν (πρωτεύουσας του αμερικανοκρατούμενου Νότιου Βιετνάμ), πασχίζοντας να εξαγάγουμε πολιτικά συμπεράσματα!

Ούτως ή άλλως, έχετε και κοινή πολιτική δράση...

Δεν θα ξεχάσω την ίδρυση του DiEM25, το 2016 στο Βερολίνο, όταν ο Μπράιαν (που είναι από τους συνιδρυτές του κινήματος) έκλεισε την ομιλία του παρακινώντας τον κόσμο μας να εργαστεί σκληρά, με τα αμίμητα λόγια: «αρχίστε να μαγειρεύετε. Η συνταγή θα σταλεί αργότερα!».

• Είδα προχθές μια διαδικτυακή συζήτηση που είχατε με τον Brian Eno, τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd και τον Κεν Λόουτς. Εντυπωσιακό να είναι όλοι αυτοί μαζί...

Τιμητικό για μένα είναι σίγουρα, καθώς και οι τρεις ήταν ήρωές μου πολύ πριν τους γνωρίσω. Ομως, εξηγείται σε κάποιον βαθμό από τις κοινές εμπειρίες μας ως σοσιαλιστών που στη Βρετανία της δεκαετίας του '70 και του '80 υπέστημεν την ίδια συντριπτική ήττα στα χέρια του θατσερισμού, χωρίς ποτέ να το βάλουμε κάτω. Οποιος και να 'ναι ο λόγος, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση η ένταξη σ’ αυτή την παρέα όπου αλληλο-στηριζόμαστε για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι, όπως δεν υπάρχει τελική νίκη, δεν υπάρχει ούτε τελική ήττα.

• Εχω δει πώς σε αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό, από τα ΜΜΕ έως τα βιβλιοπωλεία -στο κεντρικό Λονδίνο αντικρίζαμε «πύργους» με τα βιβλία σου σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Oxford Street. Νιώθεις μια πικρία σε σχέση με την αντιμετώπισή σου στην Ελλάδα, τουλάχιστον από τα ΜΜΕ;

Πικρία νιώθεις μόνο αν δεν καταλαβαίνεις τους λόγους ενός τέτοιου φαινομένου. Εν προκειμένω, κατανοώ πλήρως τους λόγους που τα εγχώρια ΜΜΕ είναι ταγμένα στη δολοφονία του χαρακτήρα μου: Οντας πτωχευμένα, ανήκουν σε ολιγάρχες που αντλούν «ρευστότητα» από την τρόικα. Αν έλεγαν κάτι καλό για μένα, τότε μόνο θα ανησυχούσα.

• Και ο κόσμος στους δρόμους;

Ετσι κι αλλιώς, παρά τα ΜΜΕ, κάθε φορά που βγαίνω στον δρόμο, κάποιος ή κάποια θα με πλησιάσει να μου πει κάτι για κάποιο βιβλίο μου. Αυτό μου αρκεί.

Πηγή:  efsyn.gr  

Σ.Δ  Luciano Pavarotti, Brian Eno, Bono, The Edge - Miss Sarajevo (Live)  

Brian Eno - By This River  

Brian Eno - An Ending  

Σελίδα 1 από 43