Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 23:20

Ο Τούρκος Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

orxanΚαταπέλτης ο Τούρκος λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ ( Κωνασταντινούπολη, 1952) κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μιλώντας για απεμπόληση της τουρκικής υπερηφάνειας ως λαού ταυτοχρόνως  μουσουλμανικού και κοσμικού.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Τούρκος συγγραφέας τόνισε ότι πρόκειται για αντιστροφή της επιθυμίας του πατέρα του νεότερου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ, να δείξει ότι η Τουρκία είναι κοσμικό έθνος.

 "Αυτό απλώς δείχνει ότι δε σεβόμαστε πια τον κοσμικισμό του Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση", δήλωσε οργισμένος ο κ. Παμούκ από την Κωνσταντινούπολη.

"Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, αλλά με εκπλήσσει και ότι η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά πιστεύοντας ότι πρόκειται για πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός. Είμαι κι εγώ όμως, μέλος του τουρκικού λαού, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι Τούρκοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτό γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται," τόνισε ο Τούρκος συγγραφέας.

"Στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία λόγου," κατήγγειλε, " και ο κόσμος φοβάται να πει ότι η μετατροπή της Άγιας Σοφιάς σε τζαμί στρέφεται εναντίον της κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλα μουσουλμανικά έθνη, στο ότι εμείς είμαστε κοσμικοί. Αυτή την υπερηφάνεια μάς αφαιρούν τώρα."

Πηγή: DW

Εδώ στοιχεία του βίου και των έργων του Ορχάν Παμούκ στη βιβλιονέτ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 07:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση