Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 15:59

Ακόμα κι αν η Παναγιά είναι μαζί μας για να σωθεί ο λαός δεν θα πρέπει να το θέλει;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

panagiaΔιασχίζοντας το λιμάνι για να πάω από το σπίτι μου στον Πειραιά για ψώνια κι αυτό αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που μου έκανε εντύπωση παρατηρώντας όσα έβλεπα, είναι πως στη δικιά μου σούμα, σταθερά μειοψηφία είναι αυτοί που κρατούσαν τις αποστάσεις. Όπως ας πούμε, νεαροί στην πλειονότητά τους ταξιδιώτες που περίμεναν στην ουρά για να αποβιβαστούν στα πλοία, ζευγάρια ή παρέες, είναι ζήτημα αν απείχαν μεταξύ τους άντε βαριά βαριά μισό μέτρο. Σταματούσα για λίγο να δω πως εξελίσσoνται αυτές οι φάσεις και δεν αντιλήφθηκα ούτε μία φορά, είτε από μόνοι τους οι ταξιδιώτες, είτε με παροτρύνσεις ας πούμε των λιμενικών, να αραιώνουν, να απομακρύνονται οι μεν από τους δε. Όσο για τις περιβόητες μάσκες περίπου οι μισοί τις φορούσαν όσο στεκόντουσαν στην ουρά. Το ίδιο παρατήρησα και έξω από τις τράπεζες. 

Όπως και στα περισσότερα καταστήματα, είτε έμπαινα για ψώνια είτε απλά περνούσα απ'έξω, μία από τα ίδια. Περίπου οι μισοί υπάλληλοι και οι λίγοι πελάτες όπου υπήρχαν, φορούσαν μάσκες, αρκετοί βεβαίως στον λαιμό τους και λίγοι απ'αυτούς κρατούσαν την συνιστώμενη απόσταση του 1,5 μέτρου. Όσο για την λαϊκή αγορά, από βδομάδα σε βδομάδα λιγοστεύουν εκείνοι που τηρούν τα μέτρα και δεν υπάρχει ούτε ένας που να παρεμβαίνει.  

Άλλο. Φίλος που μπήκε σε νοσοκομείο για θεραπεία, μου είπε πως σε ένα θάλαμο με πέντε κρεβάτια, μόνο αυτός και οι νοσοκόμες φορούσαν μάσκες, παρόλο που στους διαδρόμους οι περισσότεροι απ'αυτούς που μετακινόντουσαν τις φορούσαν κανονικά. Κι όταν επισήμανε σε μία νοσοκόμα το γεγονός, αυτή του απάντησε. ε, τι να κάνουμε, δεν ακούν ειδήσεις; Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, σαν να μην υπάρχει κανείς υπεύθυνος για να παρεμβαίνει όταν τα μέτρα δεν τηρούνται και να έχει την αρμοδιότητα να προτρέπει στην εφαρμογή τους, ιδιαίτερα σε νοσοκομειακούς χώρους. 

Το θέμα είναι πως τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και είναι στο τσακ για να ξεφύγει. Που αυτό σημαίνει, όλοι πια φαντάζομαι ότι θα το έχουμε καταλάβει, ότι θα αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνομένοι και οι θάνατοι λόγω covid - 19 και θα είναι απαραίτητη η λήψη των ακραίων εκείνων μέτρων που έχουν στο ρεπερτόριό τους οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε, δηλαδή καραντίνα και lockdown. Τέτοια μέτρα όμως όλοι το ξέρουμε πια πως και στον τουρισμό βάζουν φρένο και γενικότερα προκαλούν ακόμη πιο μεγάλη ασφυξία στην οικονομία. 

Το ξέρω πως καρφωνόμουν σε όλα αυτά που τα προβάλλουν και τα κανάλια, που όμως δυστυχώς κρύβουν συστηματικά τις όποιες κυβερνητικές ευθύνες.

Παρόλο αυτό πολλοί είναι εκείνοι, δημόσια και ιδιωτικά, προσωπικά και κομματικά που κάνουν αυστηρή κριτική σε εκείνες τις κυβερνήσεις που με τις μη έγκαιρες, αδύναμες, αλλοπρόσαλλες, σπασμωδικές, ελλιπείς και αντιφατικές αποφάσεις διαθέτουν ως μέσον για να πείθουν στο δια ταύτα τα πρόστιμα.

Ας πούμε στα νοσοκομεία, απ'ότι μαθαίνω δεν υπάρχουν υπεύθυνοι που ο ρόλος τους να είναι στο να πείθουν τους άρρωστους να τηρούν τα μέτρα. Στα ΜΜΜ δε θα πρέπει να υπάρχουν συχνά και πυκνά δρομολόγια για να μην έχουμε συνωστισμούς και υπάλληλοι που να επιβάλλουν όχι πρόστιμα, αλλά να υπενθυμίζουν σε όλους τους επιβάτες και να τους πιέζουν ασφυκτικά ώστε να είναι εντάξει απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους; Όπως και ο μικρός αριθμός των τεστ ελέγχου που διενεργούνται σε όλη την χώρα. Τέτοιου τύπου ελλείψεις είναι που επέτρεψαν να ζούμε κατακαλόκαιρο το επί θύραις 2ο κύμα επιδημίας.

Κάνουν επίσης κριτική για το ότι οι κυβερνώντες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας των χωρών τους και καλά κάνουν και ζητούν να παρθούν αποφάσεις ώστε π.χ το ΕΣΥ εδώ σ'εμάς, να ενισχυθεί σημαντικά και γρήγορα. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του σοβαρότατου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο και προφανώς και η δικιά μας. Απαιτείς και πιέζεις λοιπόν να δημιουργηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τέτοιες πανδημίες. 

Το πιο δύσκολο όμως πρόβλημα είναι πως και από ποιους θα πειστεί ο πολύς ο κόσμος που δεν έχει ψηθεί για να τηρεί συστηματικά τα μέτρα; Να πεισθεί ώστε να θεωρήσει το ζήτημα της πανδημίας ως θέμα και ατομικής ευθύνης. Τι άραγε συμβαίνει στη δύση, σ'αυτό το προπύργιο του ορθολογισμού, κσι η κρίση εμπιστοσύνης στον επιστημονικό λόγο κάνει θραύση εδώ και χρόνια; Όπως κρίση εμπιστοσύνης είναι φανερή και στον κυβερνητικό λόγο, βασικά εξ αιτίας της αδυναμίας να προστατεύσουν ικανοποιητικά οι πάσης φύσεως νομοθετικές κι εκτελεστικές εξουσίες τα λαϊκά συμφέροντα. Πολλούς λοιπόν, δεν εμπνέουν και δεν πείθουν όχι μόνο οι διάφορες θεσμικές εξουσίες αλλά η μπάλλα παίρνει σβάρνα και τους τυχαίους συνανθρώπους τους. Ποιος αμφιβάλλει λοιπόν, ότι αυτή είναι η μία σημαντική παράμετρος για την αδυναμία να περάσουν τα μέτρα στον κόσμο;

Η άλλη έχει να κάνει με μια ψυχική και πνευματική αδράνεια που διατρέχει ιδιαίτερα τους νέους στα μυαλά, πράμα που συμβαίνει συχνά στην ιστορία όταν οι λαοί είναι βολεψάκηδες καταναλωτές του κερατά και δεν διαθέτουν εκείνη την ενέργεια που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίζουν τα καινοφανή δύσκολα που ξεφεύγουν από τις συνήθειες ενός κανονικού βίου. Ίσως πάλι να έχει αδυνατίσει εκείνο το πανάρχαιο ένστιχτο της επιβίωσης και να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την επιθυμία να ζούμε τις άλλες διαστάσεις του κοινού βίου, που είναι οι συναναστροφές, η διασκέδαση, τα μεταμεσονύχτια ξεφαντώματα και όλα τα συναφή.    

Δεν ξέρω πως, αλλά δυο ασήμαντα, τυχαία ας πούμε, συμβάντα τα συσχέτισε το μυαλό μου μ'αυτήν την ασυνάρτητη κατάσταση, όπου πιστεύω πως αρχόμενοι και άρχοντες πριονίζουμε το κλαδί της συναίνεσης πάνω στο οποίο καθόμαστε.

Το ένα: Τύπος στην λαϊκή, που στην αρχή δεν τον βλέπω, τον ακούω να ρωτάει έναν άλλο, ξέρεις να μου πεις γιατί οι Εβραίοι κρύβουν το γεγονός πως η Παναγία μας ήταν ελληνικής καταγωγής; Πλησίασα πιο κοντά και άκουσα, την αναμενόμενη για να λέμε την αλήθεια, απάντηση του πελάτη. Ε, τι γιατί, γιατί είναι Εβραίοι, γι'αυτό. Πλησιάζοντας κι άλλο είδα ότι ο τύπος που έκανε την ερώτηση ήταν ένας πωλητής που δεν φορούσε μάσκα, αλλά δεν ξέρω γιατί πρόσεξα ότι απόδειξη στο τέλος έκοψε σ'αυτόν που του έδωσε την αποστομωτική απάντηση. 

kados1Το δεύτερο: Το φορτηγό που βλέπετε στη φωτό ήταν παρκαρισμένο σ'αυτήν τη θέση τρεις μέρες σίγουρα. Προφανώς ο οδηγός του θα μετακίνησε τους κάδους, δυσκολεύοντας έτσι σίγουρα τους υπαλλήλους του δήμου που τους αδειάζουν στα απορριμματοφόρα. Άντε τώρα να βρεις τι μυαλά κουβαλάει αυτός ο άνθρωπος που αποφάσισε για τη δική του διευκόλυνση να ταλαιπωρεί κάποιους εργαζόμενους και μάλιστα παρανομώντας. Μια τέτοια νοοτροπία όταν συνειδητοποιώ να με κυριεύει, τα βάζω με τον εαυτό μου και θυμώνω με όλους εκείνους που διαμορφώνουν μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αυτή που επιτρέπει στους τύπους του τσιμέντο να γίνουν όλα εγώ να περνάω καλά, που κάνουν ότι κάνουν γιατί ξέρουν ότι τους παίρνει. 

Το θέμα είναι πως όλοι αυτοί που δεν τους ταιριάζει αυτή η εκτός ελέγχου κατάσταση, θα διαμορφώνουν τέτοιες σχέσεις και θα στέλνουν τέτοια μηνύματα προπάντων με την συμπεριφορά τους που θα αναγκάζονται όσους αυθαιρετούν συστηματικά και εν ψυχρώ να συμμαζεύονται, διότι θα καταλαβαίνουν ότι δεν τους παίρνει. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 08:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση