Φώτης  Νυχτολέας

Φώτης Νυχτολέας

olafaq19Μαρία Κατσουνάκη: 'Ανοδος Ακροδεξιάς, μεγάλη αποχή. Ενα δίπτυχο διόλου αισιόδοξο για την Ευρώπη. Μήνυμα ή χαβαλές; Τιμωρητικό αποτέλεσμα για το σύστημα ή χαλαρή ψήφος; Οργή ή στροφή σε έναν όλο και περισσότερο επιθετικό συντηρητισμό; Ποιος μπορεί να χρεώσει, με ασφάλεια, μόνο στη μετανάστευση ή στο Διαδίκτυο ή στη woke κουλτούρα τη στροφή των ψηφοφόρων (όσων, τουλάχιστον, συμμετείχαν στις ευρωεκλογές) στην άκρα Δεξιά;

bos1Την εποχή των παχιών αγελάδων, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δούλευα στο ραδιόφωνο του Αντέννα. Είχα καθημερινή πρωινή εκπομπή. Μαζί με τον προικισμένο ραδιοφωνάνθρωπο Βασίλη Αδαμόπουλο. Όποτε φιλοξενούσαμε κάποιον πολιτικό, δια ζώσης ή από τηλεφώνου, του υπέβαλα την εξής ερώτηση: "Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα;" Όλοι τους απαντούσαν με ασάφειες, με εκθέσεις ιδεών επιπέδου πρώτης γυμνασίου. "Τι τους ρωτάς;" χαμογελούσε ο Βασίλης, που είναι πιο της πιάτσας από εμένα. "Να επανακλεγούν καίγονται οι άνθρωποι. Να γίνουν ή να παραμείνουν κυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δουν στην ώρα τους…" Η φράση "κυβερνάν εστίν προβλέπειν" επιβεβαιώθηκε κατά τον οδυνηρότερο τρόπο. Όταν έφτασε η "ώρα τους", το 2009, ήταν πλέον πολύ αργά. Τρέχαμε με τα χίλια προς τη χρεοκοπία. 

olafaq15Aνακοινώθηκαν οι βραβευμένες ακτές, μαρίνες και σκάφη του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2024. Η Χαλκιδική αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με 95 βραβευμένες ακτές, ενώ η Ρόδος ακολουθεί με 54.

Η Κρήτη καταγράφει 38 βραβευμένες ακτές στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, 22 στο Ρέθυμνο, 35 στο Ηράκλειο και 50 στο Λασίθι, συνολικά 145 βραβευμένες παραλίες στο νησί.

viomeΤο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Συνεργατικής ΒΙΟΜΕ έκλεισε τα έντεκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και στις 17 και 18 Μαΐου γιόρτασαν όλοι μαζί τη συνέχεια ενός εγχειρήματος μοναδικού στην Ευρώπη, στο χώρο του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου.

Στηρίζουμε την απεξάρτηση των εργαζομένων από αφεντικά, απαγκίστρωση από ιεραρχίες και ανισότητες στην εργασία. Χρησιμοποιούμε φυσικά και οικολογικά καθαριστικά και προϊόντα περιποίησης που φτιάχνονται με μεράκι και συνέπεια 11 χρόνων από τους εργάτες της.

17 Μαΐου: Σπύρος Γραμμένος, Grup Yorum, Θάνος Σαρίγγελος & Qualia, Χρήστος Σαββάκης

ets10Νίκος Ξυδάκης. Η Ακρόπολη-Bollywood είναι η πιο ζωντανή απεικόνιση της Ελλάδας σήμερα: μια κακομοίρα, συφοριασμένη υπερήλιξ που επαιτεί και ξιπάζεται.

 Αλευρωμένοι κομπάρσοι με χιτώνες και πέδιλα στην Ακρόπολη-Bollywood. Ινδοί πλούσιοι λέγεται ότι πλήρωσαν διχίλιαρο έκαστος (εγράφη ότι ήσαν καμιά διακοσαριά και μπήκαν από την έξοδο) γι’ αυτό το ταμπλό βιβάν, που υποκρούεται από παιάνες, ίσως και διασκευές του «Καρδιά μου καημένη» και θρήνων της Ναργκίς, όλα παιγμένα μπριόζικα από τα χάλκινα της μπιγκ μπαντ που βρέθηκε στον Βράχο.

Σάββατο, 18 Μαΐου 2024 12:53

Αλλάζει ο κόσμος με μία μπάλα

epoxiΜάκης Διόγος. Ο Βασίλης Κωστάκης δίνει τη δική του οπτική για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία

 «Όπως προσπαθεί να δείξει το βιβλίο μέσω παραδειγμάτων, στο ποδόσφαιρο μπορούμε να προβάρουμε μονοπάτια προς έναν άλλον κόσμο. Συνεπώς αν καταφέρουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε και την κοινωνία».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Βασίλη Κωστάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδόσεις Διόπτρα) και μέλους της συλλογικότητας AnotherFootball.org ο οποίος μίλησε στην «Εποχή».

afrikanikiΓιάννης Δεβετζόγλου. Ειδικές οδηγίες προφύλαξης από την αφρικανική σκόνη για τους μαθητές των σχολείων εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ. Τι προβλέπουν.

Καθώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε την Πέμπτη και πάλι τον ουρανό και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με επικίνδυνα σωματίδια, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ειδικές οδηγίες για τους μαθητές στα σχολεία, στην περίπτωση που η σκόνη παραμείνει έως και τη Δευτέρα, οπότε και οι μαθητές επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα.

Ειδικότερα για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Σ.Δ. Στ'αλήθεια θα'θελα να ακούσω/μάθω περιπτώσεις που την ίδια ιατρική λεβεντιά την δείχνουν και για τα "φακελλάκια", αυτή την μάστιγα όπου μπορεί να τύχει ιατρικής περίθαλψης όποιος έχει λεφτά. Αν δε για την αντιμετώπισή της ενεργοποιηθεί και η όποια κυβέρνηση, τότε ένα είναι το βέβαιο, κάνουμε σαν κοινωνία ένα βήμα προς το καλύτερο στο θέμα της υγείας.

Ντάνι Βέργου. Μπλόκο σε απογευματινό, επί πληρωμή χειρουργείο, που είχε προγραμματιστεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για επείγον περιστατικό καρκίνου του παγκρέατος έβαλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, απαιτώντας να γίνει δωρεάν το πρωί, όπως κι έγινε, και μάλιστα μία μέρα νωρίτερα!ets4

Οι υγειονομικοί απαντούν καθημερινά αγωνιστικά από κάθε άκρη της χώρας στην κυβέρνηση για τα πολυδιαφημισμένα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, υποστηρίζοντας τους αρρώστους τους που κι αυτοί έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη στους σχεδιασμούς της Ν.Δ., καθώς ούτε έχουν ούτε θέλουν να τα πληρώσουν.

olafaq4Στημένα παιχνίδια, δηλητηριάσεις και κατάρες είναι μερικές από τις θεωρίες συνομωσίας που στοιχειώνουν αθλητές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Σε κάθε άθλημα, σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν οπαδοί που δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα την ήττα και θεωρούν ότι κάτι διαφορετικό από την ικανότητα και την τύχη στέρησε την νίκη την αγαπημένη τους ομάδα ή παίκτη. Η ιδέα ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει στα παρασκήνια, ότι αόρατες, ισχυρές δυνάμεις καθορίζουν τις καταστάσεις και υπόγειες συνεννοήσεις αλλάζουν τον ρου των πραγμάτων, μπορούν έυκολα να δικαιολογήσουν καταστάσεις που δε μας αρέσουν ή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. 

strakΤασούλα Καραϊσκάκη. Ο Στρακ κέρδισε το βραβείο John Bates Clark, το πιο διάσημο βραβείο που απονέμεται από την Αμερικανική Οικονομική Ενωση σε νέους Αμερικανούς οικονομολόγους.

O ελληνικής καταγωγής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Φίλιπ Στρακ, κέρδισε το βραβείο John Bates Clark, το πιο διάσημο βραβείο που απονέμεται από την Αμερικανική Οικονομική Ενωση σε νέους Αμερικανούς οικονομολόγους.

Σελίδα 1 από 58