Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 16:15

Η εισαγγελική δίωξη για το θέμα των μασκών στα σχολεία και ο Βολταίρος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

maskes1ΡεπορτάζΣύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ήδη έχουν εντοπιστεί και παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, 21 περιπτώσεις με αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια, προς ποινική αξιολόγηση.

Από αυτές 10 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μία περίπτωση αφορά βίντεο για το ίδιο θέμα και 10 περιπτώσεις αφορούν σε αναφορές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Το ζήτημα της μάσκας, φαίνεται πως αποκτά πολλούς θιασώτες. Μόνο μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μάλιστα έχει δημοσιεύσει το σκίτσο ενός μαθητή με μάσκα στην οποία αναγράφεται το σύνθημα «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ», που επικράτησε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική, είχε 14.000 επισκέψεις μέσα σε 48 ώρες. Έτσι διαδόθηκε και εκτός διαδικτύου. 

Διευκρινήσεις. Από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη η προδιάθεσή μου ήταν να συμφωνήσω με όλα όσα κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί έλεγαν για τον covid - 19 και για τα μέτρα που επέλεξαν να ληφθούν. Μετά από δυο τρεις εβδομάδες και έχοντας διαβάσει αρκετές από τις αντιρρήσεις που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχα πειστεί ότι ο επικίνδυνος αυτός ιός πέρασε από τη φύση στον άνθρωπο, πως κολλούσε εύκολα και πως ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Μην έχοντας επί της ουσίας να προτείνω/υποστηρίξω κάτι άλλο μιας και καμία άλλη πρόταση δεν με έπεισε, θεώρησα πως τα βασικά μέτρα που πήραν οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο μεγάλωναν τις πιθανότητες να έχουμε όσο γίνεται λιγότερους νεκρούς, αν και έριχναν την οικονομική ζωή των χωρών τους στα βράχια. Να προσθέσουμε εδώ πως η οικονομική κρίση εξ αιτίας της πανδημίας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ακόμα και σε χώρες όπως οι Η.Π.Α και Βραζιλία όπου το σύστημα Τραμπ και Μπολσονάρο, που στην ουσία στην αρχή υποτίμησαν τον κίνδυνο και στη συνέχεια αδιαφόρησαν για τις ζωές και έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ζωή στις χώρες τους που όμως παρουσιάζει τα ίδια χάλια με όλες τις άλλες.

Με λίγα λόγια είμαι πεπεισμένος πως πρόκεται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τις ζωές μας και πως έχουμε την ευθύνη να τηρούμε όσο γίνεται πιο πιστά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση ήταν άψογη και ότι δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη και πιο συνεπή διαχείριση αυτής της μεγάλης κρίσης, ιδιαίτερα στο 2ο κύμα. Της αναγνωρίζω πάντως ότι δεν έκανε του κεφαλιού της και απ' ότι φαίνεται ακούει προσεκτικά και λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη γνώμη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων που έφτιαξε γι'αυτό το λόγο. 

 Η επιστροφή του Βολταίρου ( Παρίσι, 1694 - 1778): το θέμα είναι πως σ'αυτήν την φάση έχουμε να κάνουμε με το πασίγνωστο απόφθεγμα που αποδίδεται στον Βολταίρο και υποστηρίζει ότι "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες". Σ'αυτό οι παλιοί αριστεροί είχαν προσθέσει και το "κάνεις", δηλαδή μας έλεγαν " Διαφωνώ με ό, τι λες και κάνεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες και να το κάνεις".  Όταν όμως άνθιζε η Πράγα και η Αλληλεγγύη στην Πολωνία, αυτό το "κάνεις" του λαού πολλοί αριστεροί το έκαναν γαργάρα. Προφανώς το απόφθεγμα αυτό, όσον αφορά την εισαγγελική δίωξη εναντίον εκείνων που προπαγανδίζουν την μη χρήση μάσκας στα σχολεία, θέτει ένα ζήτημα σε όσους με κάποιο τρόπο το έχουν εντάξει στις βασικές τους αρχές. 

Η γνώμη μου: Στο δια ταύτα δεν νομίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα η εισαγγελική παρέμβαση. Όσοι έχουν αποφασίσει ότι η χρήση μάσκας δεν λύνει κανένα πρόβλημα - και ανάμεσά τους μπορώ να υποθέσω πως βρίσκονται και πολλοί που θεωρούν μπούρδες όλες τις επίσημες εξηγήσεις για το θέμα του κορωνοϊού και με τους οποίους βρίσκομαι απέναντι - θα φανατίζονται ακόμα πιο πολύ και θα σηκώνουν μπαϊράκι, τέτοιο που πολλούς απ'αυτούς δεν θα τους πτοούν τα πρόστιμα και οι διώξεις και θα το ρίξουν σε ένα ιδιόμορφο αντάρτικο. Θεωρώ λοιπόν, ότι η εισαγγελική δίωξη θα αποβεί αναποτελεσματική. Και μάλλον εξ αιτίας της θα αυξάνονται οι πολίτες και τα παιδιά που θα τηρούν το μέτρο προφύλαξης της μάσκας όχι γιατί θα έχουν πειστεί αλλά διότι θα φοβούνται. Όχι φυσικά τον ιό αλλά τον αστυφύλακα και τον εισαγγελέα. Αυτή την κατάσταση όσους θα τους ικανοποιεί στη λογική του σκοπού που ως συνήθως αγιάζει τα μέσα, να την χαίρονται. Εμάς όπως μας απωθεί. 

Δεν είναι όμως το κύριο θέμα αν η εισαγγελική δίωξη αποβεί αποτελεσματική ή όχι. Το θέμα είναι το δικαίωμα των πολιτών που έχουν διαφορετική γνώμη να εκφράζουν δημόσια την διαφωνία τους, ο Βολταίρος δηλαδή. Αν κάτι μπορεί να κρίνει ο θεσμικός παράγοντας και να ασκήσει δίωξη είναι εναντίον εκείνων που αποδεδειγμένα λένε ψέμματα. Γι'αυτό ας τους κατηγορήσει. Διαφορετικά η δίωξη αυτή αρχίζει και παίρνει τα χαρακτηριστικά του εφιάλτη, όταν μάλιστα δεν στηρίζεται και σε ακλόνητα επιχειρήματα, μιας και η χρήση μασκών από μαθητές δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι εξ ίσου αποτελεσματική όπως και στους μεγάλους.

Παρόλο που είμαι πεπεισμένος ότι σ'αυτό το ζήτημα ζωής ή θανάτου είμαι σωστός, φαντάζομαι μια άλλη φάση που να διαφωνώ με την κυρίαρχη γραμμή της εξουσίας και να με διώκουν γι' αυτά που πιστεύω. Αυτό δεν μ'αρέσει καθόλου ως ιδέα ενός μέλλοντος. Διότι πιστεύω ότι έτσι ροκανίζεται ένα από τα βασικά στοιχεία της δημοκρατίας, αυτό που επιτρέπει στους πολίτες να δημοσιοποιούν τη γνώμη τους για όσα θέματα τους αφορούν. Η συγκεκριμένη δίωξη λοιπόν κατά την γνώμη μου, θέτει την κοινωνία εκτός παιχνιδιού μεταμορφώνοντάς την με μεγαλύτερη ταχύτητα σε κοπάδι προβάτων. Αν όλοι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι γενικά όσοι δεν τηρούν τα προτεινόμενα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων, είναι υποχρέωση της πολιτείας να στρώσει κώλο και να τα δώσει όλα για να βρει τρόπους ώστε να πειστούν όλοι με επιχειρήματα. Διαφορετικά η τήρησή τους θα είναι ένα δώρο προς τον κόσμο, άδωρον, που το μόνο που θα πετύχει είναι το φούντωμα του αυταρχισμού, αυτού που πάντα ξεζουμίζει τη δημόσια ζωή. 

Αυτό που προσπάθησα να πω είναι πως το θέμα της συγκεκριμένης εισαγγελικής δίωξης είναι πολύ πιο σοβαρό απ'ότι φαίνεται κι ας μοιάζει στα μυαλά των πολλών αυτονόητη. Αξίζει λοιπόν, τουλάχιστον να τη συζητήσουν όσο πιο ψύχραιμα γίνεται όσοι ενδιαφέρονται και για τη Ζωή και για τον Διαφωτισμό της

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 17:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση