Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 19:51

Με τροπολογία ζητά το ΚΚΕ από τη Βουλή την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από Δραπετσώνα -Κερατσίνι

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kke1Σ.Δ: Η τροπολογία του ΚΚΕ είναι διαφορετική από την τροπολογία που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και η οποία ήδη έχει δοθεί στη Ν.Δ και στο ΜεΡα 25 τη Δευτέρα θα δοθεί στο ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Ένα σημείο διαφοράς έχει να κάνει με την απαλλοτρίωση των 640 στρεμμάτων που υπάρχει και στην απόφαση του Δ.Σ, το ΚΚΕ όμως ζητά να γίνει αυτή η απαλλλοτρίωση δίχως αποζημίωση. Μια τέτοια επιλογή είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει βάσει της ισχύουσας ελληνικής σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε ή πρέπει κάποια κόμματα κάποτε ν' αλλάξουν αυτήν την νομοθεσία ή για να ψηφιστεί αυτό το σημείο θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση από το ΚΚΕ. Πάλι όμως θα είναι πολύ δύσκολο εκτός κι αν αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. Πάντως για να ψηφιστεί η τροποποίηση που προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που είναι πιο εφικτό, θα πρέπει να ψηφιστεί εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ και από ένα μεγάλο μέρος της Ν.Δ. Το μείζον πρόβλημα πάντως που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή η τροπολογία είναι οι βιομηχανικές ρυπογόνες μονάδες που λειτουργούν στη Δραπετσώνα και ελπίζουμε τα σχετικά με την απαλλοτρίωση να αναφέρονται σε άλλο άρθρο. 

Η ανακοίνωση: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε, σήμερα 23.7, τροπολογία με θέμα «Απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, όπου οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Υγεία, Εκπαίδευση και Πράσινο». 

 Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις». 

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, το 2002 χαρακτηρίζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ - ΚΗΣ μονάδα αμμωνίας κλπ. Επίσης το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας. Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την περιοχή πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και κατοικίας. Έτσι εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα:

- Η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη που δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δεν φαίνονται μακροσκοπικά.

- Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του «Δημόκριτου». Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες- αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δε παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες.

Με την παρούσα τροπολογία ζητάμε την άμεση μετεγκατάστασή τους.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Πηγή:  www.902.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 20:27

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 24-07-2020 15:36
Δεν είναι λάθος τακτική στις απαλλοτριώσεις να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες. Κλείνει οριστικά ρο ζήτημα. Για παράδειγμα στις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού που έγιναν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημιώσεις μέχρι και 70-80 Χρόνια μετά πολλοί κληρονόμοι με την αλλαγή των νόμων διεκδίκησαν και πήραν πίσω περιουσιακά στοιχεία από το κράτος. Πληρώνεις κάτι και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Ελπίζω να μην υιοθετηθεί αυτή η παράγραφος από την βουλή.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση