Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 18:11

Πρασινίζουμε τις ταράτσες, από το eco ζην, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος σήμερα, η 5 Ιουνίου. Μια μέρα που καθιερώθηκε το 1972, όταν ο Ο.Η.Ε., επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, θεώρησε απαραίτητο τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των ανθρώπων και των κυβερνήσεών τους για τη διάσωση της Γης..

 

 Στις περισσσότερες περιοχές και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, την τελευταία δεκαετία τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν. Τα οικολογικά κινήματα, οι πράσινοι και οι φίλοι τους, έχουν χάσει την αρχική τους ζωντάνια και δυναμική και δυσκολεύονται να στήσουν γέφυρες και να πλέξουν δεσμούς με τα πλατειά στρώματα των κοινωνιών όπου δρουν. Το ευφυές αρχικό μότο τους , "σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά" δεν φαίνεται να συγκινεί τόσους όσους απαιτούν οι σημερινές καταστάσεις. Αυτή η αρχική ορμή που τους έβαλε με ένταση στην πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα της Ευρώπης, τις δεκαετίες '80 και '90, σα να έχει ξεθυμάνει. Τότε ήταν, που μετά από σκληρές και διαρκείας μάχες που έδωσαν σε πολλές περιοχές, κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους του κόσμου πάνω τους. Σε κάποιες χώρες, ιδιαίτερα της βόρειας Ευρώπης, τόσο για την αντιμετώπιση των πυρηνικών σταθμών ενέργειας, όσο και για τα φαινόμενα του θερμοκηπίου και της μόλυνσης της Γης, κατάφεραν να εισέλθουν και στις τοπικές κυβερνήσεις και να περάσουν μια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών νόμων.

Το ρεζουμέ είναι πως μετά από σαράντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτικά πράγματα πολλών κρατών, η οικολογική συνείδηση έχει μία δυναμική που δεν επιτρέπει εύκολα σε όλους τους νόμους και τις επενδύσεις να περνάνε δίχως αντιστάσεις. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά και κινητοποιείται εύκολα. Πολλές φορές καταφέρνει να κερδίσει μάχες που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια αφιέρωση κάνουμε σήμερα. Σήμερα που η κρίση, η ανεργία και τα μνημόνια μας συσκοτίζουν το μυαλό και δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε και τα άλλα σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο της κοινωνίας μας, αλλά και όλου του πλανήτη. Ένα άρθρο/πρόταση είναι η επιλογή μας,  που αναφέρεται στις πράσινες ταράτσες. Έχουν τη σημασία τους αυτά τα άρθρα, ιδιαίτερα σε κοινωνίες σαν τις δικές μας, όπου η κεντρική εξουσία, αλλά και οι τοπικές, σπανίως δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα θέματα του περιβάλλοντος, του πράσινου και της ποιότητας της ζωής μας. Συνήθως είναι αναίσθητες γι'αυτά τα θέματα και κινούνται προς την κατεύθυνση που επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα και μια νοοτροπία που κυριαρχεί στον τόπο μας. Αυτή που δίνει μικρή σημασία για όσα πράγματα αφορούν την ποιότητα, την αισθητική και την λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου. 

Οι πράσινες ταράτσες - που εν σμικρύνσει μπορεί να είναι και βεράντες -  δεν είναι μόνο ότι αρκετά εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν τόσο σε δημόσια και δημοτικά κτίρια όσο και σε ιδιωτικά. Το πιο βασικό είναι πως οι πράσινες ταράτσες έχουν τόσα οφέλη και για τον ιδιοκτήτη τους , αλλά και για όλους τους γύρω, που δεν σου περνάνε εύκολα από το μυαλό. Πατώντας εδώ θα σας ανοίξει ένα σχετικό κι ενδιαφέρον άρθρο και μακάρι να μας ανοίξει η όρεξη για να φτιάξουμε και μεις τη δική μας πράσινη ταράτσα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 19:01

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση