Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 20:12

Η προσφυγή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας στο υπουργείο Περιβάλλοντος εναντίον της απόφασης να διοχετεύει η Oil One απόβλητα στη θάλασσα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prosfigi1Στις 28 Ιουλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, έκανε δεκτή την τροποποίηση της Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που είχε ζητήσει η εταιρεία Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη, που βρίσκεται στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Με την τροποποίηση αυτή δινόταν στην Oil One η δυνατότητα σε έκτακτες περιστάσεις να διοχετεύει επεξεργασμένα πετρελαιοειδή απόβλητα απευθείας με αγωγό στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τις εγκαταστάσεις της.

Το αίτημα αυτό, όπως και η έγκρισή του, προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολύ κόσμο. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να διοχετεύει τα επεξεργασμένα πετρελαιοειδή απόβλητα στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ώστε να μπορούν να τύχουν και επιπλέον επεξεργασία στις εγκαταστάσεις στην Ψυττάλεια και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Τώρα δίνεται η δυνατότητα αυτά τα απόβλητα «σε έκτακτες περιπτώσεις» να διοχετεύονται απευθείας στη θάλασσα, κάτι που θεωρείται ότι ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ιδίως όταν ούτως ή άλλως οι κάτοικοι της περιοχής, η δημοτική αρχή αλλά και οι τοπικοί βουλευτές διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα από τα επεισόδια δυσοσμίας στην περιοχή που έρευνα του Δημόκριτου έχει δείξει ότι έχουν προέλευση από την περιοχή των εγκαταστάσεων της Oil One στα Λιπάσματα, ενώ οι αναλύσεις έχουν εντοπίσει και υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ρύπων όπως το βενζόλιο.
Απέναντι σε αυτή την απόφαση, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας κατέθεσε στις 26/08/2020 προσφυγή, ως έχει δικαίωμα, για την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας τεκμηριώνει τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους

Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι ότι μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση στον Σαρωνικό και αφού επενδύθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου αποχετευτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ και τη λειτουργία του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας, «δεν νοείται η απόρριψη και διάθεση υγρών αποβλήτων απευθείας στον Σαρωνικό Κόλπο».

Η προσφυγή επισημαίνει ότι το αίτημα της εταιρείας για τροποποίηση ΑΕΠΟ και η έγκρισή της στηρίχτηκαν σε δύο παλαιές αποφάσεις της Νομαρχίας Αττικής από το 1979 και το 1981 που είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν τα προβλήματα από την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στον Σαρωνικό, όμως σήμερα θεωρούνται παρωχημένες, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει το σύστημα της ΕΥΔΑΠ και η Ψυττάλεια.

file:///C:/Users/user/Documents/prosfygh1.pdf η προσφυγή του Δήμου σε 28 σελίδες

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 10:33

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση