Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 20:05

Ένας Ιταλός στην Αγγλία κι ένας Έλληνας πρώην υπουργός φιλοσοφούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kathimerini10Δύο συνεντεύξεις με θέμα ένα από αυτά που είναι στις πάνω θέσεις της λίστας με τα σημαντικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, κι αυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Στη μία συνεντευξιαζόμενος είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης Αριστείδης Μπαλτάς, πρώτος υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τα πήγε και τόσο καλά όσο αναμενόταν τους οχτώ μήνες της θητείας του και ήταν τότε που κατήργησε τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργούσαν ικανοποιητικά τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Εδώ απαντά στις ερωτήσεις του Παναγιώτη Γεωργουδή.

Ερωτήσεις και απαντήσεις είναι όλες στο τσακ για να τις χαρακτηρίσεις τετριμμένες, αλλά αν είσαι άσχετος μ'αυτό το θέμα και απλώς δίνεις σημασία σε ότι ακούγεται από το ράδιο αρβύλα, η συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο  «Εξυπνες μηχανές με συναίσθημα; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω...», κάποιες γνώμες απ'αυτές που κυκλοφορούν ατελώνιστες στην πιάτσα, τις βάζει στη θέση τους. Μία απάντηση του κ. Μπαλτά που τη βρήκα ενδιαφέρουσα είναι η εξής: Η ανθρώπινη σκέψη είναι καταρχήν ενσώματη. Μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα σκέπτεται. Ως όλον. Με τη συγκεκριμένη δομή και την εσωτερική οργάνωση που έχει. Με τα χέρια, τα δάχτυλα και τα πόδια του, με την καρδιά, τους πνεύμονες και το στομάχι του, με το μάτι, το αυτί, τη μύτη και τους αδένες του. Δείτε, για παράδειγμα, τις κινήσεις ενός βιρτουόζου: πράττει με πλήρη αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα με πλήρη επίγνωση, χωρίς να διατρέχει δεδομένα ή να υπολογίζει πιθανότητες. Δηλαδή, κατά μία έννοια, πράττει αυθόρμητα, στιγμιαία και άκοπα, ακόμη κι αν δαπανά ασυνειδητοποίητα πολύ ιδρώτα.  

Στη δεύτερη συνεντευξιαζόμενος είναι ο Ιταλός Λουτσιάνο Φλορίντι, καθηγητής Φιλοσοφίας και Ηθικής της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας μιας σειράς σπουδαίων δοκιμίων για την ψηφιακή εποχή και την «ινφοσφαίρα». Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Μανώλη Ανδριωτάκη, το πιο πιθανό είναι ότι θα παρουσιάσουν ενδιαφέρον σε όσους έχουν μια επαφή με αυτό το θέμα. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 4.8 με τον τίτλο "Η τεχνητή νοημοσύνη δεν σκέφτεται". Μία απάντηση του σινιόρ Φλορίντι που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινή λογική και λέει κάτι το προφανές για όσους δεν είναι τεχνοφοβικοί είναι η εξής: «Αν αντί να μας χρησιμοποιήσει η τεχνολογία, τη χρησιμοποιήσουμε εμείς, αν την ελέγξουμε, αν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη λειτουργία της, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, με λιγότερους πόρους και πιο αποδοτικά από ποτέ άλλοτε».

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη του κ.Μπαλτά κι  εδώ  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη του κ. Φλορίντι. Καλή ανάγνωση. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 19:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση