Τρύφων Μπεκετιάδης

Τρύφων Μπεκετιάδης

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 19:33

Τα Bραβεία Bιβλίου Public 2021

public1Το Public, φέρνοντας για μία ακόμη χρονιά κοντά συγγραφείς, εκδότες και αναγνωστικό κοινό, ανακοινώνει τους νικητές των 8ων Βραβείων Βιβλίου Public, όπως προέκυψαν έπειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία στο www.publicbookawards.gr. Οι 182.354 αναγνώστες που έλαβαν μέρος στη διαδικασία επιλογής απέδειξαν ότι η αξία του πολιτισμού και η αγάπη για το βιβλίο παραμένουν αξίες αναλλοίωτες, ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας!
Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2021 συμμετείχαν 2.200 βιβλία1.600 συγγραφείς και 130 εκδότες.

Σ.Δ. Τις δύο πρώτες φορές τσίμπησα και ψήφισα σ'αυτήν την ψηφοφορία του public. Δεν το ξαναέκανα. Απλά ένιωσα πως ήταν αδύνατο να επιλέξω έτσι ώστε να έχει κάποιο νόημα όταν εγώ είχα διαβάσει κάθε χρονιά ελάχιστα από τα προτεινόμενα που ήταν πάρα πολλά. Οπότε αν τηρούνται από όλους οι στοιχειώδεις κανόνες στην ουσία υπερψηφίζονται αυτά που είναι τα πιο ευπώληπτα. Και να πω επίσης πως όποτε έχω τσιμπήσει το δόλωμα των βραβευμένων έργων σπανίως μου έχει βγει σε καλό και ένας λόγος είναι πως ακόμα και τα σοβαρά βραβεία απηχούν έναν μέσο όρο που θα'ναι τυχαίο αν σ'αυτόν ανήκεις κι εσύ. 

slpr23Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καταδικάζει ρητά τον Ερντογάν και τον Τατάρ για τις εξαγγελίες σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο ΟΗΕ αναβαθμίζει την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς μιλάει ρητά για καταδίκη και όχι απλώς για «βαθιά ανησυχία».

vivlio-rikarΑργύρης Φασούλας*. Ολες οι παραδόσεις, τα ήθη, τα «πρέπει» που εμποδίζουν την ακώλυτη ατομική έκφραση, το απεριόριστο ξεδίπλωμα του εαυτού, πρέπει να αφανιστούν αυτοστιγμεί!

Με το βιβλίο «Η Λυρική Γενιά: Δοκίμιο για τη ζωή και το έργο των πρώτων baby boomers» του Φρανσουά Ρικάρ οι εκδόσεις «Μάγμα» δημιουργούν μια παράδοση. Αν και μετράνε μόλις 3 χρόνια εκδοτικής ζωής, μοιάζει να έχουν αναλάβει το δύσκολο χρέος να συστήσουν στο ελληνικό κοινό μια πλευρά του δυτικού στοχασμού σε μεγάλο βαθμό αγνοημένη.

lifo213M. Hulot. Το «Hoodrich» του νεαρού ράπερ από το Ζεφύρι μπορεί να ξεσηκώσει στα κλαμπ, αλλά αποτελεί και ένα ηχητικό ντοκουμέντο των γκετοποιημένων προαστίων στην Αθήνα σήμερα.

Αν ήταν ράπερ από το νότιο Παρίσι ή το Χάκνεϊ του Λονδίνου, το πιο πιθανό είναι ότι η μουσική του θα συνόδευε σκηνές από σειρές crime όπως το «Top Boy», χαρίζοντάς τους cult status, ή να ακουγόταν στους τίτλους ταινιών για την άγρια ζωή στα προάστια. Αν παρακολουθείς από την οθόνη τη σκληρή πλευρά της πόλης, τα ναρκωτικά, η ρατσιστική βία και ο αγώνας για επιβίωση σε έναν κόσμο γεμάτο αδικία και οργή είναι cool –πάντα ήταν cool οι ταινίες και οι σειρές–, όταν όμως ένας ράπερ ασχολείται με τους νέους ανθρώπους που δεν είναι προνομιούχοι, περιγράφοντας τις ίδιες εικόνες στα προάστια της Αθήνας, μιλώντας την ίδια γλώσσα, είναι «βρομόστομος και χυδαίος».

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 18:27

COVID-19: το αλφαβητάρι των παραλλαγών

ets35Σπύρος Μανουσέλης. Εδώ και έναν μήνα, ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις ονόματα όπως π.χ. η «βρετανική» παραλλαγή του κορονοϊού, που, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομάζεται «Αλφα», ή η «αφρικανική» παραλλαγή που ονομάζεται πια «Βήτα», ενώ η «ινδική» παραλλαγή πρέπει να ονομάζεται «Δέλτα». Οι πιο πρόσφατες και εξελιγμένες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ μεταδίδονται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με τους αρχικούς κορονοϊούς, δεν αποτελούν απαραίτητα μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή των ξενιστών τους, τουλάχιστον όσων δεν ανήκουν στις πιο ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες. Πάντως, η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, ενώ ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, τείνει ήδη να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στη Βρετανία, την Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

ets31Σπύρος Μανουσέλης: Ο δρ Β. Ζουμπουρλής επιβεβαιώνει την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόβλεψη ότι η ανθρωπότητα έχει ήδη εισέλθει σε μία «εποχή πανδημιών» (age of pandemics), που παρουσιάσαμε αναλυτικά στα τελευταία μας άρθρα. Ενα αμφίβολα δυστοπικό σενάριο για το μέλλον, που, ωστόσο, δικαιολογείται από τις κραυγαλέες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τις βαθύτατες υγειονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών

● «Εύχομαι η επιστήμη να έχει σύντομα μία πιο σαφή εικόνα για την προέλευση του κορονοϊού και για τον ενδιάμεσο ξενιστή, αν υπήρξε, μεταξύ νυχτερίδας και ανθρώπου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την απάντηση μπορεί να τη δώσει η επιστήμη και όχι οι μυστικές υπηρεσίες», υποστηρίζει.

lifo205Θοδωρής Αντωνόπουλος.

«Σκληρός Αλβανός στη μεζονέτα της κτηνωδίας», «Ξεσκονίζουν Γεωργιανό για τη δολοφονία»,«Σεσημασμένοι αλλοδαποί οι δολοφόνοι στα Γλυκά Νερά», «Ο ανεξέλεγκτος λαθροεποικισμός επιφέρει ασύλληπτη βαρβαρότητα και εισαγόμενη εγκληματικότητα».

Τέσσερα ενδεικτικά πρωτοσέλιδα που αυτούσια ή σε παραλλαγές έπαιξαν στα περισσότερα κανάλια και αναπαρήχθησαν στη νιοστή στα σόσιαλ μίντια δημιουργώντας κλίμα λίγο προτού ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, σύζυγος της μόλις 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, ομολογήσει το αποτρόπαιο και λεπτομερώς σχεδιασμένο έγκλημα που διέπραξε, μπροστά μάλιστα στο μωρό τους που δεν έχει καν χρονίσει.

incomeΈνα πείραμα μεγάλης κλίμακας ξεκινά στη Γερμανία, προκειμένου να μελετηθεί εμπειρικά αν και πώς η απροϋπόθετη και κανονική καταβολή ενός ποσού έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, το έργο αποβλέπει στη μελέτη των ψυχολογικών και οικονομικών συμπεριφορών που συνδέονται με το (καθολικό ή απροϋπόθετο) Βασικό Εισόδημα. 

Στο πείραμα συμμετέχουν 122 άτομα, στα οποία θα καταβάλλονται 1.200 ευρώ μηνιαίως, δίχως προϋποθέσεις, επί 3 χρόνια. Αν θέλουν, θα μπορούν παράλληλα να εργάζονται.

Ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών, οι συμμετέχοντες ανήκουν στη μεσαία τάξη και ζουν μόνοι, και επελέγησαν τυχαία από 2.000.000 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή στη διεξαγωγή της μελέτης. 

ets26Μικέλα Χαρτουλάρη. Γιατί πρέπει να μας αφορά ως αναγνώστες και αναγνώστριες το τάδε ή το δείνα βιβλίο; Αυτή τη διερώτηση είχε πυξίδα ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στην 30χρονη διαδρομή του στο πεδίο της λογοτεχνικής κριτικής από τις σελίδες του «Σχολιαστή» (1984-88), της «Ελευθεροτυπίας» (1989-91), και των «Νέων» (1992-93, 1996-2017). Ηθελε οι βιβλιοκριτικές του να δίνουν ερεθίσματα για έναν ευρύτερο εποικοδομητικό διάλογο ή και για αντιπαραθέσεις ιδεών. Να μην προσλαμβάνεται η λογοτεχνία ως υπόθεση κλειστών αναγνωστικών κοινοτήτων, κάτι που σήμερα –το σημειώνει– μοιάζει να την απειλεί.

 Με την ίδια διερώτηση ξεκίνησε και η συζήτησή μας, αφού το καινούργιο του βιβλίο, με τον μεταφορικό τίτλο «Η ελιά και η φλαμουριά. Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974-2020» (εκδ. Πατάκης), είναι ένα οξυδερκές και διαυγές δοκίμιο που κινείται πέρα από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις και τις στενά τεχνικές κριτικές και διαβάζεται όχι σαν λογοτεχνικός κανόνας αλλά σαν ερεθιστικό μυθιστόρημα.

lifo187«Απροετοίμαστο στο BBC και γενικώς...» χαρακτήρισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη που εμφανίστηκε στην εκπομπή HardTalk του BBC.

Ο παρουσιαστής Στίβεν Σακούρ, γνωστός για τις «δύσκολες» ερωτήσεις στους καλεσμένους του, έκανε στον Χάρη Θεοχάρη μερικές πιεστικές ερωτήσεις για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα αλλά και την επιλογή της Βρετανίας να μην την συμπεριλάβει στη λίστα με τις «πράσινες» χώρες. 

Σελίδα 1 από 38