Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 11:18

Μια συζήτηση του 1990 ανάμεσα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Ακίρα Κουρασάβα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fractalΑπό όσα μυθιστορήματα του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ( Αρακατάκα, 1927- Μεξικό, 2014) διάβασα, μου άρεσαν πολύ το "100 χρόνια μοναξιάς" (πρωτοκυκλοφόρησε το 1967) και το "Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας" (πρωτοκυκλοφόρησε το 1985).

Από όσες ταινίες είδα του Γιαπωνέζου Ακίρα Κουρασάβα ( Όμορι, 1910 - Σεταγκάγια - κου, 1998), μου άρεσαν πολύ "Οι επτά σαμουράι" ( 1954)  "Ραν" (1985) και "'Ονειρα" (1990).

Τον Οκτώβριο του 1990 οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν στο Τόκιο, την εποχή που ο Κουρασάβα γύριζε το "Ραψωδία τον Αύγουστο" και συζήτησαν για όλο το έργο του, για τη δημιουργία ταινιών, τη λογοτεχνία και τις πυρηνικές βόμβες. Να θυμίσουμε ότι σαν σήμερα 6.8.45 έριξαν οι Αμερικανοί την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, κάτι στο οποίο αναφέρονται οι δύο συνομιλητές. 

Αποσπάσματα από αυτή τη σπάνια 6ωρη συζήτηση των Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες & Ακίρα Κουροσάβα,  εδώ  όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα fractal σε επιμέλεια της Δ.Ντζαδήμα, και που μας την έστειλε η Ε.Νανοπούλου που την ευχαριστούμε.  

Κι  εδώ  ολόκληρη η συζήτηση στα αγγλικά, όπως δημοσιεύθηκε στους The Los Angeles Times το 1991.

Θα μου άρεσε πάντως να διάβαζα και άλλες τέτοιες πραγματικές ή φανταστικές συζητήσεις. Να, όπως ας πούμε, ανάμεσα στον Αριστοτέλη και τον Γκοντάρ, για την θέση που υποστήριξε ο πρώτος σχετικά με τις τραγωδίες στο να έχουν αρχή μέση και τέλος κι ο δεύτερος στις ταινίες του σχεδόν ποτέ δεν την τήρησε.  Όπως και ανάμεσα στον Κάρολο Μαρξ και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, για το κατά πόσο και πως επηρεάζονται τα φύλα από την ιδεολογία που έχουν αυτοί που βρίσκονται σε σχέση. Ή ακόμα ανάμεσα στον Μπομπ Ντύλαν και τον Κάφκα, για την ικανότητα του ανθρώπου να κυνηγά με όλες τις δυνάμεις του μέσα σε ένα εβραϊκό Πύργο το όνειρο που έχει φτιάξει για τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο. Κι άλλες πολλές απρόσμενες συναντήσεις

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 08:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση