Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 14:57

Πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου του Σταθμού της ΔΕΗ του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου κι επανάχρησή του

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker11

Το αρχαίο θέμα του σταθμού της ΔΕΗ στον Άη Γιώργη Κερατσινίου συζητήθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας των παρόντων επικεφαλής των παρατάξεων. Η καλή εισήγηση της δημοτικής αρχής σε μια πρώτη προσέγγιση ήταν συγκεκριμένη και επεξεργασμένη. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου και οι αναρτήσεις στο fb των επικεφαλής Γιώργου Τσιρίδη και Παντελή Καμά. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ένα ιδιαίτερο για την ιστορία και το μέλλον της πόλης μας θέμα, πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην 14η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Πρόκειται για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, οι χρήσεις που επιλέγονται να στεγαστούν στο κτηριακό συγκρότημα του ΑΗΣ του  Αγ. Γεωργίου αφορούν στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ο ΑΗΣ, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, θα λειτουργεί ως φορέας μνήμης της ιστορίας του εξηλεκτρισμού της πρωτεύουσας, της βιομηχανίας, αλλά και του αντιστασιακού αγώνα στην Ελλάδα της Κατοχής. Παράλληλα θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά στην ιστορία του, μια κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επιστημών, μέσα από το Σύγχρονο Τεχνολογικό Κέντρο Εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για ένα μοναδικό κέντρο σε όλη τη χώρα, με ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία για το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.   

Και η ανάρτηση του Γιώργου Τσιρίδη στο fb

dimker12Η ΔΕΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής της ΔΕΗ, όπως το αποτύπωσε

η τεχνική υπηρεσία

με βάση τις τροποποιήσεις του ΓΠΣ του 2014. 

Τα πράσινα κομμάτια είναι πράσινο κι ανήκουν στον δήμο. Τα κόκκινα είναι κτήρια προς διατήρηση και επανάχρηση. Ανήκουν στην ΔΕΗ. Δεν μπορεί να τα κάνει εργοστάσιο, μπορεί όμως να τα πουλήσει, αν εμείς κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.
Δεν θα κάτσουμε!
Ο δήμος θα επιδιώξει να χαρακτηριστούν διατηρητέα ως μνημεία νεώτερης βιομηχανικής ιστορίας αλλά και ιστορίας της χώρας μας με δεδομένο ότι εκεί δόθηκε η τελευταία μάχη με τους Γερμανούς το 1944.
Αυτά πρότεινε ο δήμαρχος σήμερα εκ μέρους της διοίκησης και συμφώνησαν όλοι οι παρόντες στη σύσκεψη των επικεφαλής που έγινε σήμερα Δευτέρα 27.7 το απόγευμα στο δημαρχείο.
Περισσότερα προσεχώς.
Θέμα ΔΕΗ:
Προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι, δεν μου επιτρέπουν να είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επί του θέματος της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για μετατροπή των κτιρίων του πρώην εργοστασίου της ΔΕΗ σε διατηρητέα είμαι θετικός, οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής :
1. Σωρεία διαχρονικών λαθών, έχουν δημιουργήσει μια δυσκολη κατάσταση για την επίτευξη του στόχου μας που είναι η απόδοση του χώρου στο Λαό της πόλης. Στα λάθη , έχουν μεσολαβήσει και εγκλήματα όπως αυτά που έγιναν την περίοδο 2010 έως 2014.
2. Η σημερινή Δημοτική Αρχή , άργησε 5 κρίσιμα χρόνια να κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες της. Υπήρξαν αλλά όχι στην ένταση που επιβάλλεται.
3. Ο λαός πρέπει να ξέρει . Αν δεν γίνει δεκτό το σχέδιο που τώρα προτείνεται , μια έκταση που θα έπρεπε να μας ανήκει , θα περάσει σε άλλα χέρια.
Το βασικό που δεν έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή ήταν με την ανάληψη της Διοίκησης, το 2014 και άμεσα, σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ του Κερατσινίου. Έτσι ίσως γρήγορα μαζευόταν μια εγκληματική παρέμβαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
4. Τα μεγάλα θέματα δεν λύνονται με μουσική δωματίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 08:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση