Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 15:54

Το "πλήρως, εφάπαξ και για όλους" τους συνταξιούχους που δικαιούνται αναδρομικά, δεν είναι αληθές

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

syntaxh2Άλλο είναι να δηλώνεις πως στη φάση αυτή αδυνατούμε ως κυβέρνηση να πληρώσουμε τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ κι άλλο είναι να δηλώνεις ψευδώς ότι εφαρμόζεις την απόφαση του ΣτΕ.  Η διαφορά αυτή συνιστά τον ορισμό του εμπαιγμού των συνταξιούχων για την υπόθεση των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς αποκαλύπτεται από τη μία πως ένα μεγάλο μέρος τους δεν θα λάβει καθόλου χρήματα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να υποστούν μεγάλο κούρεμα στα ποσά που θα τους καταβάλει η κυβέρνηση, παρά τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πριν όμως ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στην Βουλή: "Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».   

  • Πάντως ο ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά ποσά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών αδειάζει και το αφήγημα περί «περιορισμένων δυνατοτήτων», αφού ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε προ ημερών πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα επί του παρόντος υπάρχουν.

Ωστόσο, το ποσό που θα διατεθεί τελικά αποτελεί μόλις το ένα τρίτο των χρημάτων που θα έπρεπε να επιστρέψει η κυβέρνηση στους δικαιούχους, οι οποίοι άκουσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας να τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ποσό που αφορά τις περικοπές του εντεκαμήνου για το οποίο αποφάσισε υπολογίζεται σε 3,9 δισ. ευρώ, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.

Με την ρύθμιση της κυβέρνησης περί τους 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ χάνουν τα δώρα, καθώς και 700.000 συνταξιούχοι τα ανοδρομικά εξ αιτίας της επικουρικής σύνταξης. Συνολικά, πρόκειται για 1,33 εκατ. συνταξιούχους που βγαίνουν εκτός δόγματος «πλήρως, εφάπαξ, όλους» που εγκαινίασε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η διαχείριση της κυβέρνησης, δεδομένης της «δέσμευσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τήρηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης προκύπτει ακόμα προκλητικότερη, καθώς όπως συμφωνεί σύσσωμος ο συμπολιτευόμενος Τύπος, η κυβέρνηση μεθοδεύει και τον εκβιασμό όσων δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα οφειλόμενα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει πως όσοι δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν θα λάβουν τις διεκδικήσεις τους για επικουρικές και δώρα, και μάλιστα, εφόσον πληρωθούν, υποχρεώνονται να μην διεκδικήσουν άλλα χρήματα από το κράτος για τα αναδρομικά. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να λάβουν κανονικά επικουρικές και δώρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία, «με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016)».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΕΦΚΑ, που κατατέθηκε κατά την εκδίκαση της υποθεσης στο ΣτΕ, το Ταμείο υπολογίζει τα αναδρομικά ως εξής:

  • Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 ποσό 11 δισ. ευρώ.
  • Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 11μηνο για το οποίο αποφάσισε το ΣτΕ) ποσό 3,9 δισ. ευρώ.
  • Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.
  • Τι προβλέπει η απόφαση

    Ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιµούν πως εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατοµµύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδήόσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά,είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι.           Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου σύµφωνα µε ειδικούς, καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις-µειώσεις δώρων και επικουρικών.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 09:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση