Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 17:05

Για τον πολιτισμό ή για την πίστη....

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mgl3Δεν αντέχεται η θλίψη τριγύρω με τις καμπάνες να χτυπούν συνέχεια πένθιμα, νομίζω στον ρυθμό της Μ. Παρασκευής. Από μόνο του βγαίνει το συναίσθημα συμπαράστασης προς τους ορθόδοξους πρώτα, προς τους χριστιανούς ευρύτερα την ώρα που οι ειδήσεις μεταδίδουν την τελετή πρώτης λειτουργίας της Αγ. Σοφίας ξανά ως τεμένους.

Στην ευθύνη εκκλησίας, καναλιών και πολιτικών η έκφραση λύπης κλείνει τη σημαντική μέρα με ένα και μόνο μήνυμα προς τον παρατηρητή. Ο Μεγάλος Ναός αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, γίνεται ξανά Τέμενος από τον ιδιοκτήτη της Πόλης.

Υπάρχει ένα κενό μη κατανοητό.

Γιατί αυτό συνιστά βαρβαρότητα και όχι συνηθισμένη πρακτική αιώνων που ανέτρεψε κάποιος ηγέτης πριν 80 περίπου χρόνια;

Στις πρώτες μέρες της απόφασης του Ερντογάν, ο παρατηρητής θα θυμάται ότι ακούστηκαν διάφορες λέξεις «Μουσείο», «μνημείο πολιτισμού» «Ουνέσκο» αλλά γρήγορα ξεχάστηκαν, επικράτησαν οι πιο ισχυρές αντιλήψεις της «πίστης». Που και που ακούγεται –κυρίως από Τούρκους διανοούμενους τώρα- «καταστροφή μνημείου πολιτισμού, άρα βαρβαρότητα».

Και γιατί παρακαλώ είναι μνημείο πολιτισμού; Ποιος θα μας εξηγήσεις γιατί είναι μνημείο πολιτισμού κι όχι απλά άλλος ένας τόπος λατρείας; Ποιο είναι αυτό το κάτι που προσθέτει νοήματα σε έναν τόπο λατρείας και διευρύνει το δέος και τον θαυμασμό από τους πιστούς στο σύνολο; Η τελειότητα των τεχνών που ενυπάρχουν στο οικοδόμημα, η τεχνική των αρχιτεκτόνων που ύψωσαν το οικοδόμημα, η μοναδικότητα και η μη επανάληψη των έργων ανθρώπων «φταίνε» που αυτός ο ναός ονομάστηκε μνημείο πολιτισμού κι όχι οποιαδήποτε άλλη εκκλησία;

Από την προσπάθεια ανάδειξης της βαρβαρότητας που συγκρούεται με έργα-μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, λείπει τραγικά ο παράγοντας «μαθαίνουμε γιατί η Αγιά Σοφιά είναι έργο τέχνης» και μένουμε στο κλαψιάρικο «ήταν εκκλησία και γίνεται τέμενος», ειδικά σήμερα στην ειδησεογραφία ξεχνώντας εντελώς ότι ήταν Μουσείο, εκκλησία ήταν πριν 600 σχεδόν χρόνια. Όπως και χιλιάδες ακόμη εκκλησίες. Όλων των θρησκειών και δογμάτων.

Ένας αρχιτέκτονας, ένας ζωγράφος, ένας γλύπτης ένας καλλιτέχνης ξέρω γω τι, σε κάποιο κανάλι δεν έδωσε το επιχείρημα για την συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Δυο πιθανότητες υπάρχουν. Ήθελαν να μιλήσουν και «κάποιος» δεν τους άφησε, μάλλον απίθανο θα βούιζε το διαδίκτυο. Δεν το σκέφτηκαν. Αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια τους; Με αυτή την έννοια, πάλι καλά που υπάρχει η γκρίνια της εκκλησίας, των καναλιών και των πολιτικών και ασχολούμαστε με κάτι και σήμερα, συμπαραστεκόμενοι στην λύπη «τους» αλλά όχι και συμπάσχοντες.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 07:27

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 25-07-2020 11:05
Α.
Ο Ιουστινιανός, ο Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, ήταν ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας που είχε μητρική του γλώσσα τα λατινικά και στάθηκε ανθέλληνας όσο κανείς άλλος από την εποχή του Θεοδόσιου, έφτιαξε νόμους που εξόντωναν τον ελληνισμό κι έκλεισε την νεοπλατωνική σχολή των Αθηνών. Γκρέμισε έναν χριστιανικό ναό (την Αγιασοφιά) κι έφτιαξε στην θέση του μια νέα και πιο μεγάλη Αγιασοφιά για την πόλη όπου βασίλευε.. Από το 537 ως το 1204 η Αγιασοφιά ήταν χριστιανικός ναός,ορθόδοξος μετά το σχίσμα. Για ένα διάστημα έγινε καθολικός ναός (1204-1261) και μετά ορθόδοξος και πάλι ως το 1453.
Β.
Ο ναός αυτός κατελήφθη, μαζί με την Πόλη το 1453, από τον Μωάμεθ τον Πορθητή που είχε μητρική του γλώσσα τα τουρκικά. Δεν ήταν ανθέλληνας, όχι για τίποτε άλλο αλλά, γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες απέναντί του αλλά Ρωμιοί, δηλαδή Ρωμαίοι. Στήριξε τους ορθόδοξους Ρωμαίους-Ρωμιούς που τους έκανε μιλιέτ αλλά κράτησε για πάρτι του την Αγιασοφιά που την έκανε τζαμί. Από τότε η Αγιασοφιά είναι τζαμί, από το 1453 ως το 1934.
Γ.
Το 1923 ο Αττατούρκ κήρυξε το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και εγκαθίδρυσε την Τουρκική δημοκρατία. Το 1934 άλλαξε την χρήση της Αγιασοφιάς και από Τζαμί που ήταν την έκανε μουσείο. Για 86 μόνο χρόνια η Αγιασοφιά ήταν μουσείο ως το 2020 που ο Ερντογάν την ξαναέκανε τζαμί.
Δ.
Η Αγιασοφιά συμβόλιζε πάντα το αίτημα της οικουμενικότητας των αυτοκρατόρων. Δηλαδή εξέφραζε την απαίτηση να είναι κυρίαρχοι οι αυτοκράτορες (οι Ρωμαίοι μετά από τον Ιουστινιανό κι οι Οθωμανοί μετά από τον Μωάμεθ) όλης της οικουμένης για λογαριασμό του θεού, του Θεού (Γιεχωβά) οι Ρωμαίοι και του Θεού (Αλλάχ) οι Οθωμανοί. Ο Κεμάλ που απεκδύθηκε του ονείρου της παγκοσμιότητας, ,την έκανε μουσείο ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, κι ο Ερντογάν που τρέφεται με ψευδαισθήσεις ημι-παγκόσμιας κυριαρχίας την επανέφερε στον αρχικό της ρόλο. Ως τζαμί βέβαια και αργότερα, όταν θα πάρουμε την Πόλη, ως ορθόδοξο ναό και πάλι.
Για μας δουλεύει ο Ερντογάν κι ας μην το ξέρει!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση