Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 15:29

Τελείωσε η διαβούλευση για το νέο Εθνικό Σχέδιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ως δήμος μας αφορά άμεσα και τώρα τι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

esdaΤον Δεκέμβριο του '15 ψηφίστηκε από τη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρησης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ), σχέδιο που διαμόρφωσε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από όλα όσα προέβλεπε αυτός ο νόμος, που κατά κοινή εκτίμηση είχε πολλά θετικά σημεία, είναι θέμα γιατί στην πράξη δεν εφαρμόστηκε τίποτα. Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ ετοίμασε ένα νέο σχέδιο που το ανάρτησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 6 Αυγούστου και με ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης στις 25 Αυγούστου.

Κατακαλόκαιρο λοιπόν και με χρόνο διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα ελάχιστο, είναι πολύ δύσκολο να μας προκύψει κάτι καλό. Ένας πολύ σοβαρός λόγος είναι πως ένα τέτοιο σχέδιο για να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δε θα πρέπει να έχει την αποδοχή από όσους ειδικούς, αυτοδιοικητικούς και κινηματικούς παράγοντες  ασχολούνται με το θέμα αυτό για χρόνια, να υπάρχουν ευκαιρίες ώστε να προκύψει ως σύνθεση των απόψεών τους, ώστε πείθοντας να μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στα χρονικά περιθώρια που προσδιορίζει και με τους όρους που είναι απόρροια της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας; 

Τι νέο προβλέπει αυτό το σχέδιο; Ανάμεσα σε πολλούς στόχους, που πολλοί απ'αυτούς είναι αμφίβολο αν τελικά θα πραγματοποιηθούν, προβλέπει και τα εξής: 

- Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035).

- Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022.

- Αύξηση των επαναχρησιμοποιημένων υλικών και της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων).

- Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2022.

- Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

- Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

Αλλαγές: Ενώ στο προηγούμενο σχέδιο η διαχείριση των απορριμμάτων είχε εξ ολοκλήρου δημόσιο χαρακτήρα στο νέο σχέδιο επιλέχθηκε η πρακτική της σύμπραξης δήμοσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).   

Δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης από υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή/και από εναλλακτικά καύσιμα.

Αττική: Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής προέκρινε τρεις σταθμούς επεξεργασίας αποβλήτων, ένας εκ των οποίων ήταν στο Σχιστό Κερατσινίου, μία επιλογή που την είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Δεν ξέρω αν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πρόβλημα με το ότι μέχρι στιγμής αυτή η απόφαση δεν έχει δουλευτεί ικανοποιητικά στον κόσμο. Το νέο εθνικό σχέδιο προβλέπει πάλι τρεις Μονάδες η μία εκ των οποίων θα λειτουργήσει γενικά στον Πειραιά. Το που ακριβώς θα αποφασιστεί (από ποιους;) εν ευθέτω χρόνω, σύντομα πάντως. 

Εδώ σε pdf  το νέο σχέδιο. 

Εδώ  τα 86 σχόλια στη διαβούλευση 

Εδώ  η απόφαση της ΑΔΕΔΥ που ισχυρίζεται πως με το νέο σχέδιο η κυβέρνηση εκχωρεί τα πάντα στους ιδιώτες.  

Εδώ η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου Αττικής  που κρίνει πως το νέο σχέδιο σηματοδοτεί μια ακραία συντηρητική στροφή. 

Η γενική κατεύθυνση του σχεδίου του νέου ΕΣΔΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, αποτυπώνεται στις εξής επιλογές:
1.  Υιοθετείται ένα συντηρητικό και στατικό πλέγμα στόχων, ιδιαίτερα αν πάρουμε υπόψη ότι η υλοποίησή τους μετατίθεται από το 2020, στο 2030.
2.  Οι στόχοι γίνονται ελάχιστα πιο ελκυστικοί, μόνο με την εφαρμογή σεναρίων ενεργειακής αξιοποίησης - καύσης και μόνο ως προς το ποσοστό της ταφής.
3.  Επανέρχεται δριμύτερος ο συγκεντρωτισμός, με βαρύνοντα το ρόλο του αρμόδιου υπουργείου και των υπουργείων που σχετίζονται με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και των επενδύσεων. Οι τοπικές δράσεις, όσο και όπου θα αναπτύσσονται, θα είναι κάτω από τη «σκέπη» υπερτοπικών φορέων ή και των ίδιων των εργολάβων, απευθείας.
4.  Επιχειρείται η βίαιη και ταχεία ιδιωτικοποίηση των τμημάτων του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων που για την ώρα διαχειρίζονται οι ΟΤΑ και οι διαδημοτικοί φορείς διαχείρισης.

 

5.  Στο καθαρά διαχειριστικό κομμάτι, η επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ επιδιώκεται κυρίως μέσω της ανάπτυξης μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ) και ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των τσιμεντοβιομηχανιών), που θα χρησιμοποιούν υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή/και δευτερογενή καύσιμα. Ειδικότερα, προβλέπεται να λειτουργήσουν 3-4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  και η κατασκευή αντίστοιχων μονάδων, εντός των ίδιων των ΜΕΑ, αν αυτό προκριθεί από τα οικεία ΠΕΣΔΑ ή/και τους οικείους ΦΟΔΣΑ. Με βάση όλα αυτά, η ενεργειακή αξιοποίηση αποτελεί βασικό εργαλείο του νέου ΕΣΔΑ.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 16:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση