Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 18:35

Και στη Δανία το σεξ χωρίς συναίνεση θα θεωρείται βιασμός

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pressproject 5jpgΈπειτα από πολλά χρόνια εκστρατείας από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ομάδες επιζησάντων, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει επιτέλους και με νόμο ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία μέχρι τώρα είναι σπάνιες. Ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές. Το 2017 καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη 24.000 γυναίκες που βίωσαν βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Από αυτές μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Κι από εκείνες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, μόλις 535 κατέληξαν σε διώξεις και μόνο 94 σε καταδίκες.

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, όχι μόνο για τις αγωνίστριες που πάλευαν διαρκώς και πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ημέρα, αλλά και για όλους και όλες στη Δανία. Ένας νόμος περί συναίνεσης που συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα θέσει τη Δανία ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις επιζήσασες από βιασμούς και για την πραγματική ισότητα των φύλων», δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών, Anna Błuś. 

«Η νέα νομοθεσία πρέπει να αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι ο βιασμός και να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν απαιτείται σωματική βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός. Ακόμα και σε μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους, η συναίνεση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.»

Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hækkerup, δεσμεύτηκε να «μεταβεί από ένα σύστημα όπου έπρεπε αναγκαστικά να υπήρχε βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός, προς ένα σύστημα συναίνεσης. Είναι βιασμός αν το άτομο δεν συναινέσει.»

«Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει επίσης τη νοοτροπία των ανθρώπων, συνεπώς αυτή η δέσμευση της δανικής κυβέρνησης είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Anna Błuś.

«Ανυπομονούμε τώρα να δούμε το κείμενο του νόμου και να ακούσουμε πώς προτίθενται οι αρχές να αμφισβητήσουν τους μύθους περί βιασμού και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το φύλο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί θεσμική και κοινωνική αλλαγή, καθώς και μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη σεξουαλική συναίνεση. Είμαστε βέβαιοι ότι, με επικεφαλής τις επιζήσασες, η Δανία μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.»

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, η Δανία θα είναι η δέκατη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τροποποιήσει επίσης τη νομοθεσία για να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός.

Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία είναι σπάνιες και ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές. Από τις 24.000 γυναίκες που καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη ότι βίωσαν βιασμό ή απόπειρα βιασμού το 2017, μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Από αυτές τις περιπτώσεις, μόλις 535 κατέληξαν σε διώξεις και μόνο 94 σε καταδίκες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 19:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση