Τρύφων Μπεκετιάδης

Τρύφων Μπεκετιάδης

Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 18:45

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

athinorama1Σπύρος Παπαγεωργίου, διευθυντής του MBike. Διακοπές ίσον ξεγνοιασιά, φύση, άσκηση, χαρά, κέφι, διάλειμμα από την καθημερινότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους –και μερικούς ακόμα– αξίζει φέτος να δοκιμάσετε τις διακοπές με ποδήλατο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για άλλον ποδηλατικές διακοπές είναι να διασχίσει την Ευρώπη κάνοντας 100 χιλιόμετρα την ημέρα, για άλλον να βάλει το ποδήλατό του στο καράβι και να πάει να εξερευνήσει την Αίγινα, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς θα νοικιάσουν ένα, όπου κι αν πάνε.

newsΈνας χρηστικός οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες

H μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει οδηγήσει, σε διεθνές επίπεδο, σε αύξηση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης. Απάτες που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εξαπατηθούν.

Απάτη SIM Swapping (αντικατάσταση/αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου)

fthonosΣήμερα, ο φθόνος έχει αποκτήσει βαθύτερο υπαρξιακό περιεχόμενο και ισχυρισμούς δήθεν υψηλής διανόησης

Σώτη Τριανταφύλου. Αν κάποιος φίλος γνωρίζει επιτυχία, κάτι πεθαίνει μέσα μου,» ομολογούσε ο Γκορ Βιντάλ. Aλλά, ευτυχώς για όλους μας, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες πικρίες, ούτε τα ίδια ελαττώματα: πράγματι, μερικοί καταναλώνουν πολλή ενέργεια στον φθόνο ― ίσως γι’ αυτό εξαντλούν το απόθεμά τους και δεν είναι όσο δημιουργικοί θα μπορούσαν να είναι. Σε μικρές κοινότητες, σε μικρές χώρες σαν τη δική μας, ο φθόνος δεν είναι ισχυρότερος απ’ ό,τι αλλού: είναι μονάχα γελοιωδέστερος. Αν έχω καταλάβει καλά, στα social media, τα οποία, κατά τη γνώμη μου (την όχι και τόσο ταπεινή), υπονομεύουν τη δημοκρατία και τις ηθικές αξίες, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φθόνος ― ο οποίος διαχέεται μαζί με συκοφαντίες που θεωρούνται «γνώμη»· γνώμη καθόλου ταπεινή και προστατευμένη από τη σύγχρονη αμηχανία η οποία περιβάλλει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

lifo24Χριστίνα Γαλανοπούλου: Ο διακεκριμένος Πειραιώτης chef μιλά στο LIFO.gr για το «Σχεδία Home», την κουλτούρα του φαγητού και την πρόκληση της μη πρόσβασης κοινωνικών ομάδων σε αυτό, τη στιγμή που κατακλυζόμαστε από ορολογίες, τεχνικές και πανάκριβα υλικά. 

Καταλαβαίνω ότι έφτασε, πριν ακόμη τον δω, γιατί βλέπω τα παιδιά που σερβίρουν καφέ στην μπάρα, να χαμογελάνε. Μπαίνει στο «Σχεδία Home» φουριόζος, αλλά ευδιάθετος, ακριβώς όπως τον έχουμε στο μυαλό μας από την τηλεόραση. Λευτέρης Λαζάρου, 58 χρόνια μάγειρας, Βαρούλκο, διακρίσεις, αστέρι Michelin, τηλεόραση, συνεργασίες, αλλά η πατρική αύρα να σκεπάζει τα υπόλοιπα. Όταν αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στο project του «Σχεδία Home» όλοι ήξεραν ότι το κάνει ολόψυχα, λίγοι φαντάστηκαν πόσο μακριά είχε σκοπό να φτάσει για να το στηρίξει.

lifo22ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ μας δείχνουν ανιστόρητους. Δεν ξέρω πόσο τις χρειαζόμασταν. Προσωπικά, απλώς συζητώντας με φίλους ή, για πολλά χρόνια, κάνοντας την αυτοκριτική μου, έχω καταλάβει ότι από Ιστορία δεν ξέρουμε τα στοιχειώδη.

Το πρόβλημα ξεκινάει απ' το σχολείο. Το μάθημα της Ιστορίας είναι για τα μπάζα. Τα βιβλία συνήθως ζέχνουν εθνικισμό και αγιογραφίες προσώπων. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται σαν ήρωες σε κακή ελληνική ταινία, όχι ως προσωπικότητες με ηρωικές και μικροπρεπείς στιγμές. Ημερομηνίες, τοπωνύμια, ατέλειωτες μάχες, «χαλάνε» το κεφάλι των μαθητών. Η προσέγγιση είναι μίζερα περιορισμένη σε ό,τι αφορά δήθεν πολύ άμεσα τη χώρα (λες και γίνεται να καταλάβεις τι συμβαίνει σε μια χώρα, χωρίς να μελετήσεις τι συμβαίνει γενικότερα τη συγκεκριμένη περίοδο).

lifo21Γιάννης Πανταζόπουλος. Πέντε διακεκριμένα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας - Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Νίκος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας University of Missouri, St. Louis (UMSL), Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Παν. Πελοποννήσου και γραμματέας σύνταξης της Νέας Εστίας -  αναλύουν στη LiFO την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

LIFO10Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.  

«Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία.», δήλωσε στο LiFO.gr η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων.  

mosxoforosΟι επιμελητές και οι υπεύθυνοι εννέα μεγάλων μουσείων της πόλης, που ανοίγουν ξανά από τη Δευτέρα 15/6, επιλέγουν ένα εμβληματικό έκθεμα από τις μόνιμες συλλογές τους, που αξίζει να ανακαλύψουμε εκ νέου. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ το έργο ο ΜΟΣΧΟΦΟΡΟΣ. Γύρω στο 570 π.Χ., μάρμαρο Υμηττού (άγαλμα) 

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας το έργο "Η καμηλοπάρδαλη" στην είσοδο του μουσείου, από την Δρ. Μαρία Δημάκη, υπεύθυνη Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μουσείο Κεραμεικού, το έργο "Ο μαρμάρινος ταύρος" από τον περίβολο του Διονυσίου του Κολλυτέως, από τον Λεωνίδα Κ. Μπουρνιά, υπεύθυνο του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Κεραμεικού. 

eilish«Κάνουμε υποθέσεις για τους ανθρώπους πάνω στο μέγεθος του σώματός τους και αποφασίζουμε ποιοι είναι και τι αξίζουν» αναφέρει η Billie Eilish στο βίντεο

Κείμενο: ελc team

Στο επίσημο κανάλι της στο YouTube ανέβασε η Μπίλλι Άιλις ( Λός Άντζελες, 2001) ένα βίντεο 3,5 λεπτών με τίτλο “Not My Responsibility”, το οποίο αποτελεί δήλωση ενάντια στο body-shaming, την κριτική δηλαδή που ασκείται όσον αφορά διαφορετικούς σωματότυπους. Το βίντεο είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση από την τελευταία παγκόσμια περιοδεία της “Where Do We Go?”, όπου είχε προβληθεί για πρώτη φορά.


Στο βίντεο, παραγωγής Billie Eilish, η τραγουδίστρια εμφανίζεται μόνη της στο σκοτάδι με σκούρα ρούχα, τα οποία αφαιρεί, όσο βυθίζεται στο νερό. Παράλληλα, ακούγεται η ίδια να μιλάει ενάντια στους επικριτές για το σώμα της: «Με γνωρίζετε; Με γνωρίζετε στην πραγματικότητα; Έχετε απόψεις για τις απόψεις μου, για τη μουσική μου, για τα ρούχα μου, για το σώμα μου. […] Θα με θέλατε μικρότερη; Πιο αδύναμη; Πιο ήπιων τόνων; Πιο ψηλή; Θα με θέλατε σιωπηλή; Οι ώμοι μου σας προκαλούν; Το στήθος μου; Είμαι το στομάχι μου; Οι γοφοί μου; Δεν είναι το σώμα με το οποίο γεννήθηκα αυτό που θέλατε;»

Και προχωρώντας τον λόγο της στην κοινωνική διάσταση του body-shaming, ακούγεται να λέει: «Κάνουμε υποθέσεις για τους ανθρώπους πάνω στο μέγεθος του σώματός τους και αποφασίζουμε ποιοι είναι και τι αξίζουν. […] Είναι η αξία μου βασισμένη μόνο στην υπόθεσή σας; Ή μήπως η γνώμη σας για μένα δεν είναι ευθύνη μου;»

 Πριν το βίντεο, πέντε τραγούδια της Μπίλλι Άιλις με εκατομμύρια επισκέπτες

Mahogany Session     all the good girls go to hell     bad guy    bury a friend    when the party's over  

 

koutsolelosΗθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε και ζει στην Καλλιθέα. Σε μια σαρωτική ανακεφαλαίωση όσων έζησε και ζήσαμε, μιλά στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για την άθλια εργασιακή κατάσταση στον χώρο του θεάτρου, την ψεύτικη ομοθυμία των καλλιτεχνών, τις νέες απαγορεύσεις της πανδημίας και την πεζή, τρομακτική ζωή γύρω απ' το Ίντερνετ.

Από τότε που με θυμάμαι μένω στην Καλλιθέα. Εκεί μεγάλωσα, εκεί είναι το πατρικό μου, αλλά δεν της έχω κάποια ιδιαίτερη εκτίμηση, είναι μια μάλλον αδιάφορη περιοχή. Κατά τα άλλα, θα με δεις στα Πετράλωνα, θα με δεις ακόμα συχνότερα στα Εξάρχεια, που, παρότι κι εκεί θα συναντήσεις γραφικότητες και μαλακίες, συγκριτικά με άλλες συνοικίες παραμένει Νο1 με διαφορά, πώς να το κάνουμε!

Σελίδα 1 από 33